22.9 C
Kaunas

Apie mane

Paragaukite

Gaminti pradėjau būdama devynių. Mama bardavo jei šeimininkaudavau, nes palikdavau netvarkingą virtuvę. Aš aišku viską sutvarkydavau, bet greičiausiai ne taip kaip reikia. Iki dabar maisto gaminimas – man smagiausias užsiėmimas. Gamindama maistą nusiraminu, atsipalaiduoju ir užsimirštu. Rūpesčiai kažkur stebūklingai išgaruoja. Be to, man patinka valgyti skaniai.

Kiekvienas žmogus skonį supranta skirtingai, todėl man įdomu ragauti kitų ruoštą maistą. Ypač kelionėse. Smalsu paragauti kažką naujo. Dažnai nustembu ir tarsi mažas vaikas nudžiungu paragavusi naujų patiekalų. Spėlioju iš kokių produktų ir žolelių jie pagaminti. Nebijau paprašyti recepto. Jeigu nepavyksta jo gauti, man patikusius patiekalus bandau atkurti savo virtuvėje. Juk ne veltui nuėjus į svečius visada skaniau.

Maisto gaminimas yra tikrų tikriausia kūryba, o visi kurie gamina maistą yra tam tikra prasme menininkai. Juk esate pasigaminę skanių patiekalų turėdami tik kelis produktus.

Ar girdėjote prancūziškos svogūnų sriubos atsiradimo istoriją? Tai pats geriausias kūrybos pavyzdys. Po didelės ir ištaigingos puotos karaliaus rūmų virtuvėje neliko maisto. Svečiai viską suvalgė. Virėjas turėjo suktis iš situacijos. Jis iš svogūnų, šampano likučių ir sūrio pagamino vėliau legendine tapusią sriubą. Juk ne šiaip sau atsirado posakis – „iš kirvio sriubą išviriau”.

Kūryba virtuvėje yra pati smagiausia maisto ruošos dalis. Kiekvienas iš mūsų tai darome. Kiekviena mama, močiutė, tėtis ar senelis yra patys geriausi šefai.

Ar prisimenate vaikystę? Kurį patiekalą prisiminus sugrįžta laimės jausmas? Kas jį pagamino?

Apie mane

Paauglystėje atostogaudama pas močiutę iškepiau citrininį tortą su manų pertepimais. Jo skonį atsimenu iki šiol. Kremas buvo švelnus, tirpstantis burnoje. Vėliau pagaminau karamelinius grietinėlės saldainius, bananinį sviestą.

Močiutė ilgus metus prenumeravo žurnalą „Moteris“, o aš buvau ištikimiausia jo skaitytoja. Žurnalo pabaigoje visada rasdavau skaniausių receptų ir delnai niežtėjo visus išbandyti.
Būdavo labai įdomu ir smagu gaminti, o po to ragauti. Norėjosi paragauti kažko daugiau negu blynų, kiaušinienės ar bulvių su rūgpieniu.

Ar prisimenate koks buvo pirmas rimtas patiekalas, kurį patys pagaminote?

Mano skanaus maisto paslaptis

Gera nuotaika ir meilė. Tai pagrindiniai ingredientai. Maistą visada ruošiu su užsidegimu. Jeigu esate pikti, pavargę ar nelaimingi, nesistebėkite, kad patiekalai nepavyksta.

Labai svarbu ir produktų kokybė. Kiekvieną produktą atidžiai renkuosi ir skaitau sudėtį. Savo gaminamuose patiekaluose naudoju naminių vištų kiaušinius, savo sode užaugusias kriaušes, obuolius, slyvas, pomidorus, agurkus ir žoleles.

Grūdus perku iš ekologinio ūkio, kur nenaudojami pesticidai. Aliejų renkuosi tik šalto spaudimo. Visus produktus renkuosi ekologiškus ir tikrinu jų ekologiškumą. Juk žinote, kad  būna visaip.

Iš tokių produktų patiekalai būna labai skanūs. Būtinai paragaukite šviežiai spausto sėmenų aliejaus, skonis kaip diena ir naktis skiriasi nuo to, kuris parduodamas parduotuvėje.

