15.9 C
Kaunas

Paragaukite

Veganiškas netikras zuikis savo skoniu man primena gardų paštetą. Šį receptą man atsiuntė Julija. Jį šį patiekalą visada gamina Velykoms ir žiemos šventėms. Aš mėsos ar baltymų nepasigendu, tačiau šis veganiškas mėsos imitacijos vyniotinis tikrai puikus. Tiems, kurie atsisakė mėsos ir ieško sveikesnės alternatyvos, jis tikrai patiks. Jis tinka ir netoleruojantiems glitimo, nenaudojantiems pieno produktų ir mėsos. Pagal šį receptą galite pasigaminti kukulius, veganiškus burgerių paplotėlius ar kotletus.  Viskas priklauso nuo jūsų fantazijos. Aš šį veganiško netikro zuikio receptą truputį pakeičiau ir gaminau pagal savo skonį. Jis sotus ir labai gardus.

Ingredientai

320 g lęšių

2 kubeliai daržovių sultinio

2 morkos

2 svogūnai

2 pievagrybiai

1 česnako galvutė

druska

pipirai

6 šaukštai linų sėmenų,

180 g avižinių dribsnių

aliejaus daržovių kepimui

GAMINIMAS

  • Iš vakaro lęšius užpilkite vandeniu. Mirkant ankštinius, riešutus, sėklas ar grūdus, neutralizuojamos fermentus blokuojančios medžiagos. Lęšiai tampa lengvai virškinami.
  • Į puodą įpilkite 1 litrą vandens, įmeskite 2 kubelius daržovių sultinio. Kai vanduo užvirs suberkite nuplautus lęšius ir virkite apie 20 minučių kol suminkštės.
  • Kol virs lęšiai, keptuvėje įkaitinkite aliejų. Nulupkite morkas, svogūnus ir česnako galvutę. Visas nuluptas daržoves ir grybus smulkiai supjaustykite ir suberkite į keptuvę. Kepkite kol suminkštės. Pabarstykite druskos ir šiek tiek juodųjų pipirų. Kai daržovės iškeps, atidėkite į atskirą dubenį tris šaukštus daržovių (nebūtinai).

darzoves

  • Kavamalėje sumalkite į miltus avižinius dribsnius ir linų sėmenis.

avizos miltai

  • Išvirusius lęšius suberkite iš puodo į sietą. Palikite kelioms minutėms, kad nuvarvėtų.

lesiai

  • Nukoštus lęšius sudėkite į virtuvinį kombainą, sudėkite pakepintas daržoves (tris šaukštus atidėkite į šalį). Viską sutrinkite iki vientisos masės ir sudėkite į vidutinio dydžio dubenį.

 

  • Į sutrintą lęšių ir daržovių masę sudėkite atidėtus tris šaukštus kepintų daržovių, palaipsniui maišant suberkite avižinių dribsnių, linų sėmenų miltus. Viską išmaišykite iki vientisos masės, paragaukite. Jeigu reikia įberkite druskos ir pipirų. Masė turi būti lipni, tokia, kad ją lengvai galėsite suformuoti.

mase

  • Ant kepimo skardos patieskite kepimo popieriaus ir iš lęšių masės su mentele suformuokite kumpio vyniotinio formą, apdailinkite pirštais. Kepkite 30 min. 180°C temperatūroje.

veganiškas netikras zuikis

veganiškas netikras zuikis

  • Iškepus viršų galite aptepti pomidorų padažu, pabarstyti daigais, krapais, petražolėmis ar kitais savo mėgstamais žalumynais. Skanaus!

veganiškas netikras zuikis

Kaip patiekti netikrą veganišką zuikį?

  • Patiekite su mėgstamomis salotomis ar troškintomis daržovėmis. Tai sotus ir sveikas užkandis. Galite pasigaminti sumuštinį.
  • Nekepta lęšių masė yra lengvai formuojama, iš jos lengvai suformuosite veganišką burgerio mėsos paplotėlį, kukulius ar kotletus. Tiesiog  kepant mažesnio dydžio patiekalą sutrumpinkite kepimo laiką.

