-3.8 C
Kaunas

Kūčių patiekalai (12 tradicinių valgių Jūsų stalui)

Paragaukite

Kūčias pradėdavo valgyti patekėjus Vakarinei žvaigždei. Kūčių stalas ruošiamas gruodžio 24 dienos išvakarėse. Kūčių patiekalai kiekvienam lietuviui – šventas šeimos ritualas.

Ant stalo būtinai turi būti 12 skirtingų patiekalų. Kūčių stalo patiekalai gaminami be mėsos (mėsa – seniau buvo valgoma per Kūčias, tačiau, katalikų religijos veikiama, ilgainiui išnyko nuo Kūčių stalo).

Patiekalai kūčioms skiriasi pagal regioną, o dažniausiai receptai būna perduodami iš kartos į kartą.

Kūčių patiekalai

spanguolių kisielius

Spanguolių kisielius

Apie 2 L

  • 360 g spanguolių
  • 2 litrai vandens
  • 6 šaukštai balto cukraus arba 9 šaukštai rudojo cukraus (cukraus kiekį reguliuokite pagal save)
  • 2 šaukštai krakmolo (kisielius nebus labai tirštas, jei norite labai tiršto dėkite 3 šaukštus)

Kaip virti spanguolių kisielių

  1. Nuplaukite ir perrinkite spanguoles. Sutrinkite bulvių grūstuve arba rankiniu blenderiu. Nukoškite sultis ir padėkite į šalį. Tirščių neišmeskite.
  2. Tirščius sumeskite į puodą, suberkite cukrų, užpilkite vandeniu ir virkite apie 9 minutes. Nukoškite ir išmeskite tirščius.
  3. Į nedidelį dubenėlį įpilkite apie 50-100 ml vandens, suberkite krakmolą ir maišykite iki vientisos masės.
  4. Į verdantį nukoštą spanguolių nuovirą supilkite ištirpintą krakmolą. Būtina nuolat maišyti Turėkite omenyje, kad ilgai verdamas sirupas skystėja, todėl virimas neturėtų trukti ilgiau nei 2-5 minutes jeigu naudojate bulvių krakmolą ir 10-15 minučių jei naudojate kukurūzų krakmolą.
  5. Kisielių atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į atvėsintą kisielių supilkite išspaustas sultis, išmaišykite. Skanaus!

Spanguolių kisielius su linų sėmenimis

balta mišrainė

Balta mišrainė

6 asmenims didesnis dubuo

  • 640 g virtų bulvių
  • 540 g virtų morkų
  • 260 g marinuotų arba raugintų agurkėlių (kai noriu gaiviau dedu žalią agurką)
  • 300 konservuotų žalių žirnelių (arba šviežių-šaldytų)
  • 6 kaimiški kiaušiniai
  • 1 nubrauktas šaukštelis juodųjų pipirų
  • 2 nubraukti šaukšteliai druskos
  • 10 šaukštų majonezo
  • žalumynų papuošimui (petražolės, laiškiniai česnakai)

Gaminimas

  1. Nuplaukite bulves, morkas ir su lupenomis virkite apie pusę valandos nuo tada kai užvirs vanduo. Didesnes bulves reikės virti truputį ilgiau. Morkas išgriebkite po 20 minučių. Išvirusias nupilkite ir atvėsinkite.
  2. Nulupkite bulves ir morkas, supjaustykite kvadratėliais.
  3. Išvirkite kiaušinius. Virkite apie 7 minutes. Supjaustykite kvadratėliais.
  4. Supjaustykite agurkus.
  5. Į didelį dubenį suberkite supjaustytas bulves, morkas, kiaušinius, agurkus, nusunktus žirnelius, pabarstykite juodųjų pipirų ir druskos. Uždėkite majonezo ir išmaišykite.
  6. Papuoškite petražolėmis, virtu kiaušiniu arba kitais turimais žalumynais. Skanaus!

Pilnas receptas: Balta mišrainė

burokėlių mišrainė

Burokėlių mišrainė su raugintais kopūstais

  • 500g virtų burokėlių
  • 3-4 vidutinio dydžio bulvės
  • 1 didelis svogūnas
  • pusė stiklainio žirnelių
  • 3-4 šaukštai raugintų kopūstų
  • sauja marinuotų agurkėlių

Padažui

  • 5 šaukštai sėmenų aliejaus
  • 1 laimo sultys
  • 1 a. šaukštelis druskos
  • 0,5 a. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • šlakelis agavų sirupo

Gaminimas

  1. Supjaustykite virtus burokėlius ir sudėkite į salotų dubenį.
  2. Nulupkite ir supjaustykite virtas bulves, svogūną.
  3. Supjaustykite marinuotus agurkus.
  4. Į burokėlių dubenį suberkite supjaustytas bulves, svogūną, agurkus, sudėkite raugintus kopūstus ir žirnelius.
  5. Ant salotų užpilkite aliejaus, laimo sulčių, druskos, pipirų ir agavų sirupo pagal skonį.
  6. Viską gerai išmaišykite ir patiekite ant viršaus papuoštą žalumynais. Skanaus!

