6.5 C
Kaunas

Graikiškos salotos

Paragaukite

Graikiškos salotos yra pats skaniausias patiekalas tiek vasarą tiek žiemos sezono metu. Šios salotos tokios gardžios kad norėsite jas gaminti vėl ir vėl. Aš truputį patobulinau klasikinę versiją.

Klasikinės graikiškos salotos yra vadinamos „Horiatiki” ir gaminamos iš prinokusių pomidorų, agurkų, raudonųjų paprikų, raudonųjų svogūnų, feta sūrio ir „Kalamata” alyvuogių. Viskas gerai sumaišoma su acto – aliejaus padažu. Ant viršaus uždedamas gabalas nepjaustyto graikiško sūrio.

Lietuvoje ir daugelyje kitų šalių vietoj agurko naudojamos romaninės salotos, tačiau orginaliame graikiškame recepte jų nerasite nei su žiburiu. Graikijoje tradiciškai patiektos salotos labiau primena paprastai į dubenį sumestus ūkininko pusryčius ar pietus.

Šios salotos yra vienos mėgstamiausių salotų vasarą, nes yra labai skanios. Jas galite patiekti kaip garnyrą su kitais pagrindiniais patiekalais arba valgyti vienas.

Vasarą visi ingredientai atkeliauja tiesiai iš daržo ar šiltnamio. Recepte nurodyto kiekio užteks 4 – 5 asmenų šeimai. Salotų dubuo puikiai tiks vakarėliui ar šeimos vakarienei.

Šių salotų sudėtis tokia pat kaip patiekiama Graikijoje. Aš truputį gudrauju, pagardinu dėdama marinuotus svogūnus. Man taip skaniau.

Prieš gamindama salotas, raudonuosius svogūnus pamirkau acto ir vandens mišinyje. Svogūnai būna ne tokie aštrūs, gražiai rausvi ir traškūs. Jeigu turiu po ranka įberiu šviežių krapų. Žinoma galite dėti bet kurių kitų mėgstamų žalumynų.

Paragavę šių salotų, manau gaminsite jas dar tikrai ne kartą. Mano maisto kritikai šias salotas įvertino teigiamai – jų liko tik keli šaukštai.

Graikiškos salotos

4-5 porcijos

pagaminti reikės ~ 36 min

maistinė vertė ~ 300 kcal (1 porcija)

Marinuotiems svogūnams reikės:

  • pusė mėlynojo svogūno
  • 60 ml raudonojo vyno acto
  • 90 ml šalto vandens
  • 2-3 šaukšteliai rudojo cukraus (jei naudosite baltą cukrų užteks vieno šaukštelio)

Padažui:

  • 90 ml raudonojo vyno acto
  • žiupsnis druskos
  • žiupsnelis juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis medaus
  • 1 skiltelė česnako (sutrinta)
  • žiupsnelis džiovinto raudonėlio
  • 120 ml šalto spaudimo alyvuogių aliejaus

Salotoms

  • 2 raudonosios paprikos
  • 450 g vyšninių pomidorų arba 5 vidutinio dydžio pomidorai
  • 1 ilgas didelis agurkas (supjaustytas stambiais kvadratėliais)
  • 120 g alyvuogių
  • 3 šaukštai šviežių, smulkiai sukapotų krapų (arba turimų mėgiamų žalumynų)
  • 230 g kvadratėliais pjaustyto feta sūrio

Daugiau salotų receptų:

Avokado salotos

Kalafiorų salotos

Šviežių kopūstų salotos

Salotos su rūkyta vištiena

Salotos su vištiena – Cobb salotos

Krabų lazdelių salotos

Burokėlių salotos su pupelėmis

Kiaušinių salotos

Pikantiškos salotos

Salotos su krevetėmis

Naminės Cezario salotos

Salotos su pomidorais ir avokadais

Pupelių mišrainė su voveraitėmis

Kaip pagaminti graikiškas salotas

Svogūnų marinavimas

Į nedidelį dubenėlį supilkite vandenį, actą ir cukrų. Viską gerai išmaišykite. Svogūnus supjaustykite žiedais, tada perpjaukite per pusę ir dar per pusę. Kad žiedas būtų padalintas į keturias dalis. Svogūnus sudėkite į marinatą. Palikite pastovėti penkiolikai minučių kol paruošite visas salotas.

graikiškos salotos svogūnai

Padažas

Paimkite didelį salotoms skirtą dubenį. Į jį supilkite actą, druską, pipirus, medų, sutraiškykite česnako skiltelę ir suberkite raudonėlį. Išplakite viską ir greitai plakant pamažu supilkite aliejų. Gerai viską išmaišykite.

Salotos

Spjaustykite vidutinio dydžio kvadratėliais paprikas, agurkus, per pusę perpjaukite vyšninius pomidorus. Galima naudoti ir įprastinio dydžio pomidorus. Sudėkite viską į dubenį su padažu. Suberkite alyvuoges ir krapus.

Iš marinato išimkite svogūnus, nuvarvinkite ir sudėkite į salotas. Viską gerai išmaišykite.

Sudėkite kvadratėliais supjaustytą feta sūrį. Viską išmaišykite ir paragaukite ar nieko netrūksta.

Skanaus!

graikiškos salotos ingredientai

Graikiškos salotos patiekimas

Prieš patiekimą salotos turėtų pastovėti apie pusę valandos kambario temperatūroje.

Graikiškos salotos skaniausios patiekiant su prancūzišku batonu, ciabatta duonele ar skrebučiu.

Naujausi receptai

Daugiau receptų