Lazanijos receptas atkeliavo iš saulėtosios Italijos. Rašytiniai šaltiniai rodo, kad lazanija gaminta dar XIII amžiuje.
Klasikinė lazanija receptas labiausiai paplitęs už Italijos ribų Italijoje vadinamas Lasagne al forno. Ji gaminama iš makaronų lakštų sluoksniuotų su tirštu svogūnų, morkų ir salierų padažu, smulkiai malta kiauliena arba jautiena, pomidorais, bešamelio padažu ir Parmigiano-Reggiano sūriu.
Mūsų lazanija, kurios receptą aprašiau žemiau – tikra tradicinė lazanija su vyne troškintu faršu. Pradžioje pasiruošime bolognese padažą. Tada bešamelio padažą. Viską susluoksniuosime ir liks tik iškepti.
Lazanijos receptas
- apie 10 vnt sausų lazanijos lakštų
- 360 g Parmigiano-Reggiano sūrio /arba bet kurio jūsų mėgstamo fermentino sūrio
- 2-3 vidutinio dydžio pomidorai (smulkiai supjaustyti lazanijos sluoksniavimui, kepti nereikia, dėsime žalius)
Bolognese padažas
- 3 morkos (sutarkuoti)
- 2 dideli svogūnai (smulkiai supjaustyti
- 1 skiltelė česnako
- 700 g jautienos faršo (galite maišyti su kiauliena)
- 120 g balto vyno
- 120 g vandens
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- augalinio aliejaus kepimui
- sauja šviežio baziliko
- žiupsnelis juodųjų pipirų
- džiovintos paprikos
- druskos
Bechamel padažas
- 50 g sviesto
- 50 g miltų
- 900 ml pieno (naudojau avižų)
- druskos
- žiupsnelis juodųjų pipirų
- 70 g tarkuoto Parmigiano Reggiano sūrio
Kaip gaminti lazaniją
Bolognese faršo padažas
- Įkaitinkite keptuvę (pasirinkite didesnę) ant vidutinės kaitros ir įpilkite šiek tiek aliejaus.
- Nulupkite morkas, svogūnus ir česnaką. Smulkiai supjaustykite svogūnus. Sutarkuokite morkas. Sutraiškykite česnako skiltelę.
- Susmulkintas daržoves suberkite į keptuvę ir kepinkite kol suminkštės.
- Į keptuvę sudėkite faršą.
- Į dubenėlį įpilkite pusę stiklinės vandens, pusę stiklinės vyno, įdėkite tris šaukštus pomidorų padažo, įberkite juodųjų pipirų, raudonosios paprikos miltelių ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite dubenėlyje ir tada supilkite į keptuvę.
- Supylę vyną su prieskoniais viską gerai išmaišykite ir kepkite ant vidutinės kaitros, kartas nuo karto pamaišydami apie 40 minučių be dangčio. Visas skystis turi nugaruoti, o padažas turi būti sausas, be skysčio.
Bešamelio padažas
- Dabar laikas pasigaminti bešamelio padažą. Į nedidelį puodą įdedame gabaliuką sviesto, įjungiame mažiausią kaitrą ir ištirpiname.
- Suberiame miltus, išmaišome iki vientisos masės. Turi gautis ruda tiršta košė. Tada pilame truputį pieno, išmaišome. Vėl pilame pieno – išmaišome, taip ko supilsime visą pieną.
- Nuolat maišome mediniu šaukštu kol užvirs. Išjungiame kaitrą ir suberiame smulkiai sutarkuotą parmezaną, žiupsnelį druskos ir žiupsnelį juodųjų pipirų. Maišome mediniu šaukštu kol ištirps parmezanas. Bešamelio padažas turi gautis gana skystas. Kiek skystesns negu kondensuotas pienas. (Šios proporcijos kitokios negu bešamelio padažo receptas, kuriuo pasidalinau atskirai. Nes lazanijai reikia daugiau drėgmės, kad išbrinktų lakštai.)
Lazanijos lakštų virimas
Sausi lakštai
- Jeigu įsigijote sausus, kietus lazanijos lakštus iš popierinio pakelio, turėkite omenyje, kad juos reikia apvirti. Nuimkite laikmatį ir virkite 6 minutes. Lakštai turi būti tik šiek tiek padidėję, bet iki galo neišvirę („al dente”). Šešias minutes virti lakštai būna minkšti, lankstosi, bet pakankamai stangrūs ir neplyštantys.
- Nesudėkite visų lakštų iš karto, virkite po vieną. Jeigu sudėsite visą pakelį iškart, lakštai sulips.
- Pilnai išvirę lakštai lengvai plyšta, juos sunku perkelti į kepimo indą ir sluoksniuoti.