Pilnas receptas: Burokėlių mišrainė su raugintais kopūstais

Silkė pataluose

Silkė pataluose – tortas

  • 21 cm skersmens torto forma
  • 2 -3 silkių su galvomis arba 350 – 400 g paruoštų silkių file
  • 3 – 4 virtos bulvės (priklauso nuo dydžio)
  • pusė mėlynojo svogūno
  • 2 – 4 virtos morkos (priklauso nuo dydžio)
  • 5- 6 kiaušiniai
  • 2 saldžiarūgščiai obuoliai
  • 500 g virtų burokėlių
  • pusė indelio majonezo
  • svogūnų laiškai, petražolės, krapai papuošimui ant torto viršaus
  • druska, pipirai
  • sūrio jeigu mėgstate

Silke pataluose

Silkė pataluos – gaminimas

  1. Išimkite iš silkės kaulus ir sudėkite marinuotis nakčiai. Kaip paruošti šviežią silkę rasite čia.
  2. Išvirkite morkas ir bulves su lupenomis. Nepamirškite vandenį pasūdyti.
  3. Atskirame puode išvirkite burokėlius.
  4. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius.
  5. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite stambia burokine tarka. Pradėkite nuo bulvių, tada sutarkuokite morkas ir galiausiai burokėlius. Sutarkuotas daržoves sudėkite į atskirus dubenis. Burokėlius po 5 minučių nupilkite, nes bus šiek tiek susikaupusių sulčių. Juk nenorite pažliugusio torto.
  6. Daržoves truputį pasūdykite ir išmaišykite.
  7. Nulupkite išvirtus kiaušinius.
  8. Paimkite didesnę lėkštę, į ją per patį centrą įstatykite torto formą be dugno.
  9. Į torto formą pirmiausia sudėkite sutarkuotas bulves ir šiek tiek suspauskite, kad gautųsi stabilus padas. Sulyginkite visą pagrindą, taip pat ir kraštuose, kad nuėmus torto formą būtų lygu. Ant viršaus plonai užtepkite majonezo.
  10. Ant bulvių sluoksnio dėkite sutarkuotas morkas. Tolygiai paskirstykite ir lengvai suspauskite.
  11. Supjaustykite marinuotą silkę kvadratėliais. Gabalėlius tolygiai išdėliokite ant morkų viršaus.
  12. Sutarkuokite saldžiarūgštį obuolį ir tolygiai paskirstykite ant silkės.
  13. Dabar kiaušinių eilė. Jeigu neturite po ranka žalumynų atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius palikite papuošti torto viršui. Baltymą sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kvadratėliais ir sudėkite ant obuolių sluoksnio. (Jeigu turite žalumynų papuošimui, kiaušinius neatskirdami trynio nuo baltymo supjaustykite į nedidelius kvadratėlius ir sudėkite ant obuolių sluoksnio.) Ant viršaus plonu sluoksniu užtepkite majonezo.
  14. Smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su sutarkuotais ir nusivarvėjusiais burokėliais. Ant kiaušinių sluoksnio sudėkite burokėlius, ant viršaus užtepkite ploną sluoksnį majonezo.
  15. Ant burokėlių viršaus jeigu turite pabarstykite supjaustytų svogūnų laiškų. Jūsų tortas bus gaiviai žalias. Jeigu neturite žalumynų su ranka sutrupinkite ir tolygiai paskirstykite kiaušinių trynius.
  16. Jeigu Jums patinka silkė pataluose su sūriu, jį sutarkuokite ir barstykite po kiaušinių sluoksniu.
  17. Atsargiai atsekite torto formos kraštus ir nuimkite torto formą. Apžiūrėkite ir jeigu reikia sulyginkite iškritusias daržoves, kad torto šonai būtų gražūs.
  18. Tortą galite patiekti pjaustytą gabalais. Skanaus!

