17.3 C
Kaunas

Žaliavalgiškas tortas su datulių karamele

Paragaukite

Žaliavalgiškas tortas su datulių karamele tiks visiems, kurie ieško gardumynų be miltų ir pieno. Šis raw tortas be cukraus, be glitimo, be laktozės, be gliuteno ir kiaušinių.

Naudojau apvalią formą žiedą. Jeigu tokios neturite, ir Jums nesvarbu estetika, galite panaudoti bet kokią formą, pvz. kugeliui kepti. Įtieskite kepimo popieriaus, kad būtų lengviau išimti ir susipjaustyti. Surašiau produktų kiekius 20 ir 24 cm skersmens formoms.

Jeigu gaminate gimtadieniui ar šventei ir norite estetiško vaizdo, geriau naudoti panašaus dydžio formą-žiedą arba torto formą be dugno.

Kol atitaikiau tinkamus kiekius ir konsistenciją, tortą gaminau keturis kartus. Viena versija buvo su morkų pagrindu, kita su datulių-riešutų. Recepte įrašiau man labiau patikusią, bet jeigu norėsis įvairovės, morkų pagrindo receptą parašiau pačioje apačioje.

Žaliavalgiškas tortas receptas


20 cm forma

  • 9 porcijos
  • Reikės 20 cm apvalios formos
  • Galingo blenderio

Pagrindui

  • 40 g kokosų miltų
  • 125 g mėgstamų riešutų (naudojau šviežiai lukštentus naminius graikinius, tinka migdolai, pistacijos ar lazdynai)
  • 90 g datulių
  • 0.5 šaukšto vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis druskos

Kreminiam sluoksniui

  • 400 g anakardžių
  • 280 ml avižų pieno
  • 6 g agaro
  • 2 valg. šaukštai tahini (sezamų pastos)
  • 4 š. kokosų aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • 10 šaukštų agavų arba klevų sirupo (šį kart naudojau klevų)
  • 0.5 a.šaukštelio maltos burbono vanilės

Datulių karamelė

  • 300 g datulių
  • apie 160 g vandens (arba tiek kad susitrintų iki vientisos masės, bet kad būtų ne per skysta)

24 cm forma

  • 12 porcijų
  • Reikės 24 cm apvalios formos
  • Galingo blenderio

Pagrindui

  • 48 g kokosų miltų
  • 150 g mėgstamų riešutų (naudojau šviežiai lukštentus naminius graikinius, tinka migdolai, pistacijos ar lazdynai)
  • 108 g datulių
  • 0.5 šaukšto vanilės ekstrakto
  • žiupsnelis druskos

Kreminiam sluoksniui

  • 480 g anakardžių
  • 336 ml avižų pieno
  • 7 g agaro
  • 2,5 valg. šaukštai tahini (sezamų pastos)
  • 5 š. kokosų aliejaus
  • žiupsnelis druskos
  • 12 šaukštų agavų arba klevų sirupo (šį kart naudojau klevų)
  • 0.5 a.šaukštelio maltos burbono vanilės

Datulių karamelė

  • 360 g datulių
  • apie 190 g vandens (arba tiek kad susitrintų iki vientisos masės, bet kad būtų ne per skysta)

Gaminimas

  • Anakardžius užpilkite verdančiu vandeniu. Vandens pripilkite daugiau, nes pastovėję, jie išbrinksta ir padidėja. Anakardžiai turi mirkti nemažiau 4 valandas, arba per naktį. Išmirkusius juos lengviau sutrinti iki vientisos kreminės konsistencijos. Nesijaudinkite, kad dėl karščio praras maistines medžiagas. Anakardžiai kai perkate jau būna apdoroti karštyje.
  • Agarą užpilkite avižų pienu, gerai išmaišykite ir palikite brinkti. (Apie 30 min.)
  • Išimkite iš datulių kaulus. Pasverkite, į vieną dubenį suberkite datules datulių karamelei, į kitą skirtas torto pagrindui. Jeigu datulės šviežios užpilkite šiltu vandeniu. Jeigu džiovintos, kietokos, užpilkite verdančiu ir atidėkite į šalį kelioms valandoms.