Aktualūs klausimai apie receptą

Kodėl nenaudoju tofu?

Tofu gaminamas iš sojos. Sojoje yra augalų estrogeno – izoflavono. Didelis estrogeno kiekis siejamas su krūties vėžio rizika. Sojų pupelėse taip pat yra medžiagų tokių kaip fitatai ir taninai. Šie junginiai gali sutrikdyti virškinimą ir baltymų pasisavinimą. Be to beveik visa pasaulyje pagaminama soja yra genetiškai modifikuota.

Kuo pakeisti lęšius?

Lęšius galite pakeisti bet kuriais ankštiniais – pupelėmis, avinžirniais, žirniais.

Mano zuikis neiškepė, gavosi per skystas, kodėl?

Pirmą kartą kepdama, visus ingredientus subėriau į trynimo indą ir tryniau kol išsimaišys iki vientisos masės. Taip buvo parašyta Julijos recepte. Trintuvas strigo ir masės buvo neįmanoma iki galo susmulkinti. Dėl šios priežasties įpyliau šiek tiek vandens. Viskas gražiai susitrynė, bet masė gavosi per skysta ir kepti turėjau dvigubai ar trigubai ilgiau. Trumpai tariant gavosi košė. Galutinis rezultatas nedžiugino. Jeigu trinsite tik nukoštus lęšius ir keptas daržoves, o avižų ir sėmenų miltus įbersite į sutrintą masę ir baigsite maišyti mediniu šaukštu, masė gausis tokia kokia turi būti.

Kuo galiu pakeisti avižas?

Avižas galite pakeisti dar sveikesniu ingredientu – bolivine balanda. Ją taip pat būtina sumalti kavamale, kad taptų miltais.

Ar avižos turi glitimo?

Avižos yra „Avens Sativa“ rūšies, o kviečiai „Triticum Aestivum“ arba „Triticum Turgidum“. Botaniškai tai visiškai skirtingi augalai, todėl juose yra skirtingų specifinių maistinių medžiagų. Avižose yra baltymų, vadinamų aveninu, o ne glitimu, kurį toleruoja dauguma celiakija sergančių žmonių. Avižos neturi glitimo. Naudokite ekologiškas avižas.

Ar šis patiekalas sveikesnis negu mėsa?

  • Avižose yra tirpus pluoštas vadinamas beta-gliukanu. Dėl šio pluošto žarnyne susidaro tirštas gelis, kuris padidina mūsų sotumo jausmą. Beta-gliukanas padidina tulžies išsiskyrimą, kuri skaido riebalų molekules. Avižos mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
  • Tyrimai rodo, kad mėsos vartojimas tirština kraują. Mėsa sunkiau virškinama, tad vartojant didelius kiekius, apkrauna organizmą, pripildo jį uždegiminius procesus skatinančių medžiagų.
  • Ankštiniuose gausu augalinių baltymų ir gerųjų angliavandenių. Suvalgę ankštinių visą dieną turėsite energijos. Pavyzdžiui, jei esate neišsimiegoję, pietums geriau rinktis ne mėsą, o pupeles, lęšius ar avinžirnius. Jie suteiks ne tik sotumo iš savo baltymų, bet ir energijos iš gerųjų angliavandenių. Būsite darbingi iki vakaro.
    Ankštinėse daržovėse gausu ir skaidulų. Jos didina sotumo jausmą, gerina virškinimą, gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Ankštinėse daržovėse gausu B grupės vitaminų ir mineralų.

Jeigu ieškote receptų ir įkvėpimo, užmeskite akį čia:

Veganiški virtinukai

Veganiškos tortilijos

Tarkuotų bulvių blynai su grūdėta varške

Paminėkite mus @maistasantstalo Instagrame, kad galėtume pamatyti Jūsų patiekalus ir pažymėkite mus grotažyme #maistasantstalo

Naujausi receptai

Daugiau receptų