Pilnas receptas silkė pataluose.

silkė su svogūnais

Silkė su obuoliais ir svogūnais

  • 1 silkės (jei gausi šeima nusipirkite dvi silkes)
  • 2-3 didesni saldžiarūgščiai obuoliai
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 0.5 litro stiklainio neutralaus skonio pomidorų padažo (padažui reikės 1/3 indelio)
  • Augalinio aliejaus kepimui

Paruošimas

Jei gaminsite iš šviežios silkės, esu aprašiusi kaip pasiruošti silkę pirktą su galva iš sūrymo bačkos. Čia rasite detalų aprašymą kaip paruošti šviežią silkę su video, jeigu kam kiltų neaiškumų, o taip pat ir kaip pasidaryti marinatą.

Kaip paruošti garnyrą

Garnyrą geriausia pasiruošti iš vakaro. Patiekiant jis turi būti visiškai atvėsęs, šaltas.

  1. Nulupkite du vidutinio dydžio svogūnus, smulkiai supjaustykite.
  2. Keptuvę įkaitinkite iki nedidelės kaitros. Įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Suberkite svogūnus ir kepkite tol kol taps skaidrūs. Svarbu nekepti ant didelės kaitros, kad svogūnai būtų gražūs ir neparudavę. Svogūnų nereikia karamelizuoti, tik šiek tiek apkepinti, kad suminkštėtų.
  3. Kol kepa svogūnai nulupkite du-tris didesnius saldžiarūgščius obuolius. (Rūgštūs obuoliai nelabai tinka). Išimkite sėklalizdžius. Sutarkuokite su burokine tarka.
  4. Kai svogūnai baigs kepti suberkite sutarkuotus obuolius ir kepkite maišydami 1-2 minutes. Obuolių negalima labai ilgai kepti, nes jie virs koše.
  5. Supilkite į keptuvę 1/3 indelio pomidorų padažo (naudoju Suslavičiaus be krakmolo). Išmaišykite, kad susimaišytų su obuoliais ir svogūnais. Nenaudokite aštraus pomidorų padažo. Paragaukite, jeigu trūksta įdėkite dar padažo.
  6. Paruoštą padažą sudėkite į sandarų indą ir kai atvės sudėkite į šaldytuvą.
  7. Į lėkštę sudėkite kasnio dydžio gabaliukais supjaustytą silkę, ant viršaus paskleiskite garnyro. Skanaus!

Pilnas receptas: Silkė su obuoliais ir svogūnais

aguonų pyragas

Aguonų pyragas

Tešla

  • 1400 g miltų + kelios saujos pabarstyt ant kepimo skardos
  • 1 pakelis (100 g) šviežių mielių
  • 240 g balto cukraus + 3 šaukštai mielėms aktyvuoti
  • 250 g pieno
  • 200 g sviesto
  • 4 kaimiški kiaušiniai
  • 1 šaukštas grietinės
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos

Aguonų įdaras

  • 4  kiaušinių tryniai
  • 2 (240 ml) talpos stiklinės maltų aguonų
  • 100 g balto cukraus
  • 150 g ekologiškų razinų (razinų jeigu nemėgstate galima ir nedėti. Čia mamos išradimas. Prosenelė ir močiutė kepdavo tik su aguonomis)

Gaminimas

  • Pora valandų prieš gaminimą užpilkite razinas vandeniu, kad būtų minkštesnės.
  • Pusvalandį prieš gaminimą išimkite iš šaldytuvo sviestą ir mieles, kad būtų kambario temperatūros.

Tešla

  1. Kambario temperatūros mieles dedame į dubenėlį, beriame 2-3 šaukštus cukraus, viską pertriname su šakute ir paliekame pastovėti 5-10 minučių kol suputos.
  2. Sviestą dedame į nedidelį puodą ir išlydome ant nedidelės kaitros, beriame 240 g cukraus ir maišome kol ištirps.
  3. Pilame, pieną, dedame šaukštą grietinės ir arbatinį šaukštelį druskos, išmaišome ir truputį pašildome. Masė neturi būti karšta, tik šilta, kad supylus nepakenkti mielėms.
  4. Elektriniu plaktuvu išplakame keturis kiaušinius.
  5. Imame didelį dubenį, į jį pilame pašildytą sviestą sumaišytą su cukrumi ir grietine, supilame kiaušinių plakinį ir suputojusias mieles. Viską gerai išmaišome.
  6. Į dubenį pamažu beriame miltus ir maišome šluotele kol bus sunku maišyti. Tada tešlą minkome rankomis kol ji bus tąsi bet nelips prie rankų.
  7. Išminkę padarykite duobutės testą. Jeigu įspaudus pirštą į tešlą duobutė atsistato, reiškia tešla paruošta. Jeigu limpa prie rankų  – reikia įberti dar truputį miltų.