Pagrindas

  1. Visus pagrindui skirtus ingredientus sudėkite į blenderį ir trinkite vis pamaišydami kol gausis vientisa masė. Maišyti labai patogu su specialiu pagaliu, kuris būna prie blenderių.
  2. Sutrintą pagrindo masę sudėkite į formą ir tolygiai paskirstykite. Viršų suspauskite, kad būtų vienodo aukščio lygus pagrindas. Padėkite į šaldytuvą kol ruošite kitus sluoksnius.
  3. Išplaukite blenderį.

Kremas

  1. Nupilkite išbrinkusius anakardžius. Suberkite į išplautą blenderį. Įdėkite tahini pastos, kokosų aliejaus, pasirinkto sirupo ir žiupsnelį druskos. Supilkite augalinį pieną ir pusę šaukštelio burbono vanilės. Sumalkite iki vientisos masės.
  2. Išbrinkusį agarą su pienu supilkite į nedidelį puodą, suberkite maltą vanilę ir nuolat maišydami ant nedidelės kaitros užvirkite. Maišyti būtina, kad neprisviltų. Užvirusį iškart supilkite į blenderį su anakardžių kremų ir dar kartą sutrinkite iki vientisos masės. (Agaras labai greitai stingsta todėl, stenkitės neatsiraukti nuo gaminimo proceso.)
  3. Masę supilkite į torto formą ant jau pagaminto pagrindo. Silikonine mentele išlyginkite paviršių. Tą darykite iškart, nes agaras greitai stingsta. Padėkite į šaldytuvą. Kol gaminsite karamelę, kremo sluoksnis bus sutvirtėjęs.

Datulių karamelė – viršutinis sluoksnis

  1. Išmirkusias datules nupilkite, suberkite į išplautą blenderį. Įpilkite vandens, kad gerai susimaltų. Masė turi būti vientisa ir tiršta. Vandenį pilkite saikingai, kad nebūtų per skysta. Turite pagaminti datulių karamelę, ne sirupą. Naudojau gan kietokas džiovintas datules, todėl šis vandens kiekis tinka kietesnėms. Jeigu naudosite šviežias, vandens gali reikėti mažiau.
  2. Paruoštą datulių karamelę sudėkite ant kreminio sluoksnio, išlyginkite viršų. Padėkite nakčiai į šaldytuvą. Valgykite kitą dieną.
  3. Laikykite šaldytuve iki 2 dienų. Skanaus!

žaliavalgiškas

Daugiau tortų receptų

Braunio receptas

Nekeptas sūrio tortas su rikota

Balto ir pieniško šokolado pudingo tortas

Tortas su plikytu kremu ir uogomis

Šokolado ir matcha pudingo tortas

Prancūziškas želė tortas

Žaliavalgiškas tortas su datulių karamele

Tiramisu tortas su pistacijų pasta ir avietėmis

Sūrio tortas su baltuoju šokoladu

Senoviškas šokoladinis tortas

Vyniotinis su rikota

Vyniotinio biskvito receptas

Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis

Žaliavalgiškas tortas – morkų pagrindas (rinktis vieną)

Galite rinktis vieną iš dviejų pagrindo variantų. Riešutų ir datulių pagrindo receptas aukščiau.

Morkų pagrindas (20 cm formai)

  • 1 tarkuota morka
  • 45 g kokosų miltų
  • 45 g avižų
  • 50 g mėgstamų riešutų
  • 125 g datulių
  • vanilės
  • 65 g avižų pieno

Gaminimas

Suberkite visus ingredientus į blenderį ir malkite vis permaišydami iki vientisos masės. Paruošta mase išklokite formą, išlyginkite.

Naujausi receptai

Daugiau receptų