15.8 C
Kaunas

Paragaukite

Kaip paruošti šviežią silkę? Šis klausimas kyla visoms neseniai pradėjusioms gaminti šeimininkėms. Marinatas silkei gana paprastas, Jums prireiks acto, cukraus, vandens ir svogūno. Ir žinoma silkės su galva.

Kaip paruošti silkę mane išmokė močiutė. Jos gaminta marinuota silkė visada būdavo saldžiarūgštė ir tokia kokia turi būti. Nei per sūri, nei per aitri. Parą marinuotą silkę močiutė užpildavo šviežiai spaustu sėmenų aliejumi ir papjaustydavo šviežių svogūnų žiedų. Valgydavome su duona. Tai pats paprasčiausias bazinis šviežios silkės paruošimo būdas.

Jei Jums patinka silkė su marinuotais svogūnais, ją lengvai paruošite naudodami šį receptą. Tiesiog papildomai sudėkite žiedais pjaustytus svogūnus marinuotis kartu su silke.

Kaip paruošti silkę Kūčioms dažnos šeimininkės galvosūkis, šiandien papasakosiu kaip paprastai ir skaniai paruošti silkę pirktą su galva tiesiai iš bačkos. Silkės garnyrus aprašysiu atskirai.

Kaip paruošti šviežią silkę

Marinatui reikės:

  • 1 šviežios silkės su galva ir viduriais (silkių rasite bet kuriame maisto turguje žuvies skyriuje)
  • 2 šaukštų spirito acto
  • 0.5 šaukšto baltojo cukraus
  • pusės litro vandens
  • pusės litro talpos stiklainio marinavimui
  • svogūno jeigu norite (supjaustyti žiedais, žiedus perpjauti per pusę)

Garnyrui

  • Šviežių bulvių
  • Grietinės
  • Šviežiai spausto sėmenų aliejaus (jeigu patieksite be bulvių)

Daugiau šventinių receptų

Silkė su obuoliais

Silkė pataluose

Silkė Kūčioms

Pyragėliai su grybais

Virtiniai su grybais

Kūčiukai receptas

Kaip paruošti silkę

  1. Silkes geriausia pirkti šviežias, turguje iš sūrymo bačkos, kad būtų su viduriais.
  2. Nupjauname silkei galvą ir uodegą. Galvą reikia pjauti panašiai toje vietoje kur prasideda pelekas. (Galite naudoti žirkles mėsos kirpimui jeigu turite).
  3. Perpjauname silkę per patį pilvo vidurį. Peilį reikia įkišti toje vietoje kur žuvies tuštinimosi anga ir pjauti iki pat viršaus. Išvalome vidurius, išplauname. Perpjauname likusią silkės pilvo dalį nuo tuštinimosi angos iki uodegos.
  4. Išilgai šiek tiek įpjauname silkės nugarą per patį viršų kur pelekai.
  5. Atsargiai nulupame odą, nuimame pelekus nuo žuvies nugaros. Su peiliu išilgai nupjauname apatinius pilvo pelekus.
  6. Užkišame pirštus už silkės šonų ir atsargiai atskiriame vieną silkės pusę nuo kitos. Tada suėmę stuburinį silkės kaulą toje vietoje kur nupjovėte galvą, prilaikydami silkę pamažu kelkite kaulą į viršų ir atskirkite nuo silkės. Taip kaulas išsiims labai gražiai.
  7. Išėmus pagrindinį kaulą apžiūrėkite ar neliko smulkių ašakų. Jas išrinkite iš abiejų silkės pusių. Nuplaukite silkę. Gerai nusiplaukite rankas.
  8. Abi silkės puses supjaustykite vienodais, apie 2.5 cm pločio kasnio dydžio griežinėliais.

Marinatas silkei

  1. Jums reikės pusės litro stiklainio. Į jį pripilkite vandens.
  2. Įpilkite du šaukštus acto, pusę šaukšto balto cukraus. Druskos nereikia, nes silkė ir taip buvo laikoma sūryme bačkoje. Man šis marinatas pats skaniausias. (Paragaukite, jeigu atrodo, kad trūksta rūgšties ar saldumo, pareguliuokite pagal savo skonį.)
  3. Sudėkite gabalėliais supjaustytą silkę į paruoštą marinatą ir padėkite į šaldytuvą marinuotis parai.
  4. Jeigu turite galite įmesti kelis juoduosius pipirus, garstyčių grūdelių, per pusę pjaustytų svogūnų žiedų. Tada silkė su marinuotais svogūnais bus paruošta jau kitą dieną.
  5. Kitą dieną išimkite silkę iš marinato, sudėkite į lėkštę silkėms, ant viršaus užpilkite mėgstamo šviežiai spausto aliejaus (man skaniausia sėmenų), užbarstykite marinuotų, ar ką tik papjaustytų svogūnų žiedų. Jeigu vengiate riebalų, tiesiog sudėkite į lėkštę paprastai išėmę iš marinato su svogūnais. Patiekite su juoda duona su sėklomis. Galite patiekti su šviežiai virtomis bulvėmis, marinate pabuvusiais svogūnais ir grietine.
  6. Čia aprašiau kaip paruošti šviežią silkę kaip bazinį variantą. Išėmę silkę iš marinato, palikite nuvarvėti ir viršų galite nukloti bet kuriuo mėgstamu padažu. Jų receptais pasidalinsiu apačioje. Gali būti silkė pataluose, silkė su svogūnais ir bet kuris kitas silkės receptas.

Kaip skaniai paruošti silkę

Silkė pati skaniausia ruošiama šviežia. Joje nerasite nereikalingų chemikalų ar priedų. Silkė marinuota namuose pati skaniausia, o marinatas silkei lengvai ir greitai pagaminamas. Sugaišite vos 20 minučių, todėl pasigaminti tikrai verta.

Ačiū, kad užsukote ir skanaus!

Naujausi receptai

Daugiau receptų