Įdaras

  1. Imame tris kiaušinius. Atskiriame baltymus nuo trynių.
  2. Į trynių dubenį mušame dar vieną visą kiaušinį.
  3. Su kavamale sumalkite aguonas ir suberkite į trynius.
  4. Supilkite cukrų.
  5. Nupilkite vandenį nuo išmirkusių razinų, palikite jas kiek nusivarvėti. Tada suberkite ant popierinio rankšluosčio, ir nusausinkite.
  6. Sausas razinas suberkite į trynių ir aguonų masę ir viską gerai išmaišykite.
  7. Turi gautis labai tiršta masė. Jeigu bus per skysta masė, pyragas gali neiškilti taip kaip turi.

Pyrago formavimas

  1. Iškočiotą tešlą  padalinkite į šešias dalis.
  2. Paimkite vieną dalį ir iškočiokite į nedidelį 0.6 cm storio stačiakampį.
  3. Jo paviršių ištepkite aguonų mase.
  4. Stačiakampį susukite į vyniotinį. Sukti reikia į ilgesnę pusę. Susukę užtaisykite kraštus ir šonus ir perkelkite į kepimo popieriumi išteptą kepimo skardą.
  5. Taip įdaru ištepkite visas keturias tešlos dalis. Ketvirtąją  ir penktąją suformuokite pailgus pagrandukus. Turėsite naminį pyragą prie pikantiškų patiekalų ar sumuštiniams.
  6. Skardas dėkite į 150°C įkaitintą orkaitę su viršus+apačia funkcija be vėjelio.
  7. Kepkite 35 min.  Tada skardas apkeiskite vietomis ir kepkite dar 25 minutes. Viso kepti reikia apie valandą. Pabaigoje galite padidinti iki 170°C. Pyragą kepimo metu būtina stebėti ir jeigu matote kad viršutinės skardos pyragai pagelto, keiskite vietomis, kad iškeptų ir apatinės skardos pyragai.
  8. Visos orkaitės skirtingos, todėl stebėkite pyragus per stiklą, jeigu matysite, kad viršutinė skarda gražiai parudo traukite lauk. Nedarinėkite durelių kol nepraeis bent pusė valandos, kad iškilęs pyragas nesukristų.
  9. Ištraukę iškepusį pyragą padėkite ant grotelių atvėsti ir nugaruoti drėgmei. Kai pyragas visiškai atvės sudėkite į sandarius maišelius.

Mes šį pyragą laikydami šaltai valgydavome 1-2 savaites. Skanaus!

Aguonų pyragas pilnas receptas

Virtiniai su grybais

Virtiniai su grybais

Tešlai

  • 500 g baltų miltų (naudoju ekologiškus speltos miltus)
  • 230 g vandens
  • žiupsnis druskos

Įdarui

  • 3 – 4 svogūnai (priklauso nuo dydžio)
  • 120 – 150 g džiovintų baravykų (galite naudoti ir marinuotus grybus. Jų reikės dvigubai daugiau nei džiovintų)
  • juodieji pipirai,
  • druska
  • žiupsnis druskos
  • keli žiupsniai prieskonių mišinio kurį sudaro: saldžiosios paprikos, dašiai, česnakai, juodieji pipirai, mairūnai, rozmarinai, raudonėliai.

Gaminimas

  1. Sudedame džiovintus grybus į dubenį, užpilame vandeniu ir paliekame parai. Galite naudoti ir marinuotus baravykus ar bet kuriuos kitus mėgstamus grybus.
  2. Smulkiais kvadratėliais supjaustome svogūnus. Įkaitiname keptuvę, pilame aliejaus ir pakepiname. Pabarstome šiek tiek pipirų ir druskos.
  3. Nupilame išbrinkusius baravykus. Susmulkiname ir nuvarvinę vandenį sudedame į keptuvę su svogūnais. Šiek tiek pakepiname. Beriame prieskonių mišinio.

4. Miltus sumaišome su vandeniu ir išminkome tešlą iki vientisos masės. Tešla turi būti minkšta ir elastinga. Išminkę tešlą galite palikti 10 min pastovėti, kad geriau išbrinktų glitimas. Tešla bus elastingesnė.

5. Ant stalviršio kur kočiosite tešlą pabarstome miltų. Tešlą padaliname į kelias dalis. Viena tešlos dalį iškočiojame į vientisą blyną. Susirandame nedidelį puodelį, geriausia stiklinę, kad būtų plonomis sienelėmis. Spaudžiame į tešlą ir pasidarome apskritimus virtinukams formuoti.