- Nesibaiminkite, kad apvirę lakštai kietoki. Jie baigs brinkti bešamelio padaže kol keps lazanija, sugers drėgmę ir pabaigoje kepimo bus tokie kokie turi būti.
- Apvirtus lakštus sudėkite skirtingose vietose, kad nesuliptų.
Švieži lakštai
Šviežius lazanijos lakštus radau Lidle per Italiamo savaitę. Jie būna sandariai supakuoti plastiko pakuotėse, didesni nei sausi lakštai, jų virti nereikia. Jeigu nenorite virti įsigykite šviežių lazanijos lakštų. Nuotraukoje apačioje, švieži lakštai.
Lazanijos sluoksniavimas
- Indas, kuriame sluoksniuosite lazaniją turi būti aukštais kraštais ir nelabai didelis. Trumpai tariant toks, kad tilptų lazanijos lakštai ir šonuose liktų šiek tiek vietos (po 1-2 cm) jiems išbrinkti. Kepimo skarda netinka, nebent ją visą užpildysite lazanijomis (gaminate dideliam šeimos susibūrimui).
- Į kepimo indą su samčiu pripilkite bešamelio padažo, kad būtų apie 0.5 cm gylio. Per vidurį padėkite apvirtą lakštą. Nuo kraštų turi likti po kelis laisvus centimetrus lazanijai išbrinkti.
- Ant lakšto viršaus su samčiu užpilkte bešamelio padažo, uždėkite faršo (paruošto bolognese), tolygiai paskirstykite pusę smulkiai supjaustyto pomidoro, pabarstykite sutarkuoto sūrio. Ant viršaus uždėkite kitą apvirtą lakštą, užtepkite bešamelio padažo, tada faršo, pusę supjaustyto pomidoro ir šiek tiek tarkuoto sūrio. Taip sluoksniuokite kol sudėsite 5 lakštus. Viršutinį sluoksnį gausiai apipilkite bešamelio padažu.
- Likusį bešamelio padažą supilkite į kepimo indą šonuose, kad lazanija iki viršaus mirktų padaže. Padažas reikalingas tam, kad lakštai neišsausėtų, sugertų padažą ir jame išvirtų. Kepant lazanija sugers bešamelio padažą, kepimo pabaigoje jo beveik neliks, o lazanijos lakštai išbrinks ir išdidės iki kepimo indo kraštų.
- Lazaniją įdėkite į 230°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 15 minučių, tada sumažinkite kaitrą iki 180°C ir kepkite dar 30 minučių.
- Kepimo pabaigoje išimkite lazaniją, ant viršaus pabarstykite sūrio ir pašaukite dar kelioms minutėms, kad išsilydytų sūris.
- Prieš patiekiant leiskite pastovėti 10 minučių, kad kiek atauštų. Skanaus!
Daugiau makaronų receptų
Kreminiai makaronai su sūriu (maskarpone)
Daugiau mėsos patiekalų receptų
Prancūziškas vištienos kepenėlių paštetas
Sluoksniuotos tešlos bandelės su jautiena ir sūriu
Lazanijos receptas ir naudingi patarimai
- Pagaminusi orginalų itališką receptą pirmąjį kartą nusprendžiau jį pakoreguoti pagal save. Išėmiau sviestą iš ten kur jo nereikia ir džiaugiausi, kad pavyko padaryti kiek kūdesnę versiją.
- Jeigu netoleruojate pieno, gamindami bešamelio padažą naudokite avižų pieną ir augalinį sviestą.
- Jeigu norite liesesnės ir ne tokios nuodėmingos lazanijos, sūrį barstykite tik pačioje pabaigoje kepimo ant viršutinio lakšto. Sluoksniuokite tik faršą su baltu padažu. Tokia lazanija bus mažiau riebi, bet taip pat labai gardi. Išbandžiau, buvo taip pat labai skanu. Bešamelyje esančio parmezano pilnai užteko geram skoniui.
- Naudokite kokybišką nelabai riebų faršą. Galite nusipirkti šviežios jautienos sprandinės, paprašyti, kad ją vietoje sumaltų į faršą, taip turėsite kokybiško faršo be nereikalingų priedų.
- Jeigu norite tolygaus faršo ir tobulai lygių sluoksnių, iškepusį faršą sutrinkite trintuvu. Bet tai tikrai nebūtina.
- Jeigu nenorite virti lazanijos lakštų, pradėdami juos sluoksniuoti pirmiausia dėkite bešamelio padažą, faršą, pusę pomidoro ir tik tada ant viršaus lakštą.
- Bešamelis yra būtinas. Jeigu norite gaminti be bešamelio, meskite tokias mintis lauk.
Jeigu Jums patiko šis lazanijos receptas, pasidalinkite juo su draugais. Ačiū, kad užsukote.