Norite sužinoti apie mane? Nuo mažų dienų mėgau gaminti. Mama bardavo jei šeimininkaudavau. Palikdavau netvarkingą virtuvę, todėl jos ši mintis nežavėjo. Aš sutvarkydavau, bet turbūt ne taip kaip reikėtų.
Todėl maisto gaminimas liko šiek tiek pamirštas. Tačiau ši aistra niekur nedingo. Kurti, ragauti įvairiausius patiekalus, gaminti, eksperimentuoti su įvairiausiais ingredientais man pats smagiausias užsiėmimas.
Keliauti ir ragauti maistą restoranuose… Kodėl restoranuose? Nes maisto gaminimas yra menas, o kiekvienas atsidavęs šefas yra menininkas.
Juk žinote kaip sukurta prancūziška svogūnų sriuba? Po didelės puotos karaliaus rūmų virtuvėje nebeliko maisto. Virėjas iš svogūnų, likusių šampano likučių pagamino legendine tapusią sriubą. Fantazija virtuvėje yra tikrų tikriausia kūryba. Koks mėgstamiausias Jūsų patiekalas, kurį valgėte restorane? Ar bandėte jį pasigaminti namuose?
Iš tikrųjų mes visi darome stebuklus virtuvėje. Kiekviena mama, močiutė, tėtis ar senelis yra patys geriausi šefai. Koks Jūsų gardžiausias patiekalas, kuris primena vaikystę?
Apie mane
Paauglystėje atostogaudama pas močiutę išsikepiau citrininį tortą. Jo skonį atsimenu iki šiol. Kremas buvo toks švelnus ir tirpstantis burnoje. Pagaminau karamelinius grietinėlės saldainius, bananinį sviestą.
Močiutė ilgus metus prenumeravo žurnalą „Moteris“. Aš buvau ištikima jo skaitytoja. Žurnalo pabaigoje visada rasdavau skaniausių receptų ir delnai niežtėjo visus išbandyti.
Juk šaunu pasigaminti patiekalus namuose. Parduotuvėje nenusipirksi gero skonio patiekalų, nes maistas nebūna šviežias, be to dedama įvairiausių priedų, kurie prailgina galiojimo laiką ir nebūtinai mums yra reikalingi.
Kokia sėkmingo recepto paslaptis? Meilė. Gamindama maistą visada įdedu meilės. Jeigu esate pikti, pavargę, nelaimingi, nesistebėkite, kad patiekalai nepavyksta. Labai svarbu ir produktų kokybė.
Kruopščiai renkuosi kiekvieną ingredientą, skaitau etiketes ir sudėtį. Savo gaminamuose patiekaluose naudoju močiutės auginamų vištų kiaušinius, savo sode užaugusias kriaušes ir obuolius, slyvas, pomidorus, agurkus, žoleles.
Grūdus visada perku iš ekologinio ūkio, kur nenaudojami pesticidai. Visus produktus renkuosi ekologiškus, sėklas ir aliejus šalto spaudimo. Tokie patiekalai būna ne tik sveiki. Jie labai skanūs. Paragaukite ką tik spausto šviežio aliejaus.
Žinoma chemikalais neapdoroti vaisiai ar daržovės greičiau genda. Bet kai patiekalai skanūs, maisto lėkštėse nelieka. Viską iškart suvalgome. Juk toks ir turi būti maistas. Sveikas, skanus, švariai užaugintas ir teikiantis mums energijos.
Kodėl gaminu
Man gaminimas teikia laimę. Pagaminus skanų patiekalą apima džiaugsmas. Žinoma ne visada sekasi. Bet nebijokite suklysti. Aš eksperimentuodama, būna receptą sukuriu tik iš penkto ar šešto karto, kad būtų toks koks turi būti. Gardus, kurį norisi gaminti ir vėl. Bet kai pavyksta, virtuvėje būna pilna garsų: „mmm, aaa, kaip skanu. Tu pati geriausia šefė. Iš kur taip išmokai gaminti?” Ir tai glosto širdį. Darbas daromas su užsidegimu ir meile visada atsiperka.
Aš esu gurmanė ir nuo mažų dienų norėjau išragauti visus neatrastus skonius. Dabar kai jau turiu savo virtuvę ir nuosavus maisto kritikus, esu priversta tai daryti. Kaip ir visos mamos. Kviečiu Jus į mano virtuvę.