6. Imame pasigamintus apskritimus ir į juos dedame baravykų-svogūnų įdarą. Apie vieną arbatinį šaukštelį. Kraštus užspaudžiame pirštais. Pabaigoje užtvirtinimui kraštus užspaudžiame šakute. Turėkite omenyje, kad geriausia daryti nedidelio dydžio virtinukus, nes išvirę jie padvigubėja.

7. Ant didelės lėkštės arba tiesiog ant stalviršio patieskite maistinės plėvelės. Dedant ant jos virtinukai neprilips ir imant lengvai atsiklijuos. Išsikočiokite likusią tešlos dalį. Pagaminkite likusius koldūnus. Jeigu jų prisigaminote per daug, pasidėkite į kamerą. Bus kitam kartui. Mums šio kiekio užteko keturių asmenų šeimai.

8. Užvirkitę puodą su vandeniu, įdėkite druskos. Į verdantį vandenį sudėkite virtinukus su grybais. Virkite apie 10 minučių. Patiekite su grietine arba keptais svogūnais. Jeigu nenorite pieno produktų gal Jums patiks veganiška grietinė.

Pilnas receptas: virtiniai su grybais

silkė kūčioms

Silkė Kūčioms su baravykais

  • 40 g džiovintų baravykų
  • 1-2 svogūnai (priklausomai nuo dydžio)
  • druskos pagal skonį
  • keli žiupsniai prieskonių mišinio kurį sudaro: saldžiosios paprikos, dašiai, česnakai, juodieji pipirai, mairūnai, rozmarinai, raudonėliai.
  • 1 – 2 silkės su galva arba 150 – 200 g silkių file

Paruošimas

  1. Sudedame džiovintus baravykus į dubenį, užpilame vandeniu ir paliekame parai.
  2. Nulupame svogūnus, smulkiai supjaustome ir pakepiname ant nedidelės kaitros.
  3. Nupilame išbrinkusius baravykus. Šiek tiek susmulkiname ir nuvarvinę vandenį sudedame į keptuvę su svogūnais. Apkepame. Beriame druskos ir prieskonių mišinio.
  4. Gerai išmaišome.
  5. Čia rasite kaip paruošti šviežią silkę. Silkę supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais.  Sudėkite į silkės lėkštę.
  6. Jeigu norite riebiau ant viršaus užpilkite truputį šviežio sėmenų aliejaus. Sudėkite paruoštus baravykus.
  7. Viršų galite papuošti turimais žalumynais. Skanaus!

Pilnas receptas: silkė su grybais.

pyragėliai su grybais

Pyragėliai su grybais

Tešlai

  • 500 g miltų
  • 225 g sviesto (naudojau veganišką sviestmedžio sviestą Vegan block, jis sūdytas – galite naudoti įprastą sviestą arba margariną)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g grietinės
  • 0.5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 kiaušinio trynys aptepimui prieš kepant
  • saujos sezamo sėklų pabarstyti ant viršaus

Įdarui:

  • 120 g džiovintų baravykų
  • 5-6 svogūnų (priklauso nuo dydžio)
  • druskos pagal skonį
  • keli žiupsniai prieskonių mišinio kurį sudaro: saldžiosios paprikos, dašiai, česnakai, juodieji pipirai, mairūnai, rozmarinai, raudonėliai.

Gaminimas

Grybų įdaras:

  1. Sudedame džiovintus grybus į dubenį, užpilame vandeniu ir paliekame parai.
  2. Nulupame svogūnus, smulkiai supjaustome ir pakepiname ant nedidelės kaitros.
  3. Nupilame išbrinkusius baravykus. Šiek tiek susmulkiname ir nuvarvinę vandenį sudedame į keptuvę su svogūnais. Šiek tiek pakepiname. Beriame druskos ir prieskonių mišinio.
  4. Viską išmaišome, sudedame į dubenį. Atidedame kol pasiruošime tešlą.
  5. Jeigu grybuose norisi rūgštelės galite įpilti 2 arbatinius šaukštelius obuolių acto, tada būtina viską gerai išmaišyti.