Chemikalais neapdoroti vaisiai ar daržovės greičiau genda. Bet kai patiekalai skanūs, maisto lėkštėse nelieka. Viską iškart suvalgome. Juk toks ir turi būti maistas. Sveikas, skanus, švariai užaugintas ir teikiantis mums energijos.

Kaip gimė Maistas ant Stalo

Gamindama maistą jaučiuosi laiminga. Pagaminus skanų patiekalą visad apima džiaugsmas. Žinoma ne visada sekasi. Nebijokite suklysti. Eksperimentuodama, būna receptą sukuriu tik iš penkto ar šešto karto, kad būtų toks koks turi būti. Skanus ir kurio neatsivalgai iš pirmo karto.

Nepasisekus aišku sulaukiu kritikos, bet moku ją priimti. Stengiuosi tol, kol pavyksta. Žinau, kad tai gali kiekvienas. Svarbiausia tikėti savimi ir nenuleisti rankų.

Kai pavyksta, virtuvėje būna pilna garsų: „mmm, mmm, kaip skanu, norėsiu dar. Tu pati geriausia šefė. Iš kur taip išmokai gaminti?” Tokios nuoširdžios reakcijos glosto širdį.

Vieną dieną sugalvojau savo receptais pasidalinti su visais. Žinau, kad restoranai dažnai slepia firminių patiekalų receptus, o restoranų šefai paslaptis atskleidžia tik brangiuose maisto gaminimo kursuose. Todėl pamaniau, kad mano išbandyti ar sukurti receptai gali būti įdomūs ir naudingi kitiems, mėgstantiems skaniai valgyti.

Kaip renkuosi maistą

Prieš gerą dešimtmetį dėl didelės traumos mano organizmas patyrė išsekimą. Dėl ilgo medikamentų vartojimo atsirado rimtų sveikatos problemų.

Suvalgius bet kurį sunkesnį patiekalą jausdavausi blogai. Skausmai buvo nepakeliami. Kepenys ir kiti organai buvo labai prastos būklės. Skausmo nejausdavau tik tada jei valgydavau vien vaisius ir daržoves. Nusprendžiau nepasiduoti. Badavau trisdešimt dienų, ilgus metus valiau organizmą. Nuėjau sunkų ir ilgą kelią kol susigrąžinau sveikatą.

Dabar mano mityba yra 70 proc. žalia augalinė(valgau daug šviežių, termiškai neapdorotų vaisių ir daržovių). Kelis kartus savaitėje leidžiu sau suvalgyti tai ko noriu, net jei žinau, kad tai ne pats sveikiausias maistas. Žinau, kad laikantis aukso viduriuko taisyklės mano organizmas sugebės apsivalyti.

Dėl sveikatos ir geros savijautos išmokau rinktis maistą. Išmokau jausti save. Visada stebiu kaip jaučiuosi suvalgiusi vieną ar kitą produktą. Koks tai jausmas. Ar noriu nuversti kalnus. Ar esu aptingusi ir noriu miego. Maistas turėtų mums duoti energijos. Produktai, kurie yra užauginti ar pagaminti naudojant chemines nuodingas medžiagas mums kenkia, kaupiasi organizme ilgainiui sukelia onkologinius susirgimus.

Suvalgius užteršto maisto organizmas turi jį apdoroti ir apsivalyti. Todėl jaučiamės apsnūdę, pavargę. O turėtų būti priešingai. Maistas turėtų mus daryti energingais. Jei organizmas doroja toksinus, jis naudoja mūsų energiją. Todėl jaučiamės pavargę. Todėl stengiuosi rinktis ekologiškus vaisius ir daržoves.

Receptai visiems, kurie mėgsta skanų maistą

Maistas ant stalo skirtas visiems, kurie mėgsta skaniai pavalgyti. Dalinuosi mėsos, žuvies, tradicinių lietuviškų ar pasaulio virtuvės patiekalų receptais.

Mano receptai tinka tiems, kurie gali valgyti viską ir tiems, kurie netoleruoja pieno produktų, miltų, cukraus ar nevalgo mėsos.

Tikiuosi mano receptai palengvins jūsų kasdieninę maisto gaminimo rutiną. Ačiū, kad užsukote ir Maistas ant stalo, kviečiu visus vaišintis! Skanaus!

Naujausi receptai

Daugiau receptų