Mano mitybos įpročiai
Nuo vaikystės nevalgiau mėsos. Nesupratau jos skonio. Mano močiutė gamindavo taip skaniai kaip niekas kitas. Ji patiekalus ruošdavo su meile. Jie kvepėdavo ir būdavo patys skaniausi. Ir dabar tai prisiminus nuryju seiles. Jos kepta antis ar viščiukas su obuoliais kvepėjo taip skaniai, nors ir nemėgau mėsos visada paragaudavau. Blynai, kiaušinienės, sriubos, sausainiai. Ji mane labai mylėjo ir lepino. Su rūpesčiu sakydavo: „Vaikeli, jei nevalgysi mėsos nusilpsi”.
Močiutės nebėra su mumis, norėčiau jai pasakyti, kad klydo. Aš stipri ir pilna jėgų. O kodėl karvės, kiaulės ir vištos nenusilpsta? Juk jos tai nevalgo mėsos. Galvoju sau tyliai. Mano kraujo duomenys ir sveikata puikūs. Jaučiuosi kaip niekada gerai.
Kas tie veganai?
Niekada nesusimąsčiau kas tie veganai. Išgirdusi pagalvodavau: „Koks keistas ir sudėtingas žodis. Kas jie tokie tie keistuoliai veganai, ką jie daro? Kaip jie gyvena?” Tik užaugusi supratau, kad esu veganė. Bet tai visai nesudėtinga. Paklausite ką aš valgau? Viską kas yra parduotuvėje tik ne mėsos ir pieno skyriuje. Mano maistas skanus, maistingas su įvairiausiais skoniais. Kaip spalvos vaivorykštėje. Sporto treneris man buvo sudaręs dietą. Turėjau valgyti kiaušinių baltymus ir virtą be druskos vištienos krūtinėlę. Skonis buvo… mmm…. geriau nesakysiu nieko. Skonio nebuvo. Augalai visi turi skonius, skirtingus ir ryškius. Galima valgyti žalius, derinti su kitais augalais, kepti, virti. Ir vis tiek bus skonis. Žmogui kuris mėgsta skonius ir ragauti tai pats geriausias maistas.
Kaip renkuosi maistą
Gyvenime turėjau didelių iššūkių. Blogąja prasme. Dėl traumos mano organizmas patyrė didelį išsekimą, o dėl ilgo medikamentų vartojimo atsirado rimtų sveikatos problemų. Suvalgius bet kurį sunkesnį patiekalą pradėjau jaustis blogai. Skausmai buvo nepakeliami. Nuėjau ilgą kelią kol susigrąžinau sveikatą.
Dabar mano mityba yra 90 proc. žalia augalinė. Su nukrypimais savaitgaliais ir švenčių dienoms. Dėl savo sveikatos ir vaikų alergijų išmokau rinktis maistą.
Išmokau jausti save. Kaip jaučiuosi suvalgiusi vieną ar kitą produktą. Koks tai jausmas. Ar noriu nuversti kalnus. Ar esu aptingusi ir noriu miego. Maistas turėtų mums duoti energijos. Produktai, kurie yra užauginti ar pagaminti naudojant chemines nuodingas medžiagas mums kenkia.
Suvalgius organizmas turi juos apdoroti ir apsivalyti. Todėl jaučiamės pavargę. O turėtų būti priešingai ar ne? Maistas turėtų mus daryti energingais. Jei organizmas doroja toksinus, jis naudoja mūsų energiją. Todėl jaučiamės pavargę. Todėl stengiuosi rinktis ekologiškus vaisius ir daržoves.
Receptai visiems, kurie mėgsta skanų maistą
Savo maisto žurnale dalinuosi įvairiausiais receptais. Nevadinu savęs jokiais pavadinimais, neriboju ir nestatau į rėmus. Aš esu gurmanė. Man patinka gaminti, eksperimentuoti. Todėl ragauju ir visiems įprastą maistą, pieno produktus, žuvį ar mėsą, tik tai darau laba retai.
Tikiuosi rasite naujų receptų ir jie palengvins jūsų kasdieninę maisto gaminimo rutiną.
Maistas ant stalo, kviečiu visus vaišintis! Skanaus!