Tešla:

  1. Į didelį dubenį suberkite miltus.
  2. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, supjaustykite riekelėmis ir sumeskite į miltų dubenį.
  3. Nusiplaukite rankas ir tarp pirštų gerai ištrinkite sviesto riekeles su miltais. Tešla turi būti trupininga. Gali likti nedidelių sviesto trupinukų.
  4. Nedideliame dubenėlyje suplakite du kiaušinius. Supilkite į miltų dubenį.
  5. Sudėkite grietinę. Įberkite cukraus ir druskos.
  6. Viską labai gerai išminkykite kol gausis vientisa masė. Tešlą padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  7. Iš šaldytuvo išėmę tešlą iškočiokite apie 3 mm storio pagrindą ir su puodeliu suformuokite apskritimus.
  8. Į apskritimo vidurį įdėkite 1 šaukštelį įdaro ir kraštus gražiai užtaisykite.
  9. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popieriaus. Sudėkite paruoštus pyragėlius. Juos aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu.
  10. Paruoštus pyragėlius kepkite 15-20 min, 180°C temperatūroje. Skanaus!

Pyragėliai su grybais pilnas receptas

silkes misraine

Silkės mišrainė su burokėliais ir obuoliais

  • 500 g obuolių sultyse marinuotų burokėlių
  • pusė naminės marinuotos silkės
  • 1 saldžiarūgštis obuolys
  • pusė nedidelio svogūno
  • 100 g marinuotų baravykų arba voveraičių
  • 150 g virtų morkų
  • 200 g virtų bulvių
  • 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 4 dideli šaukštai majonezo

Gaminimas

  1. Bulves ir morkas išvirkite su lupyna. Bulves reikia virti apie 30 minučių, morkas išgriebti po 20 minučių.
  2. Burokėlius sukrėskite į sietelį. Palikite nuvarvėti.
  3. Sutarkuokite obuolį, smulkiai supjaustykite pusę svogūno.
  4. Sudėkite grybus, silkę, nuluptas ir kvadratėliais pjaustytas morkas ir bulves.
  5. Pasūdykite, pabarstykite pipirų, įdėkite majonezo, išmaišykite ir skanaus!

Pilnas receptas: silkės mišrainė su burokėliais ir obuoliais

Trifle desertas

Trifle sluoksniuotis su plikytu kremu ir uogomis

Naudojau 21 cm diametro x 12 cm aukščio stiklinį indą

  • 400 g aviečių arba kitų mėgiamų uogų
  • šlakelis Baileys, Vana Tallinn arba vyno

Biskvitas

  • 3 kiaušiniai
  • 76 g + 54 g cukraus
  • 54 g pieno
  • 54 g augalinio aliejaus
  • 96 g miltų
  • 2,5 kepimo miltelių

Plikytas kremas

  • 3 kiaušinių tryniai
  • 590 g pieno
  • 75 g kukurūzų krakmolo
  • 100 g cukraus
  • 65 g sviesto
  • 50 g balto šokolado
  • 200 g grietinėlės
  • 250 g maskarponės

Viršutinis sluoksnis

  • 200 g grietinėlės
  • 1-2 šaukštai kondensuoto pieno į grietinėlę
  • balto šokolado
  • sūrių lazdelių
  • aviečių
  • cukraus pudros

Gaminimas

Biskvitas

  1. Į plakimo indą supilkite pieną ir aliejų. Padėkite į šoną, kad kai maišysite tešlą būtų paruošta.
  2. Į atskirą dubenį pasisverkite miltus, suberkite kepimo miltelius ir baltymų plakimo šluotele gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
  3. Sumalkite baltą cukrų – pasigaminkite cukraus pudros.
  4. Baltymus atskirkite nuo trynių. Didesniame dubenyje plakite baltymus su 76 g cukraus pudros tol kol baltymai sustandės tiek, kad pavertus dubenį šonu liktų vietoje.
  5. Atskirame inde plakite trynius tol kol jų masė padvigubės, o spalva taps šviesiai gelsva. Plakdami suberkite 54 g cukraus pudros.
  6. Supilkite išplaktą trynių masę į baltymų dubenį. Viską atsargiai išmaišykite rankine baltymų plakimo šluotele. Su ja maišyti lengviausia ir nereikia saugoti baltymų.
  7. Miltus supilkite į sietelį ir pamažu sijodami ir maišydami šluotele suberkite visus į baltymų ir trynių mišinį. Masė turi būti vientisa. Subėrus miltus tešlos apimtis sumažės apie 10 proc.
  8. Paimkite dubenį su aliejumi ir pienu ir išplakite iki vientisos masės. Atsargiai maišydami šluotele supilkite į tešlą.
  9. Išklokite kepimo skardą (geriausia naudoti gilesniais kraštais, nes tešla skysta) kepimo popieriumi.
  10. Supilkite tešlą į skardą ir dėkite kepti į 170°C įkaitintą orkaitę nustačius kepimą „viršus-apačia” į antrą lentyną nuo apačios. Kepkite 20-25 minutes priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių.
  11. Iškepusį biskvitą padėkite atvėsti.
  12. Su 5 – 6 cm skersmens sausainių formele pridarykite apskritimų. Jais reikės išdėlioti desertinio indo dugną ir daryti kitus sluoksnius.

