4.7 C
Kaunas

Salotos su pomidorais ir avokadais

Paragaukite

Salotos su pomidorais ir avokadais gimė eksperimentavimo būdu. Atšalus orams norėjosi kažko sotaus, bet kartu ir gaivaus. Turėjau pomidorų, avokado, saliero ir kale lapų. Šioms salotoms būtini prieskoniai gvakamolei, kuriuos galite pasigaminti patys. Gavosi puikus derinys. Mano maisto kritikai ragavo ir džiūgavo kaip skanu.

Salotos su pomidorais ir avokadais receptas

Jums reikės:

  • 2 gerai sunokę vidutinio dydžio pomidorai
  • 2 salierų stiebai
  • 1 sunokęs avokadas
  • 2 nedideli kale kopūsto lapai
  • 2 kupini valgomieji šaukštai gvakamolės prieskonių
  • 6 valgomieji šaukštai ekologiškų trintų pomidorų (šį padažą radau Lidle, per Bio produktų savaitę)
  • 3 valgomieji šaukštai tamsaus agavų sirupo

salotos su pomidorais

Daugiau salotų receptų:

Avokado salotos

Šviežių kopūstų salotos

Kalafiorų salotos

Salotos su rūkyta vištiena

Salotos su vištiena – Cobb salotos

Krabų lazdelių salotos

Graikiškos salotos

Burokėlių salotos su pupelėmis

Kiaušinių salotos

Pikantiškos salotos

Salotos su krevetėmis

Naminės Cezario salotos

Pupelių mišrainė su voveraitėmis

Gaminimas:

Smulkiai supjaustome pomidorą.

Išimame kaulą ir supjaustome avokadą.

Nuplauname ir smulkiai supjaustome saliero stiebus.

Nuplauname ir su žirklėmis sukarpome kale kopūsto lapus.

Pabarstome prieskonius, supilame agavų sirupą, trintų pomidorų padažą, viską gerai išmaišome.

Salotos su pomidorais sotus ir nekaloringas užkandis. Salotas galite patiekti su lavašo traškučiais. Juos pagaminu sukarpiusi lavašą kvadratais ir paskrudinusi belgiškoje vaflinėje. Lavašai tampa trapūs ir traškūs. Skanaus!

Kodėl verta gamintis salotas su pomidorais, avokadais, salieru ir kale kopūstu?

Nes jos sveikos ir maistingos. Suvalgę šių salotų jausitės stiprūs ir energingi. Nesijausite nuovargio.

Pomidoruose gausu antioksidantų, karotenoidų: likopeno, beta-karoteno ir liuteino. Taip pat flavanonų ir flavonolių (rutino, kvarcetino, kaemferolio). Man šie pavadinimai skamba neįprastai, bet moksliniais tyrimais įrodyta, kad šios medžiagos turi neutralizuojantį poveikį organizmo senėjimui, oksidaciniam stresui, vėžiui, aterosklerozei, odos ir širdies kraujagyslių ligų formavimuisi bei laisvųjų radikalų kaupimuisi.

1 kg šviežių pomidorų yra apie 500 mg įvairių antioksidantų: 160-240 mg vitamino C, 10-200 mg karotenoidų (bendrai), 30-50 mg fenolinių rūgščių, apie 10 mg vitamino E, 20-60 mg flavonoidų, 0,1-0,4 mg folatų, o taip pat ir nedidelis kiekis mineralų: kalio, seleno, cinko ir vario.

Avokadai yra riebalų, baltymų ir angliavandenių šaltinis. Juose yra folio rūgšties, vitamino C, B grupės vitaminų bei riebaluose tirpių vitaminų A, E, K. Avokadai taip pat yra omega-3 bei omega-6 riebalų rūgščių šaltiniai, jie savo sudėtyje turi mineralinių medžiagų: vario, kalio, magnio. Beje, avokadai yra skaidulinių medžiagų bei mononesočiųjų riebalų rūgščių šaltinis.

Salierai kovoja su vandens kaupimusi organizme. Taip pat juose gausu vitaminų ir mineralų, kurie gerina virškinimą ir mažina pilvo pūtimą. Salieruose yra vitamino C, B1, B2, PP, A. Jie itin vertinami dėl kalio, kalcio, geležies, natrio druskų ir eterinių aliejų. Tai augalas, kuris savo maistinėmis savybėmis lenkia kitas sodo gėrybes.

Kale kopūstai daugelio mitybos specialistų yra įtraukiami į sveikiausių produktų sąrašus ir yra vadinami „super” maistu. Kale kopūstas yra vertinamas dėl stiprių antioksidacinių savybių. Antioksidantai kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie kenkia mūsų ląstelėms ir spartina organizmo senėjimo procesus. Kale kopūstas yra viena iš maistingiausių daržovių, jame yra vitaminų, A, C, K, B, mineralų, skaidulų ir kitų medžiagų kovojančių su vėžinėmis ląstelėmis.

Naujausi receptai

Daugiau receptų