12.3 C
Kaunas

Paragaukite

Virtiniai su bulvėmis – pats skaniausias vaikystės patiekalas. Šiandien ant mano stalo naminiai virtinukai su bulvėmis. Jie su tarkuotų bulvių ir naminės veganiškos grietinės – grybų padažu. Šis receptas tai ko ieškote. Jie tokie gardūs.

Virtiniai su bulvėmis

Nufilmavau visą procesą kaip žingsnis po žingsnio patiems pasigaminti šį patiekalą. Jeigu galiu aš, galite ir Jūs. Prisipažinsiu, pirmieji 20 virtinukų gavosi ne tokie gražūs ir dailūs. Teko paprakaituoti, kol supratau kaip kočioti, lankstyti kampus ir kiek dėti įdaro. Bet galiausiai pastangos atsipirko. Vaikai labai laimingi. O tie, kurie mėgsta koldūnus su mėsa, šią virtinukų versiją labai išgyrė. Mano virtinukai su bulvių įdaru nudžiugins visus alkanus valgytojus.

Naminiai virtiniai valgomi visame pasaulyje

Virtinukai tai tas patiekalas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Mūsų mamos ir močiutės turi savo receptus. Dažnai jie perduodami iš kartos į kartą su skirtingais kiekvienos šeimininkės gudrybėmis, gaminimo būdais ir patobulinimais. Vienos juos gamina su mėsa, kitos su varške, dar kitos su bulvėmis arba vaisiais. Tai universalus, pigus ir skanus patiekalas, todėl nesistebiu, kad toks populiarus. Nepatikėsite, bet virtinukus žmonės valgo visame pasaulyje. Visoje Amerikoje, Europoje, visose Azijos dalyse, Brazilijoje ir net Afrikoje. Žemėje nėra tokios vietos, kur žmonės nevalgytų virtinukų. Azijoje jie aštresni, šiek tiek kitokios formos. Europoje gaminami ne tik su mėsa, bet ir su vaisiais. Afrikoje saldžių virtinukų įdaras gaminamas iš džiovintų vaisių su cinamonu. Vienur jie verdami, kitur kepami aliejuje. Skiriasi formos, įdaras, padažai ir pavadinimai. Prisimenu kartą keliavau Čekijoje, ten valgiau knedlikų su uogoms. Taip gera žinoti, kad visame pasaulyje žmonės turi kažką bendro ir labai panašaus. Nepaisant kalbos skirtumų, vietos papročių ar odos spalvos. Visi mėgsta virtinukus. Kaip ir bulvinius blynus. Nes tai pigus, sotus ir labai skanus patiekalas.

Virtinukai su bulvėmis gardžiausi kai gaminate namuose

Žinoma lengviausia ir greičiausia nusipirkti šaldytus ir jau paruoštus. Bet kartą paragavę naminių suprasite, kad gaminti namuose tikrai verta. Skonis išties skiriasi. Juk dedate ne tik geriausius produktus, bet ir šiek tiek meilės. O kaip gera girdėti tuos aikčiojimus, net ir po savaitės, koks buvo skanus patiekalas. Suprantu, kad ne visi turi tam laiko. Na bet kartais, tikrai galima.

Receptas sukurtas netoleruojantiems pieno ir vengiantiems gyvulinės kilmės produktų

Mano receptas yra skirtas tiems, kurie yra alergiški pieno produktams, nenori ar negali valgyti mėsos ir kiaušinių. Pavalgius veganiškose kavinėse būna jausmas, kad kažko trūksta, ar skonio ar sotumo. Retai kada išeinu soti ir laiminga. Tai čia ne tas atvejis. Šie veganiški virtinukai be mėsos Jūsų tikrai nenuvils. Jų skonis kalba už save. Eksperimentų būdu išbandžiau viską, kad būtų kuo skaniau. Laikas aptarti ingredientus.

Virtinukai su bulvėmis

Virtinukai su bulvių įdaru receptas

Tešlai

  • 500 g baltų miltų (naudoju ekologiškus speltos miltus)
  • 230 g vandens
  • žiupsnis druskos

Įdarui

  • 2 – 3 svogūnai
  • 4 didelės bulvės
  • juodieji pipirai,
  • druska
  • žiupsnis druskos

Padažui

  • 200 g anakardžių
  • pundelis šviežių krapų
  • citrinos arba laimo sulčių pagal skonį, galima ir daugiau
  • indelio ekologiškų pievagrybių arba kitų turimų ir mėgstamų grybų, puikiausias skonis žinoma baravykų
  • 1 svogūno

Daugiau daržovių patiekalų

Baklažanai receptas

Gvakamolės receptas

Smidrai receptas

Veganiškas netikras zuikis

Tortilijos receptas su daržovėmis

Kišas receptas su daržovėmis

Virtiniai su bulvėmis

Įdaryti baklažanai

Gaminimas

1.Miltus sumaišome su vandeniu ir išminkome tešlą iki vientisos masės. Tešla turi būti minkšta ir elastinga. Išminkę tešlą galite palikti 10 min pastovėti, kad geriau išbrinktų glitimas. Tešla bus elastingesnė.

2. Ant stalviršio kur kočiosite tešlą pabarstome miltų. Tešlą padaliname į kelias dalis. Viena tešlos dalį iškočiojame į vientisą blyną. Susirandame nedidelį puodelį, geriausia stiklinę, kad būtų plonomis sienelėmis. Spaudžiame į tešlą ir pasidarome apskritimus virtinukams formuoti.