Kremas

  1. Pieną supilkite į puodą, suberkite cukrų, užvirkite.
  2. Kol kaista puodas baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymų mums nereikės. Elektriniu plaktuvu plakite trynius tol kol iš geltonų taps šviesiai geltonos, balkšvos spalvos.
  3. Nesustodami plakti įpilkite samtį karšto pieno. Tada dar vieną. Suberkite kukurūzų krakmolą, išplakite. Nesustojant plakti įpilkite dar kelis samčius įkaitusio pieno. (Šiame procese svarbiausia pieną pilti plakant. Jeigu supilsite pieną ir tik tada pradėsite maišyti, kremas sušoks į kiaušinienę. Būtina intensyviai maišyti, arba plakti plaktuvu.)
  4. Pieno ir kiaušinių plakinį supilkite atgal į puodą, kuriame likusi dalis pieno. Pilant puodą maišykite mediniu šaukštu. Įjunkite vidutinę kaitrą užvirkite. Visą laiką nenustokite maišyti.
  5. Kai kremas pradės kunkuliuoti išjunkite kaitrą, maišykite kol šiek tiek atvės, kad nesviltų. Įmeskite sviestą ir baltą šokoladą. Išmaišykite iki vientisos masės.
  6. Užvirusį kremą supilkite į dubenį, kad atvėstų.
  7. Išplakite grietinėlę kol sustandės, sukrėskite į atvėsusio plikyto kremo dubenį, sudėkite maskarponę ir rankiniu sriubos trintuvu viską sutrinkite iki vietisos masės. Pakeiskite antgalį į šluotelę ir dar kartą lengvai praplakite, kad neliktų gumulėlių. Kremas paruoštas.

Viršutinis sluoksnis

  1. Išlydytą baltąjį šokoladą sudėkite į maišelį, nukirpkite galiuką ir ant kepimo popieriaus padėję sūrias lazdeles formuokite eglutės formos figūrėles.
  2. Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su 1 arba 2 šaukštais kondensuoto pieno (pagal skonį).
  3. Avietes išvoliokite cukraus pudroje.

Sluoksniavimas

  1. Desertinio indo dugną išklokite biskvito apskritimais. Galite sulaistyti mėgstamu gėrimu jeigu desertą valgys suaugusieji. Pabarstykite uogų ir sutepkite pusę plikyto kremo.
  2. Kremą padenkite biskvitu, pabarstykite uogų ir sutepkite likusią dalį plikyto kremo.
  3. Sudėliokite trečią sluoksnį biskvito. Pribarstykite aviečių, ir ant jų sutepkite plaktą grietinėlę, susmaigstykite šokolado eglutes, sudėkite cukraus pudroje išvoliotas avietes.

kuršėnų vyniotinis

Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis

Biskvitas

  • 5 kiaušiniai
  • 60 g cukraus
  • 60 g miltų
  • 10 g kokybiškos kakavos be pieno miltelių ir cukraus

Kremas (pasirinkite vieną):

Varškės ir sviesto:

  • 400 g grūdėtos varškės, būtina sudėti į sietelį ir paliktį nuvarvėti skystį
  • 3 valgomieji šaukštai kondensuoto pieno
  • 160 g kambario temperatūros sviesto

Grietinėlės:

  • 400 g grietinėlės
  • 3 šaukštai kondensuoto pieno
  • vanilinio cukraus

Glaistas:

  • 300 g kokybiško pieniško šokolado (naudojau prancūzišką Cote D’or)
  • 200 g grietinėlės, pieno arba augalinio pieno

Gaminimas

Biskvitas

1. Orkaitę įkaitiname iki 200°C. Į kepimo skardą įtiesiame kepimo popierių, jį plonai patriname sviesto gabaliuku. Tada sviestą į popierių įtriname pirštais, kad pasiskirstytų labai plonai ir tolygiai.

2. Miltus persijokite sumaišome su kakava ir sudedame į sietelį.

3. Kiaušinius atsargiai sumušame į dubenį, šaukštu išimame trynius, sudedame į atskirą indą. Į trynių indą suberiame cukrų ir plakame, kol masė pabals. Trynių masė turi tapti šviesiai geltona, o tūris padvigubėti.

