Bešamelio padažas – tai dar vienas prancūziškos virtuvės perlų. Rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo XVII a. Tradiciškai bešamelio padazas gaminamas iš sviesto ir miltų maišoma (1:1), pieno ir žiupsnelio druskos. Dar vadinamas baltu padažu.
Kai kurie virėjai į padažą deda šiek tiek muskato riešuto, kad pagerinti skonį. Aš savo recepte naudojau tikrą itališką parmezaną. Skonis gavosi tikrai geras. Gaminant bešamelio padažą galima dėti ir ementalio, čederio ar šveicariškojo Gruyere sūrių.
Žinau, kad sakysite bešamelio padažas yra Lidl, kam dar gaminti. Skonis kaip diena ir naktis skiriasi parduotuvinio nuo to kurį gaminate namuose. Pasigaminti namuose tikrai verta, o ir užtruksite nedaugiau 10 minučių.
Kur naudojamas bešamelio padažas? Bešamelio padažas puikiai tiks prie makaronų, lazanijos, mėsos ar žuvies patiekalų.
Bešamelio padažas
- 3 šaukštai sviesto
- 3 šaukštai miltų
- 360 ml karvės pieno (naudojau avižų)
- 50 g smulkiai tarkuoto Parmigianno Reggiano sūrio
- druskos
- žiupsnelis pipirų
Daugiau padažų receptų
Gaminimas
- Į nedidelį puodą sudėkite 3 šaukštus sviesto ir palikite ant nedidelės kaitros kol ištirps.
- Ištirpus sviestui suberkite tris šaukštus miltų, gerai išmaišykite, kad neliktų gumuliukų.
- Nustatykite ant vidutinės kaitros ir nuolat maišant pakepinkite miltus su sviestu apie 2 minutes.
- Supilkite pieną, gerai išmaišykite. Užvirkite nuolat maišydami mediniu šaukštu, tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 2 minutes arba kol padažas sutirštės. Būtina nuolat maišyti.
- Išjunkite kaitrą. Puodą patraukite į šalį. Smulkiai sutarkuokite ir į puodą suberkite parmezaną, pipirus ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Jeigu sviestas buvo sūdytas, paragaukite ar trūksta druskos. Jeigu sviestą pirkote nesūdyta, įberkite žiupsnelį.
- Bešamelis paruoštas. Padažą supilkite į švarų dubenį ir padėkite atvėsti.