9.1 C
Kaunas

Paragaukite

Pyragėliai su grybais Kūčioms – vienas gardžiausių patiekalų. Pagal senas tradicijas tris savaites iki Kūčių nevalgoma mėsos ir pieno produktų. Kūčių pyragėliai gali būti gaminami su bet kokiu įdaru, viskas priklauso nuo jūsų fantazijos.

Tiesa šių pyragėlių tešlai naudojau sviestą ir grietinę. Jeigu neturite didelio noro kočioti tešlą, galite naudoti sluoksniuotą tešlą. Jos prireiks poros pakelių apie 900 g – 9 lapelių tešlos. Įdarui naudojau džiovintus baravykus.

Juos pakepinau su svogūnais ir prieskoniais. Kūčių pyragėliai su grybais gali būti ruošiami kelias dienas prieš Kūčių vakarą.

Tešla gali būti gaminama kelios dienos prieš šventę ir laikoma sandarioje dėžutėje šaldytuve.

Pyragėliai su grybais

Tešlai

  • 500 g miltų
  • 225 g sviesto (naudojau veganišką sviestmedžio sviestą Vegan block, jis sūdytas – galite naudoti įprastą sviestą arba margariną)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g grietinės
  • 0.5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 kiaušinio trynys aptepimui prieš kepant
  • saujos sezamo sėklų pabarstyti ant viršaus

Įdarui:

  • 120 g džiovintų baravykų
  • 5-6 svogūnų (priklauso nuo dydžio)
  • druskos pagal skonį
  • keli žiupsniai prieskonių mišinio kurį sudaro: saldžiosios paprikos, dašiai, česnakai, juodieji pipirai, mairūnai, rozmarinai, raudonėliai.

Gaminimas

Grybų įdaras:

  1. Sudedame džiovintus grybus į dubenį, užpilame vandeniu ir paliekame parai.
  2. Nulupame svogūnus, smulkiai supjaustome ir pakepiname ant nedidelės kaitros.
  3. Nupilame išbrinkusius baravykus. Šiek tiek susmulkiname ir nuvarvinę vandenį sudedame į keptuvę su svogūnais. Šiek tiek pakepiname. Beriame druskos ir prieskonių mišinio.
  4. Viską išmaišome, sudedame į dubenį. Atidedame kol pasiruošime tešlą.
  5. Jeigu grybuose norisi rūgštelės galite įpilti 2 arbatinius šaukštelius obuolių acto, tada būtina viską gerai išmaišyti.

Tešla:

  1. Į didelį dubenį suberkite miltus.
  2. Sviestą atšildykite iki kambario temperatūros, supjaustykite riekelėmis ir sumeskite į miltų dubenį.
  3. Nusiplaukite rankas ir tarp pirštų gerai ištrinkite sviesto riekeles su miltais. Tešla turi būti trupininga. Gali likti nedidelių sviesto trupinukų.
  4. Nedideliame dubenėlyje suplakite du kiaušinius. Supilkite į miltų dubenį.
  5. Sudėkite grietinę. Įberkite cukraus ir druskos.
  6. Viską labai gerai išminkykite kol gausis vientisa masė. Tešlą padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  7. Iš šaldytuvo išėmę tešlą iškočiokite apie 3 mm storio pagrindą ir su puodeliu suformuokite apskritimus.
  8. Į apskritimo vidurį įdėkite 1 šaukštelį įdaro ir kraštus gražiai užtaisykite.
  9. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popieriaus. Sudėkite paruoštus pyragėlius. Juos aptepkite išplaktu kiaušinio tryniu.
  10. Paruoštus pyragėlius kepkite 15-20 min, 180°C temperatūroje. Skanaus!

sluoksniuotos tešlos pyragėliai

Jeigu Jums patiko šie pyragėliai su grybais žemiau rasite daugiau šventinių receptų:

Silkė su obuoliais

Silkė pataluose

Silkė Kūčioms

Kūčiukai receptas

Virtiniai su grybais

 

Naujausi receptai

Daugiau receptų