4. Kitame dubenyje baltymus išplakame iki standžių putų, atsargiai įmaišome į trynių masę. Turėkite omenyje, kad plakant baltymus labai svarbu sausas indas. Jeigu pateks bent lašelis vandens į baltymų masę gerai išplakti nepavyks. Baltymus ir trynius plaku rankiniu plaktuvu ir jiems naudoju dvi atskiras šluoteles.  Jeigu neturite kelių šluotelių plakti pradėkite baltymus.

5. Į sumaišytą ir išplaktą kiaušinių masę pamažu sijojame miltus su kakava. Viską darome palaipsniui kol gausis vientisa masė.

6. Paruoštą biskvito tešlą paskirstome ant skardos išklotos kepimo popieriumi. Nepamirškite popieriaus patepti sviestu. Viršų atsargiai paskirstome peiliu. Dedame į orkaitę įkaitintą 200°C 9 minutėms. Kepkite kol biskvitas truputį pakils ir paruduos.

7. Ant ką tik iš orkaitės ištraukto biskvito uždedame švarų virtuvinį rankšluostį ir kartu su juo, nenuėmę kepimo popieriaus susukame į vyniotinį.  Paliekame atvėsti. Per tą laiką pasiruošiame kremą.

Kremas

8. a)Nusausintą grūdėtą varškę sudedame į indą kartu su kubeliais supjaustytu kambario temperatūros sviestu. Dedame tris šaukštus kondensuoto pieno. Su elektriniu rankiniu trintuvu viską sutriname iki vientisos masės.

b) Jeigu norite puraus kaip debesėlis kremo, vietoj varškės ir sviesto galite naudoti grietinėlę. Ją suplakite su vaniliniu cukrumi kol ji pasidarys tiršta ir taps sunku plakti. Šaukštu įmaišykite kondensuotą pieną.

9. Išvyniojame atvėsusį biskvitą, nuimame rankšluostį. Ant jo tolygiai paskirstome paruoštą pasirinktą kremą. Palikite apie 1 cm nuo kraštų. Aš pradžioje naudojau šaukštą, tada silikoninę mentelę, o galiausiai viską išlyginau ilgu mėsos peiliu.

10. Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis pradedamas vynioti pamažu lengvai suspaudžiant ir atplešiant popierių. Susukę vyniotinį, jį susukame į kepimo popierių ir padedame bent 1-2 valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų. Geriausiai palikti nakčiai.

Tada pasiruošiame glaistą. Glaistas gaminamas iš pieniško šokolado ir grietinėlės.  Jeigu norite pasigaminti pieniško šokolado glaistą proporcijos turėtų būti 3 dalys šokolado : 2 grietinėlės. Jeigu norite juodojo šokolado glaisto – jis maišomas 1 : 1 šokoladas su grietinėle.

Receptą rasite čia: Šokoladinis glaistas.

Trifle desertas su plikytu kremu ir uogomis

tinginys su riesutais ir abrikosais

Tinginys su riešutais ir abrikosais

  • 350 g sausainių gaidelis
  • 200 g kondensuoto pieno (galima ir mažiau)
  • 200 g sviesto (naudoju sviestmedžio sviestą „Vegan Block”, jį rasite beveik visose maisto parduotuvėse)
  • 200 g džiovintų abrikosų
  • 100 g graikiškų riešutų

Gaminimas

  1. Sutrupinkite sausainius.
  2. Smulkiai supjaustykite abrikosus. Juos perku Lidle, jie gan minkšti todėl nereikia markinti. Sukapokite graikinius riešutus.
  3. Ištirpinkite sviestą, suberkite sausainius, supjaustytus abrikosus, riešutus ir gerai viską išmaišykite mediniu šaukštu.
  4. Supilkite pusę skardinės kondensuoto pieno ir dar kartą gerai išmaišykite. Paimkite medinį bulvių grūstuvą ir viską pergrūskite, kad sausainiai dar labiau sutrupėtų ir į juos susigertų sviestas. Tada dar kart viską išmaišykite. Kondensuoto pieno galima dėti ir dar mažiau jeigu norite sveikesnio varianto.
  5. Gautą masę dėkite į maistinę plėvelę, suformuokite „pyragą” ir sandariai užlenkus kraštus padėkite nakčiai į šaldytuvą.

Pilnas receptas: Tinginys su riešutais ir abrikosais

 

Naujausi receptai

Daugiau receptų