Granolos receptas ir pats užkandis atkeliavo iš JAV. Granolą amerikiečiai pradėjo valgyti XIX amžiuje. Ji gaminama iš avižų, riešutų, sėklų ir medaus. Mūsų granolą galima valgyti kaip užkandį vieną arba su šiek tiek saldintu graikišku jogurtu.
Granola receptas būna pats skaniausiais, kai gaminate iš mėgstamiausių ingredientų. Mūsų naminė granola gaminama iš avižinių dribsnių, riešutų (migdolų, graikinių riešutų, pekano riešutų), saulėgrąžų, sezamo sėklų, kviečių gemalų, medaus ir džiovintų vaisių.
Granolos receptas
- 250 g stambių avižinių dribsnių
- 50 g griežinėliais pjaustytų nesūdytų migdolų
- 50 g stambiai pjaustytų nesūdytų pekano riešutų (galite keisti lazdynais)
- 60 g stambiai pjaustytų nesūdytų graikinių riešutų
- 70 g nesūdytų saulėgrąžų
- 2 šaukštai sezamo sėklų
- 50 g skrudintų kviečių gemalų (rasite bet kurioje didesnėje parduotuvėje)
- 85 g kokosų drožlių
- 0.5 arbatinio šaukštelio cinamono
- 0.5 arbatinio šaukštelio druskos
- 120 ml augalinio aliejaus (tiks ir kokosų)
- 230 g medaus
- 160 g jūsų mėgstamų džiovintų vaisių ar uogų (gali būti spanguolės, razinos, vyšnios, smulkiai pjaustyti abrikosai, serbentai ir tt.)
Gaminimas
- Dideliame dubenyje sumaišykite avižas, migdolus, pekano ir graikinius riešutus, saulėgrąžų ir sezamo sėklas, kviečių gemalus, kokosą, cinamonus ir druską. Viską labai gerai išmaišykite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 170°C temperatūros.
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aliejų su medumi iki vientisos masės.
- Aliejų su medumi supilkite ant avižinių dribsnių ir gerai išmaišykite.
- Viską tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos.
- Įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių kol granola pasidarys auksinės spalvos (170°C). Kepant kas 10 min. su mentele apverskite. Pabaigoje labai stebėkite, nes granola greitai suskrunda kampuose ir apačioje.
- Ant viršaus tolygiai pabarstykite džiovintus vaisius. Viską labai gerai išmaišykite ir suspauskite į vieną lygų sluoksnį ir palikite atvėsti.
- Kai granola atvės sulaužykite, padalinkite į stambius gabalus.
Kaip laikoma granola?
Granolą laikykite sandariame sausame inde iki dviejų savaičių. Jeigu laikysite drėgnoje vietoje granola praras traškumą.
Naudingi patarimai
- Kodėl mano granola netraški? Greičiausiai per trumpai skrudinta. Visos orkaitės turi skirtingas kaitinimo galias ir jeigu jūsų granola nepakankamai traški, reiškia ją dar reikia šiek tiek padžiovinti ar paskrudinti.
- Laikykite sausoje vietoje. Jeigu stovės drėgnose patalpose, granola sudrėks ir nebus traški.
- Kviečių gemalus galite keisti maltomis sėmenų sėklomis. Jas lengvai sumalsite kavamale. Šalia medaus galite naudoti klevų sirupą.
- Ieškokite ir savo receptuose naudokite ekologiškus produktus. Juk nenorite glifosato ir kitų nuodingų priedų maiste, kurie kaupiasi organizme ir vėliau sukelia onkologinius susirgimus.
- Turėkite omenyje, kad medus padeda suklijuoti visus ingredientus.
- Jeigu norite traškumo, džiovintus vaisius būtina dėti tik iškepus granolai.
- Jeigu mėgstate galite įdėti cinamono.
Granolos receptas pusryčiams
- Į dubenėlį įpilkite savo mėgstamo jogurto. Gali būti ir varškė su grietine. Jeigu netoleruojate laktozės paieškokite jogurtų iš kokosų.
- Įdėkite mėgstamų uogų ir nedideliais kvadratėliais pjaustytų vaisių.
- Ant viršaus pabarstykite granolos. Skanaus!
Jeigu Jums patiko šis granolos receptas, pasidalinkite juo su draugais. Ačiū, kad užsukote.
Daugiau pusryčių receptų
Šakšuka – kiaušinienė su pomidorais