11.6 C
Kaunas

Šakšuka – rytietiška kiaušinienė

Paragaukite

Šakšuka populiari Vidurio Rytuose, daugiausiai Izraelyje. Valgoma su falafeliais ir humusu. Šakšuka receptas – kiaušiniai sumušami į pomidorų ir daržovių padažą. Kiaušinienė patiekiama keptuvėje. Shakshuka receptas atkeliavo iš Šiaurės Afrikos. Jį namo parsivežė žydų emigrantai.

Vienas iš populiarių šakšukos versijų vadinamas žaliąja šakšuka.  Vietoj pomidorų padažo pilama grietinėlė su špinatais ir kitomis žaliomis daržovėmis.

Aš šiandien dalinuos tradiciniu šakšukos receptu. Padariau tik kelis nedidelius patobulinimus. Į kiaušinienę įpyliau šlakelį riebios grietinėlės, kad sumažėtų pomidorų rūgštumas, o ant viršaus pabarsčiau tarkuoto feta sūrio.

Šakšuka kepama ketaus keptuvėje. Pakepinamos daržovės. Tada kai suminkštėja padaromos duobutės, į jas sumušami kiaušiniai ir ant viršaus pabarstoma feta sūrio. Kantrybės, tuoj viską papasakosiu.

Šakšuka receptas

Jums reikės:

  • 6 kaimiški kiaušiniai
  • 2 šaukštai nerafinuoto alyvuogių aliejaus
  • 1 vidutinis arba 2 maži svogūnai (nulupti ir smulkiai supjaustyti)
  • 3 česnako skiltelės (nuluptos ir supjaustytos)
  • 1 paprika
  • pusė šaukštelio džiovintos paprikos
  • 1 šaukštelis kalendros
  • žiupsnelis kajeno pipirų
  • 16 vidutinio dydžio pomidorų (turėtų būti apie 1.6 kg)
  • 1 šaukštelis druskos padažui
  • 1 šaukštelis cukraus
  • 3 – 4 saujos žalumynų (gali būti špinatų lapai, kale kopūsto lapai be kotų ir tt)
  • 120 g grietinėlės
  • 85 g feta sūrio (sutrupinto)
  • sauja sukapotų petražolių arba kalendros

Kaip pagaminti šakšuką

  1. Ant vidutinės kaitros įkaitinkite pačia didžiausią kokią turite keptuvę. Geriausia jeigu tai būtų ketaus keptuvė. Įpilkite truputį aliejaus.
  2. Suberkite smulkiai supjaustytus svogūnus, papriką ir česnakus. Kepkite apie 9 minutes arba kol suminkštės. Pasistenkite, kad nepajuoduotų, jeigu reikia sumažinkite kaitrą.
  3. Suberkite prieskonius: džiovintą papriką, kalendrą arba petražoles, žiupsnelį kajeno pipirų, druską ir cukrų.
  4. Supjaustykite pomidorus ir sudėkite į keptuvę. Kepinkite neuždengę keptuvės ant vidutinės – mažesnės kaitros tol kol padažas sutirštės.
  5. Kai padažas sutirštės suberkite supjaustytus žalumynus, supilkite grietinėlę ir kepkite toliau kartas nuo karto pamaišydami kol žalumynai suminkštės. Padažas turi būti gana tirštos konsistencijos.
  6. Kai padažas bus tirštas, jame su mediniu šaukštu padarykite 6 duobutes-įdubimus kiaušiniams.
  7. Į kiekvieną duobutę atsargiai įmuškite po kiaušinį. Ant baltymų uždėkite po truputį daržovių padažo, taip greičiau iškeps. Stenkitės nepažeisti trynių. Ant viršaus pabarstykite žiupsnelį druskos.
  8. Tarp trynių visur tolygiai pabarstykite feta sūrio. Uždenkite dangčiu ir ant nedidelės kaitros kepkite tol kol iškeps kiaušiniai pagal jūsų skonį.
  9. Kai iškeps kiaušiniai ant viršaus pabarstykite turimų žalumynų – petražolių arba kalendros.

Patiekite su jūsų mėgstama duona, prancūzišku batonu ar skrebučiu. Skanaus ir ačiū, kad užsukote!

Daugiau receptų:

Kišas su kumpiu ir porais (be tešlos)

Kišas receptas su daržovėmis

Gvakamolės receptas

Vaflių receptas

Purūs kepti varškėčiai

Varškėčiai be miltų

Kiaušinių salotos

Smidrai receptas

Granolos receptas

Šakšuka – kiaušinienė su pomidorais

Lašišos bandelės

Šakšuka – rytietiška kiaušinienė

Mieliniai blynai receptas

Lietinių blynų receptas

Naujausi receptai

Daugiau receptų