3. Smulkiais kvadratėliais supjaustome svogūnus. Įkaitiname keptuvę, pilame aliejaus ir pakepiname svogūnus. Pabarstome šiek tiek pipirų ir druskos.

4. Bulves sutarkuojame iki vientisos masės smulkiausia rankine tarka(kaip cepelinams). Manau greičiausia ir patogiausia naudoti elektrinę trintuvę. Jeigu turite naudokite ją, jeigu ne, tiks ir rankinė smulkiausia tarka.

5. Sudedame sutrintų bulvių masę į sietelį. Paliekame kad nuvarvėtų sultys. Kai bulvių masė lieka sausa, išpilame sultis. Bulvių masę supilame į tą patį dubenį. Į bulves sudedame pakepintus svogūnus, druską, pipirus, sumaišome.

6. Imame pasigamintus apskritimus ir į juos dedame tarkuotų bulvių-svogūnų įdarą. Apie vieną arbatinį šaukštelį. Kraštus užspaudžiame pirštais. Pabaigoje užtvirtinimui kraštus užspaudžiame šakute. Turėkite omenyje, kad geriausia daryti nedidelio dydžio virtinukus, nes išvirę jie padvigubėja.

7. Ant didelės lėkštės arba tiesiog ant stalviršio patieskite maistinės plėvelės. Dedant ant jos virtinukai neprilips ir imant lengvai atsiklijuos. Išsikočiokite likusią tešlos dalį. Pagaminkite likusius koldūnus. Jeigu jų prisigaminote per daug, pasidėkite į kamerą. Bus kitam kartui. Mums šio kiekio užteko keturių asmenų šeimai.

8. Užvirkitę puodą su vandeniu, įdėkite druskos. Į verdantį vndenį sudėkite virtinukus. Virkite apie 10 minučių. Patiekite su veganiška grietine sumaišyta su grybų padažu. Jeigu nevalgote pieno produktų papasakosiu kaip pasigaminti veganišką grietinę.

veganiski virtinukai

Kaip gaminama veganiška grietinė

1.Anakardžius užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame valandai. Kaitinti produktai netenka daug maistinės vertės. Tačiau su anakardžiais visai kitas reikalas. Juos jau perkame kaitintus. Žalių anakardžių skonis yra itin bjaurus, todėl jie kaitinami tampa tokie kokius matome parduotuvėse, gardaus salstelėjusio skonio.

2. Nupylę vandenį perplaukime anakardžius. Į elektrinį maisto smulkintuvą sudėkite riešutus, įpilkite šiek tiek vandens, įšspauskite laimo ar citrinos sulčių, sudėkite pundelį krapų ir trinkite iki vientisos masės. Anakardžių grietinė gaunasi tikrai puikaus skonio. Jeigu esate alergiški pieno produktams, tai puiki išeitis. Ir sveika žinoma. Aš šią grietinę taip mėgstu, kad naudoju ją visur ir patiekalams gardinti ir kaip užtepėlę.

3. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pievagrybius arba baravykus. Sudėkite į keptuvę, pabarstykite druskos, juodųjų pipirų, pakepinkite kol svogūnai karamelizuosis, o grybai patamsės. Gardžiausias padažas su baravykais. Jeigu jų turite, būtinai naudokite vietoj pievagrybių.

4. Pakepintus grybus su svogūnu sumaišykite su namine veganiška grietine 1:1. Pabarstykite mėgstamų žalumynų. Aš neturėjau nieko gardaus po ranka, todėl papuošiau brokolio trupinukais. Skanaus!

Jeigu Jums patiko ir norėsite naudoti su kitais patiekalais, receptas čia – veganiška grietinė.

Virtiniai su bulvėmis – Naudingi patarimai

  • Virtinukai išvirę padvigubėja, todėl nesistenkite gaminti labai didelių. Valgysite cepelinus, o ne virtinukus.
  • Jeigu esate visavalgis ir Jums vistiek niežti delnai, nes nėra mėsos. Kartu su svogūnais pakepinkite supjaustytos šoninės ir įmaišykite į tarkuotų bulvių masę. Turėsite bulvių ir spirgučių įdarą.
  • Tešlos kietumą galite reguliuoti miltais ir vandeniu. Jeigu tešla per kieta, reikia vandens. Jeigu limpa per daug prie rankų, trūksta trupučio miltų. Tešla turi nelipti prie rankų ir būti elastinga.
  • Man išsileido įdaras, kodėl? Neužspaudėte kampų. Pasistenkite kampus užspausti stipriau. Virkite neilgiau 10 minučių.
  • Jeigu liko neišvirtų koldūnų, juos sudėkite ant padėklo ir sudėkite į šaldymo kamerą valandai. Kai sušals, nuimkite nuo padėklo ir sudėkite į sandarų maišelį. Arba palikite koldūnus valandai kitai apdžiūti. Apdžiūvusi tešla nebebus lipni ir koldūnai nesulips.

Jeigu virtinukai su bulvėmis pavyko, nufotografuokite ir įkėlę paminėkite mus @maistasantstalo Instagrame, kad galėtume pamatyti Jūsų nuotrauką ir pažymėkite mus grotažyme #maistasantstalo . Šie virtiniai su bulvėmis tikrai to verti!

Naujausi receptai

Daugiau receptų