Naminės Cezario salotos yra tas legendinis patiekalas, kurį visada rasite prašmatniausio restorano meniu. Šios salotos visada buvo ir bus mano mėgstamiausių patiekalų sąraše. Net negaliu prisiminti kada ir kur pirmą kartą paragavau šių salotų. Man jos skaniausios Medžiotojų užeigoje esančioje Kauno Rotušėje. Užklupus svečiams naminės cezario salotos yra tas fantastiškas ir greičiausiai paruošiamas patiekalas visada sulaukiantis didžiausių svečių pagyrų. Pasigaminti namuose nėra sunku jeigu po ranka turite salotų, parmezano, batono ir šaldiklyje pakuotę krevečių.

Naminės cezario salotos tiks ir kaip užkandis ir kaip pagrindinis patiekalas. Viskas priklauso nuo to su kuo patieksite. Jeigu norite lengvo užkandžio užteks patiekti su lengvai virtais kiaušiniais. Jeigu norite kažko sočiau, pridėkite krevečių, jūros šukučių ar vištienos. Orginaliame recepte Cezario salotų recepte pagal šefą Cezarį Cardinį buvo tik keli ingredientai: minkštai virtas kiaušinis, stambiai suplešyti salotų lapai, skrebučiai, parmezanas ir alyvuogių aliejus. Paprastai patiekti dalykai dažniausiai būna patys skaniausi. Svarbiausiai, kad valgytojai būtų alkani. Aš išbandžiau ne vieną Cezario salotų padažo receptą. Jų yra pačių įvairiausių: su žaliu kiaušinio tryniu, su virtu, su vienokiu ar kitokiu aliejumi, su ančiuviais ir be jų. Naminės Cezario salotos gali būti patiekiamos ir su majonezu. Dar vienas idėja cezario padažą pagardinti grietine. Viskas priklauso nuo jūsų skonio ir įpročių. Aš šiandien su Jumis pasidalinsiu savo mėgstamiausiu receptu. Ponios ir ponai, panelės ir ponaičiai, mano Naminės Cezario salotos.

Naminės Cezario salotos receptas

Ingredientai

2 vidutinės romaninių salotų gūžės

4 batono riekelės

40 g Džiugo ar kito kietojo sūrio

2 arbatinių šaukštelių šalto spaudimo alyvuogių aliejaus

4 kaimiškų kiaušinių

žiupsnelio druskos

Padažui:

1 šaukštas šalto spaudimo alyvuogių aliejaus

2 skiltelės česnako

2 sūdyti ančiuviai

3 šaukštai laimo arba citrinos sulčių

1 arbatinio šaukštelio garstyčių

25 g smulkiai tarkuoto Džiugo arba bet kurio kito kietojo sūrio

50 g majonezo – 3 valgomieji šaukštai

1 šaukštas grietinės

2 šaukštai vandens

žiupsnis druskos jeigu neturite ančiuvių

Gaminimas:

Supjaustome batona kvadratėliais ir suberiame į didelę keptuvę. Paskrudiname and vidutinės kaitros kol batonas pavirs į skrebučius. Batonas turi sukietėti, tapti traškus ir gražiai parudavęs.

Išvirkite kiaušinius. Užvirus vandeniui virkite neilgiau 4 minučių. Praėjus keturioms minutėms karštą vandenį nupilkite ir į puodą pripilkite šalto vandens, kad kiaušiniai nustotų virti. Kai kiaušiniai atšals nulupkite.

Į trintuvą sudėkite česnako skilteles, ančiuvius, aliejų, citrinų sultis, garstyčias, tarkuotą sūrį, majonezą, grietinę. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Paragaukite, jeigu padažas per tirštas įpilkite kelis šaukštus vandens ir dar kartą išplakite. Jeigu reikia pasūdykite. Ančiuviai dažniausiai būna parduodami aliejuje prieš tai išmirkyti sūryme, todėl druskos gali ir neprireikti. Jeigu neturite ančiuvių galite šiek tiek pasūdyti.

Salotas suplėšykite stambiais gabalais, užpilkite padažo, lengvai išmaišykite. Išmaišę ant viršaus užberkite batono skrebučių, įdėkite perpjautų per pusę kiaušinių, pabarstykite kietuoju sūriu… Kai kuriems žmonėms patinka sūris pjaustytas plonomis plokštelėmis. Jas galite padaryti daržovių skustuku.

Jeigu esate alkanas ir kiaušinių negana, į keptuvę įdėkite sviesto, porą sutraiškytų česnako skiltelių. Pakepinkite tris minutes ant vidutinės kaitros. Sudėkite krevetes arba jūros šukutes ir kepkite dar minutę. Kubeliais supjaustyta vištiena keptuvėje iškeps per 6-7 minutes.

Patiekite su česnakiniame svieste kepintomis krevetėmis, jūrų šukutėmis ar vištiena.

Jeigu ieškote įkvėpimo, čia galite rasti daugiau salotų receptų:

Gvakamolės receptas

Salotos su pomidorais ir avokadais

Jeigu pagaminote patiekalą, pažymėkite mus Instagram ir uždėkite grotažymę #maistasantstalo