Gilių kava ir jos receptas pats geriausias dalykas rudenį. Gilių kavos pirmą kartą paragavau studijų laikais.
Šaltą žiemos vakarą po paskaitų eidamos Laisvės alėja užėjome į mažą kavinukę greta Centrinio Pašto. Mano Grupiokė pasiūlė paragauti gilių kavos.
Šis pasiūlymas nuskambėjo labai įdomiai. Man patinka ragauti ir atrasti naujus skonius.
Niekada nežinojau, kad yra toks gėrimas. Užsisakėme. Kavos niekada nemėgau, nebent lašelį kavos su daug daug pieno.
Ši gilių kava buvo tokia gardi. Išgėrusi akimirksniu paprašiau dar. Vėliau užmiršau apie šią nuostabią ir neįprastą kavą. Prieš keletą metų ir vėl ją prisiminiau. Dabar gilių kavą renku pati ir jos receptu netrukus pasidalinsiu. Tai pats skaniausias vaikų gėrimas.
Gilių kava receptas:
- Pusė šaukštelio kavamale sumaltų gilių
- Šaukštelis kondensuoto pieno
- Balinti galima ir pienu. Aš naudoju avižų arba ryžių pieną ir dedu truputį cukranendrių cukraus
Gaminimas:
Suberiame gilių kavą, užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame 5 minutėms. Užpilame pienu, pasaldiname ir skanaus.
Kaip pasigaminti skrudintą gilių kavą patiems:
1.Surenkame giles, padedame kelioms dienoms sausai išdžiūti.
2. Surinktas giles paskleidžiame orkaitėje, pakaitiname 180 ºC temperatūroje dešimt minučių, kad jos per daug neparuduotų. Išimtų iš orkaitės ir ataušusių gilių kevalai lengvai nutrupa.
3. Puode užverdame vandenį ir suberiame pusei minutės išlukštentas giles. Nupilame vandenį ir nuimame luobeles. Jas galite nutrinti medvilniniu rankšluosčiu. Nuvalytas giles palikite išdžiūti.
4. Giles galima paskrudinti orkaitėje arba keptuvėje ant silpnos ugnies.
Skrudinant giles reikia nuolat maišyti, jos palaipsniui įgyja vis tamsesnę auksinę rudą spalvą, tačiau neturi pajuoduoti. Skrudinama 15-30 min., priklausomai nuo temperatūros. Neskrudinkite iki juodumo, kava bus neskani ir nesveika.
Kaip pasigaminti gilių gėrimą paprasčiausiu būdu:
Jeigu norite neskrudintos gilių kavos, ją galite paruošti ir be kaitinimo. Kaitinant augalai praranda didžiąją dalį savo naudingųjų medžiagų. Ši gilių kava ir jos receptas truputį skiriasi nuo to, kuriame skrudinama. Spalva ne tokia tamsi, bet skonis toks pat puikus.
Parsinešusi giles išlukštenu, perrenku netinkamas ir palieku išdžiūti ant palangės savaitei. Svarbu kad būtų sausa, šilta ir saulėta vieta. Kai gilės apdžiūsta, sukietėja sudedu į kavamalę ir sumalu. Jeigu sumalus dar lieka neišdžiūvusių, minkštų gilių gabaliukų, išimu sumaltas giles iš kavamalės ir padedu dar keletui dienų džiūti. Po keleto dienų dar kartą permalu, kol gaunasi sausa ir biri tekstūra. Gilių miltelius sudedu į stiklinį indą ir palieku šviesioje vietoje atidarytą dar keletą dienų, kad išgaruotu visa drėgmė.
Skanaus!