20.1 C
Kaunas

Paragaukite

Smidrai receptas su olandišku padažu yra vienas gardžiausių man žinomų patiekalų.  Smidrų receptai gali būti įvairiausi, nes smidrai gali būti valgomi tiek žali tiek virti ir kepti. Jie savyje turi daug sieros, kuri padeda šalinti organizme susikaupusius toksinus.

Smidrai – lot. Asparagus officinalis L. mūsų senelių vadinti šparagais . Seniau beveik kiekvienoje sodyboje puikuodavosi šparagų krūmas. Tik juos kiek pamenu daugiausiai naudodavo puokštėms rišti.

Smidrų patiekalai naudingi sveikatai, nes tai labai maistinga ir skani daržovė. Jie išauga anksti pavasarį, kol dar mažai kitų daržovių. Maistui naudojami jauni šparagų ūgliai. Šparagų ūgliuose yra baltymų ir angliavandenių. Gausu kalcio, kalio, magnio, fosforo ir geležies ir kitų mineralų. Smidruose ypač daug vitamino C, taip pat vitaminų B1, B2 ir PP.

Skaniausia ir maistingiausia – smidrų ūglio galvutė. Joje gausu baltymų, ji minkšta ir labai malonaus skonio.

Kaip paruošti smidrus? Šparagų galvutės su nedidele ūglio dalimi gali būti valgomos virtos, keptos, salotoms gaminti. Prie smidrų tinka sviestas, grietinė, majonezas ir kiti padažai.

Jie gali būti valgomi vieni ar patiekiami kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patiekalų.

Šiandien pasidalinsiu receptu, kaip teisingai išvirti ir paruošti smidrus su olandišku padažu.

Smidrai receptas

  • Pundelis šviežių smidrų
  • 1 pakelis tikro sviesto (jeigu norite be laktozės, tinka „Vegan block” sviestas)
  • 1 laimas (žalioji citrina)
  • 3 kaimiški kiaušiniai
  • žiupsnelis druskos

Daugiau receptų

Kišas su kumpiu ir porais (be tešlos)

Baklažanai receptas

Gvakamolės receptas

Veganiškas netikras zuikis

Tortilijos receptas su daržovėmis

Kišas receptas su daržovėmis

Tarkuotų bulvių blynai su grūdėta varške

Virtiniai su bulvėmis

Įdaryti baklažanai

Kaip paruošti Benediktų padažą – Hollandaise

  1. Į nedidelį puodą ant labai mažos kaitros įdedame pakelį sviesto, uždengiame ir paliekame kol išsilydys. Prižiūrėkite, kad sviestas nevirtų.
  2. Kol tirpsta sviestas nuplauname kiaušinius, nusausiname. Atsargiai, kad nepasileistų trynys įmušame 1 kiaušinį į nedidelį dubenį. Atsargiai su šaukštu išimame trynį ir dedame į aukštą plakimo indą. Taip atskiriame antrą ir trečia kiaušinius. Taip darome tam, kad būtų kuo mažesnis sąlytis su lukštais.
  3. Imame rankinį plakiklį su šluotelės antgaliu ir plakame trynius tol kol jų spalva pasidarys baltai gelsva. Užtruksite apie tris minutes. Masė turi būti tiršta.smidrų receptai
  4. Kai visi trys tryniai išplakti iki baltos masės plakimo inde, imame rankinį plakiklį su šluotele ir plakame trynius nesustodami. Tuo pačiu metu kita ranka labai labai silpna srovele pilame karštą sviestą į plakamą trynių masę. Šis maišymo procesas turi vykti labai lėtai. Jeigu supilsite viską per greitai, tryniai sušoks ir turėsite kiaušinienę. Pilant lėtai, plonyte srovele bus vientisa graži masė. Kol lėtai pilate sviestą, nenustokite maišyti su plakiklio šluotele. Plakite kol gausis graži vientisa masė.
  5. Kai gausis vientisa masė, nenustokite plakti – plakdami įspauskite žaliosios citrinos sulčių. Plakite kol viskas gražiai išsimaišys.
  6. Jeigu sviestas nesūdytas, įberkite žiupsnelį druskos (pagal savo skonį). Jeigu naudojate sūdytą sviestą, druskos greičiausiai nereikės. Nepersūdykite. Padažas paruoštas!
  7. Nesijaudinkite, kad padažas skystas. Įdėkite jį į šaldytuvą, pabuvęs vėsesnėje temperatūroje kaip mat sutirštės. Jeigu paliksite labai ilgam, padažas pasidarys nutellos konsistencijos. Tokį labai skanu tepti ant batono riekelės ar skrebučio.

Smidrų paruošimas

  1. Kaip paruošti smidrus? Prieš verdant smidrus juos reikia nuplauti, nupjauti sumedėjusius kotus.
  2. Į didelį puodą (pamatuokite ar horizontaliai telpa visas smidro aukštis) pripilkite vandens, pasūdykite ir užvirinkite.
  3. Smidrus sudėkite į verdantį vandenį horizontaliai. Virkite 3 minutes. Išgriebkite iš vandens. Turėkite omenyje, kad virimo laikas turi būti gana tikslus. Jeigu virsite per ilgai, smidrai bus per minkšti. Jie turi būti apvirti, minkšti, bet ne per minkšti, turėti šiek tiek traškumo. Virimo laikas žinoma priklauso ir nuo pačių smidrų ūglių dydžio.smidras receptai

Smidrai receptas ir patiekimas

Sudėkite į lėkštę šiltus smidrus, ant viršaus užpilkite šiek tiek atvėsinto olandiško padažo.

Ant viršaus galite pabarstyti skrudintos šoninės, nors tai ir nebūtina. Šis patiekalas labai gardus ir vienas. Jeigu Jums patiko šis receptas, pasidalinkite juo su draugais. Skanaus!

Smidrų receptai gali būti įvairiausi. Jeigu norite sočiau, smidrus galite patiekti su virtomis bulvėmis, ar kepta žuvimi, tokia kaip dorada. Smidru receptas su olandišku padažu puikiai tiks su skrebučiu, ant kurio galite uždėti virtą kiaušinį.

smidrai receptai smidrų receptas

Naujausi receptai

Daugiau receptų