6.2 C
Kaunas

Paragaukite

Aguonų pyragas yra tas valgis, kurį atsimenu nuo tiek kiek mano atmintis mena. Šis aguoninis pyragas yra kepamas su mielėmis, o jo receptui daugiau negu šimtas metų. Jį kepa jau penkta mūsų šeimos moterų karta. Kepė proprosenelė, prosenelė, močiutė, mama, o dabar atėjo mano eilė.

Kai buvau maža jis puošdavo mūsų šventinį stalą. Valgydavau jį ir per Velykas ir per Kūčias ir per Naujuosius metus. Prosenelė iškepdavo keturias bandas, kurias valgydavome kol baigdavosi šventės. Joks pirktinis pagerintas pyragas nepralenkė šio prosenelės kepinio.

Per Velykas grįžę iš bažnyčios visada išvirdavome kiaušinių ir rungtyniaudavome, kurio kiaušinis stipresnis. Nesigirsiu, bet dažniausiai visus sumušdavau. Šį pyragą užtepdavau naminiu prosenelės muštu sviestu, pabarstydavau druskos ir valgydavau su skystai virtu kiaušiniu.

Per Kalėdas šis pyragas su aguonomis buvo skaniausias su silkėmis ar naminė mišraine.

Dabar šis pyragas laukiamiausias patiekalas ir pats pirmas išgaruoja, todėl visada turiu pasiruošusi papjaustyti antrą bandą.

Aguonų pyragas

Tešla

  • 1400 g miltų + kelios saujos pabarstyt ant kepimo skardos
  • 1 pakelis (100 g) šviežių mielių
  • 240 g balto cukraus + 3 šaukštai mielėms aktyvuoti
  • 250 g pieno
  • 200 g sviesto
  • 4 kaimiški kiaušiniai
  • 1 šaukštas grietinės
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos

Aguonų įdaras

  • 4  kiaušinių tryniai
  • 2 (240 ml) talpos stiklinės maltų aguonų
  • 100 g balto cukraus
  • 150 g ekologiškų razinų (razinų jeigu nemėgstate galima ir nedėti. Čia mamos išradimas. Prosenelė ir močiutė kepdavo tik su aguonomis)

Gaminimas

  • Pora valandų prieš gaminimą užpilkite razinas vandeniu, kad būtų minkštesnės.
  • Pusvalandį prieš gaminimą išimkite iš šaldytuvo sviestą ir mieles, kad būtų kambario temperatūros.

Tešla

  1. Kambario temperatūros mieles dedame į dubenėlį, beriame 2-3 šaukštus cukraus, viską pertriname su šakute ir paliekame pastovėti 5-10 minučių kol suputos.
  2. Sviestą dedame į nedidelį puodą ir išlydome ant nedidelės kaitros, beriame 240 g cukraus ir maišome kol ištirps.
  3. Pilame, pieną, dedame šaukštą grietinės ir arbatinį šaukštelį druskos, išmaišome ir truputį pašildome. Masė neturi būti karšta, tik šilta, kad supylus nepakenkti mielėms.
  4. Elektriniu plaktuvu išplakame keturis kiaušinius.
  5. Imame didelį dubenį, į jį pilame pašildytą sviestą sumaišytą su cukrumi ir grietine, supilame kiaušinių plakinį ir suputojusias mieles. Viską gerai išmaišome.
  6. Į dubenį pamažu beriame miltus ir maišome šluotele kol bus sunku maišyti. Tada tešlą minkome rankomis kol ji bus tąsi bet nelips prie rankų.
  7. Išminkę padarykite duobutės testą. Jeigu įspaudus pirštą į tešlą duobutė atsistato, reiškia tešla paruošta. Jeigu limpa prie rankų  – reikia įberti dar truputį miltų.

Įdaras

  1. Imame tris kiaušinius. Atskiriame baltymus nuo trynių.
  2. Į trynių dubenį mušame dar vieną visą kiaušinį.
  3. Su kavamale sumalkite aguonas ir suberkite į trynius.
  4. Supilkite cukrų.
  5. Nupilkite vandenį nuo išmirkusių razinų, palikite jas kiek nusivarvėti. Tada suberkite ant popierinio rankšluosčio, ir nusausinkite.
  6. Sausas razinas suberkite į trynių ir aguonų masę ir viską gerai išmaišykite.
  7. Turi gautis labai tiršta masė. Jeigu bus per skysta masė, pyragas gali neiškilti taip kaip turi.

Pyrago formavimas

  1. Iškočiotą tešlą  padalinkite į šešias dalis.
  2. Paimkite vieną dalį ir iškočiokite į nedidelį 0.6 cm storio stačiakampį.
  3. Jo paviršių ištepkite aguonų mase.
  4. Stačiakampį susukite į vyniotinį. Sukti reikia į ilgesnę pusę. Susukę užtaisykite kraštus ir šonus ir perkelkite į kepimo popieriumi išteptą kepimo skardą.
  5. Taip įdaru ištepkite visas keturias tešlos dalis. Ketvirtąją  ir penktąją suformuokite pailgus pagrandukus. Turėsite naminį pyragą prie pikantiškų patiekalų ar sumuštiniams.
  6. Skardas dėkite į 150°C įkaitintą orkaitę su viršus+apačia funkcija be vėjelio.
  7. Kepkite 35 min.  Tada skardas apkeiskite vietomis ir kepkite dar 25 minutes. Viso kepti reikia apie valandą. Pabaigoje galite padidinti iki 170°C. Pyragą kepimo metu būtina stebėti ir jeigu matote kad viršutinės skardos pyragai pagelto, keiskite vietomis, kad iškeptų ir apatinės skardos pyragai.
  8. Visos orkaitės skirtingos, todėl stebėkite pyragus per stiklą, jeigu matysite, kad viršutinė skarda gražiai parudo traukite lauk. Nedarinėkite durelių kol nepraeis bent pusė valandos, kad iškilęs pyragas nesukristų.
  9. Ištraukę iškepusį pyragą padėkite ant grotelių atvėsti ir nugaruoti drėgmei. Kai pyragas visiškai atvės sudėkite į sandarius maišelius.

Mes šį pyragą laikydami šaltai valgydavome 1-2 savaites. Skanaus!

Aguonų pyragas – Naudingi patarimai

  • Jeigu netoleruojate glitimo – naudokite ekologiškus speltos miltus. Būtent tokius visada naudoju.
  • Jeigu netoleruojate pieno – naudokite avižų ar bet kurį kitą augalinį pieną.
  • Karvės pieno sviestą galite keisti augaliniu. Darau su Vegan Block, gaunasi puikiai.
  • Razinas naudokite tik ekologiškas. Vynuogės purškiamos roundupu, kuris sukelia onkologinius susirgimus, todėl geriau rinktis sveikesnę alternatyvą.
  • Jeigu nemėgstate razinų, galite jų visai nedėti.
  • Jeigu nedėsite aguonų – gausis baltas pyragas.
  • Jeigu esate tik kelių asmenų šeima ir šis kiekis Jums per didelis, ingredientus padalinkite per pusę.

Ačiū, kad buvote kartu ir skanių Jums švenčių!

Naujausi receptai

Daugiau receptų