15.1 C
Kaunas

Paragaukite

Silkė pataluose – pati nuodėmingiausia ir gardžiausia silkė ant šventinio stalo. Silkė patale patiekiama sudedant gabaliukais supjaustytą ir parą marinuotą silkę, ant viršaus virtas morkas, bulves, tarkuotą obuolį, majonezą ir burokėlius.

Kai kurios šeimininkės sako, kad silkė pataluos labai gardi jeigu dar užtarkuojama sūrio. Nedrįstu prieštarauti.

Silkė pataluose su burokėliais gali būti patiekiama pailgoje silkės lėkštėje. Jeigu laukiate gausaus šeimos būrio, silkę sluoksniuokite plačiame dubenyje. Tai greičiausias būdas.

Jeigu norite gražiau, įmantriau, silkė pataluose su obuoliais gali būti patiekiama torto pavidalu. Paėmę 21 cm skersmens torto formą be dugno sluoksniuokite visus ingredientus.

Silkė pataluose – tortas

  • 21 cm skersmens torto forma
  • 2 -3 silkių su galvomis arba 350 – 400 g paruoštų silkių file
  • 3 – 4 virtos bulvės (priklauso nuo dydžio)
  • pusė mėlynojo svogūno
  • 2 – 4 virtos morkos (priklauso nuo dydžio)
  • 5- 6 kiaušiniai
  • 2 saldžiarūgščiai obuoliai
  • 500 g virtų burokėlių
  • pusė indelio majonezo
  • svogūnų laiškai, petražolės, krapai papuošimui ant torto viršaus
  • druska, pipirai
  • sūrio jeigu mėgstate

Silkė pataluos – gaminimas

  1. Išimkite iš silkės kaulus ir sudėkite marinuotis nakčiai. Kaip paruošti šviežią silkę rasite čia.
  2. Išvirkite morkas ir bulves su lupenomis. Nepamirškite vandenį pasūdyti.
  3. Atskirame puode išvirkite burokėlius.
  4. Atskirame puode kietai išvirkite kiaušinius.
  5. Atvėsusias daržoves nulupkite ir sutarkuokite stambia burokine tarka. Pradėkite nuo bulvių, tada sutarkuokite morkas ir galiausiai burokėlius. Sutarkuotas daržoves sudėkite į atskirus dubenis. Burokėlius po 5 minučių nupilkite, nes bus šiek tiek susikaupusių sulčių. Juk nenorite pažliugusio torto.
  6. Daržoves truputį pasūdykite ir išmaišykite.
  7. Nulupkite išvirtus kiaušinius.
  8. Paimkite didesnę lėkštę, į ją per patį centrą įstatykite torto formą be dugno.
  9. Į torto formą pirmiausia sudėkite sutarkuotas bulves ir šiek tiek suspauskite, kad gautųsi stabilus padas. Sulyginkite visą pagrindą, taip pat ir kraštuose, kad nuėmus torto formą būtų lygu. Ant viršaus plonai užtepkite majonezo.
  10. Ant bulvių sluoksnio dėkite sutarkuotas morkas. Tolygiai paskirstykite ir lengvai suspauskite.
  11. Supjaustykite marinuotą silkę kvadratėliais. Gabalėlius tolygiai išdėliokite ant morkų viršaus.
  12. Sutarkuokite saldžiarūgštį obuolį ir tolygiai paskirstykite ant silkės.
  13. Dabar kiaušinių eilė. Jeigu neturite po ranka žalumynų atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius palikite papuošti torto viršui. Baltymą sutarkuokite arba supjaustykite nedideliais kvadratėliais ir sudėkite ant obuolių sluoksnio. (Jeigu turite žalumynų papuošimui, kiaušinius neatskirdami trynio nuo baltymo supjaustykite į nedidelius kvadratėlius ir sudėkite ant obuolių sluoksnio.) Ant viršaus plonu sluoksniu užtepkite majonezo.
  14. Smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su sutarkuotais ir nusivarvėjusiais burokėliais. Ant kiaušinių sluoksnio sudėkite burokėlius, ant viršaus užtepkite ploną sluoksnį majonezo.
  15. Ant burokėlių viršaus jeigu turite pabarstykite supjaustytų svogūnų laiškų. Jūsų tortas bus gaiviai žalias. Jeigu neturite žalumynų su ranka sutrupinkite ir tolygiai paskirstykite kiaušinių trynius.
  16. Jeigu Jums patinka silkė pataluose su sūriu, jį sutarkuokite ir barstykite po kiaušinių sluoksniu.
  17. Atsargiai atsekite torto formos kraštus ir nuimkite torto formą. Apžiūrėkite ir jeigu reikia sulyginkite iškritusias daržoves, kad torto šonai būtų gražūs.
  18. Tortą galite patiekti pjaustytą gabalais. Skanaus!Silke pataluose

Silkė pataluose – patarimai

  • Jeigu nemėgstate kurių nors ingredientų, juos tiesiog praleiskite ar pakeiskite mėgstamais.
  • Silkę galite keisti kitokia žuvimi.
  • Galite nedėti bulvių ar burokėlių.
  • Galima dėti mažiau majonezo arba daugiau. Viskas priklauso nuo to kokie jūsų ir jūsų svečių pomėgiai.
  • Jeigu Jums šis kiekis atrodo per didelis, galite padaryti nedidelius porcijos dydžio bokštelius. Jiems pagaminti prireiks žymiai mažiau ingredientų. Sluoksniuoti pradėkite nuo bulvių, jos stabiliausiai išlaiko bokštelio pagrindą kai norite perkelti į kitą lėkštę.
  • Silkės tortą supjaustę išimkite su maišymo arba tortui skirta mentele. Jeigu imsite su šaukštu viskas subyrės.

Skanaus!

Jeigu Jums patiko ši silkė pataluose – čia rasite daugiau šventinių receptų:

Silkė su obuoliais

Silkė Kūčioms

Pyragėliai su grybais

Virtiniai su grybais

Kūčiukai receptas

Naujausi receptai

Daugiau receptų