Norite sužinoti apie mane? Nuo mažų dienų mėgau gaminti. Mama bardavo jei šeimininkaudavau. Palikdavau netvarkingą virtuvę, todėl jos ši mintis nežavėjo. Aš sutvarkydavau, bet turbūt vis tiek ne taip kaip reikia. Todėl maisto gaminimas liko šiek tiek pamirštas. Bet virtuvė vis tiek liko mano aistra. Ragauti įvairiausius patiekalus, gaminti, eksperimentuoti man pats smagiausias užsiėmimas.
Apie mane
Paauglystėje atostogaudama pas močiutę išsikepiau citrininį tortą. Jo skonį atsimenu iki dabar. Kremas buvo toks švelnus ir tirpstantis burnoje. Grietinėlės saldainiai, bananinis sviestas. Močiutė ilgus metus prenumeravo žurnalą „Moteris“. Jame visada rasdavau skaniausių receptų ir delnai niežtėjo visus išbandyti. Tos gražios nuotraukos. Juk šaunu pasigaminti patiekalus namuose. Parduotuvėje niekada negausi tokio puikaus skonio. Maistas nebūna šviežias. Žinote kame pati didžiausia paslaptis. Gamindama maistą visada įdedu meilės. Savo gaminamuose patiekaluose naudoju močiutės auginamų vištų kiaušinius, savo sode užaugusias kriaušes ir obuolius, slyvas, pomidorus, agurkus, žoleles. Grūdus visada perku iš ekologinio ūkio, kur nenaudojami pesticidai. Visus produktus renkuosi ekologiškus, sėklas ir aliejus šalto spaudimo. Tokie patiekalai būna ne tik sveiki. Jie labai skanūs. Paragaukite ką tik spausto šviežio aliejaus. Žinoma chemikalais neapdoroti vaisiai ar daržovės greičiau genda. Bet kai patiekalai skanūs, maisto lėkštėse nelieka. Viską iškart suvalgome. Juk toks ir turi būti maistas. Sveikas, skanus, švariai užaugintas ir teikiantis mums energijos.
Kodėl gaminu
Man gaminimas teikia laimę. Pagaminus skanų patiekalą apima džiaugsmas. Žinoma ne visada sekasi. Bet nebijokite suklysti. Aš eksperimentuodama būna receptą sukuriu tik iš penkto ar šešto karto, kad būtų toks koks turi būti. Gardus, kurį norisi gaminti ir vėl. Bet kai pavyksta, virtuvėje būna pilna garsų: „mmm, aaa, kaip skanu. Mama tu pati geriausia šefė. Iš kur taip išmokai gaminti?” Ir tai glosto širdį. Darbas daromas su užsidegimu ir meile visada atsiperka.
Aš visada buvau gurmanė ir norėjau išragauti visus neatrastus skonius. Dabar kai jau turiu savo virtuvę ir tris nuosavus maisto kritikus, esu tam tikra prasme priversta tai daryti. Kaip ir visos mamos. Kviečiu Jus į mano maisto pasaulį.
Mano mitybos įpročiai
Nuo vaikystės nevalgiau mėsos. Nesupratau jos skonio. Mano močiutė gamindavo taip skaniai kaip niekas kitas. Ji patiekalus ruošdavo su meile. Jie kvepėdavo ir būdavo patys skaniausi. Ir dabar tai prisiminus nuryju seiles. Jos kepta antis ar viščiukas su obuoliais kvepėjo taip skaniai, nors ir nemėgau mėsos visada paragaudavau. Blynai, kiaušinienės, sriubos, sausainiai. Ji mane labai mylėjo ir lepino. Sakė: „Vaikeli, jei nevalgysi mėsos nusilpsi”. Ji klydo. Aš stipri. gyva ir pilna jėgų. O kodėl karvės, kiaulės ir vištos nenusilpsta? Juk jos tai nevalgo mėsos. Galvojau sau tyliai. Mano kraujo duomenys ir sveikata puikūs. Jaučiuosi kaip niekada gerai.
Kas tie veganai?
Niekada nesusimąsčiau kas tie veganai. Išgirdusi pagalvodavau: „Koks keistas ir sudėtingas žodis. Kas jie tokie tie paslaptingi veganai, ką jie daro? Kaip jie gyvena?” Tik užaugusi supratau, kad esu veganė. Bet tai visai nesudėtinga. Paklausite ką aš valgau? Viską kas yra parduotuvėje tik ne mėsos skyriuje. Mano maistas skanus, maistingas su įvairiausiais skoniais. Kaip spalvos vaivorykštėje. Sporto treneris man buvo sudaręs dietą. Turėjau valgyti kiaušinių baltymus ir virtą be druskos vištienos krūtinėlę. Skonis buvo… mmm…. geriau nesakysiu nieko. Skonio nebuvo. Augalai visi turi skonius, skirtingus ir ryškius. Galima valgyti žalius, derinti su kitais augalais, kepti, virti. Ir vis tiek bus skonis. Žmogui kuris mėgsta skonius ir ragauti tai pats geriausias maistas.
Sveikatos link
Gyvenime turėjau daug iššūkių. Blogąja prasme. Dėl traumos mano organizmas patyrė didelį išsekimą. Dėl ilgo medikamentų vartojimo atsirado sveikatos problemų. Ir aš suvalgiusi bet kokį sunkesnį patiekalą pradėjau jaustis blogai. Dabar mano mityba yra 90 proc. žalia augalinė. Su nukrypimais savaitgaliais ir švenčių dienoms. Dėl savo sveikatos ir vaikų alergijų išmokau rinktis maistą.
Išmokau jausti save. Kaip jaučiuosi suvalgiusi vieną ar kitą produktą. Koks tai jausmas. Ar noriu nuversti kalnus. Ar esu aptingusi ir noriu miego. Maistas turėtų mums duoti energijos. Produktai, kurie yra užauginti ar pagaminti naudojant chemines nuodingas medžiagas mums kenkia.
Suvalgius organizmas turi juos apdoroti ir apsivalyti. Todėl jaučiamės pavargę. O turėtų būti priešingai ar ne? Maistas turėtų mus daryti energingais. Jei organizmas doroja toksinus, jis naudoja mūsų energiją. Todėl jaučiamės pavargę. Todėl stengiuosi rinktis ekologiškus vaisius ir daržoves. Savo maisto žurnale dalinsiuosi visais receptais. Neriboju savęs ir nestatau į rėmus. Nevadinu savęs jokiais pavadinimais. Aš esu gurmanė. Man patinka gaminti, eksperimentuoti. Kartą į metus paragauti mėsos ar pieno produktų. Nors pagrinde valgau augalus ir sėklas. Tikiuosi rasite skanių receptų savo sveikatai, šventėms ir kiekvienai dienai. Skanaus! Maistas ant stalo. Kviečiu visus vaišintis!