17.3 C
Kaunas

Paragaukite

Šį šokoladinį tortą iškepiau savo mamai. Paragavusi ji pasakė: „žinai, jis panašus į tokį, kaip valgiau vaikystėje. Mano klasiokės mama panašų kepdavo. Tik biskvitas buvo su dar daugiau sluoksnių. Bet skonis toks pat.
Biskvite jaučiasi kiaušiniai, čia tikras senoviškas tortas.” Mama buvo teisi.

Šis šokoladinis tortas ir jo biskvito receptas buvo senovinėje receptų knygoje.

Jį visai neseniai atsitiktinai radau savo vaikystės receptų iškarpų segtuvėlyje. Žavėjausi maisto gaminimu, todėl tik išmokusi skaityti pradėjau rinkti žurnaluose ir knygose rastus receptus. Ir dabar po 30 metų, gera juos turėti. Džiaugiuosi, kad akimirkai sugrąžinau savo mamą į vaikystę. Gera prisiminti gerus dalykus. Maistas kaip ir kvepalai gali mus nunešti laiku atgal ir priminti ką esame pamiršę.

Senoviškas Šokoladinis tortas

Biskvitui reikės:

  • 300 g sviesto (naudoju sviestmedžio sviestą „Vegan Block”)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus (15g)
  • 250 g cukraus (naudoju rudąjį cukranendrių cukrų)
  • 300 g miltų
  • 15 g kepimo miltelių
  • 6 kaimiški ekologiškai augintų vištų kiaušiniai
  • gabaliukas sviesto biskvito formai ištepti.

Kremui (creme patissiere):

  • 3 kaimiškų kiaušinių tryniai
  • 100 g baltų miltų
  • 1 indelis kondensuoto pieno
  • 200 g sviesto
  • 1 litras pieno (naudoju avižų)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 3 valgomieji šaukštai ekologiškos kakavos be priemaišų
  • 9 g smulkiai maltos želatinos

Šokoladiniam glajui ir papuošimui:

  • 300 g mėgiamo šokolado (pieniško arba juodojo)
  • 300 g plakamosios grietinėlės
  • sauja smulkintų pistacijų
  • kokoso drožlės

Biskvito gaminimas

  1. Imame kiaušinius. Atskiriame trynius nuo baltymų. Cukrų sumalame su kavamale.
  2. Sviestas turėtų būti kambario temperatūros. Imame didelį indą ir jame sviestą, cukrų, vanilės cukrų ir trynius ištriname į vientisą masę.
  3. Miltus sumaišome su kepimo milteliais. Sudedame į sietelį.
  4. Į trynių masę pamažu maišant sijojame miltus tol kol gausis vientisa masė.
  5. Iki standumo suplakame baltymus ir atsargiai įmaišome į tešlą.
  6. Pasiruošiame 20-22 cm torto formas. Įtiesiame kepimo popierių, patepame šonus ir apačią. Geriausiai būtų turėti dvi, taip sutaupytumėte šiek tiek laiko.
  7. Tešlą padaliname į penkias dalis. Tešla sveria apie 1180 g. Padalinus į 5 dalis, viena dalis sveria 236 g. Į torto formą dedame penktadalį tešlos ir kepame 180°C temperatūroje 15 minučių. Paliekame atvėsti. Taip iškepame dar keturis lakštus. Aš dedu po 2 formas vienu metu. Man gaunasi 3 kepimai.

Kremo gaminimas:

Tortą galite pertepti savo mėgstamu kremu. Aš gaminau su šokoladiniu plikytu kremu, bet galite daryti grietinės, grietinėlės ar uogų pertepimus taip kaip Jūs mėgstate.

  1. Į puodą supilame visą pieną ir užviriname. Želatiną užpilame verdančiu pienu (90 ml), maišome, kad ištirptų. Likusi pieno dalis bus reikalinga kremui.
  2. Tuo metu trynius išplakame su elektriniu blenderiu, kuris su kiaušinių plakimo antgaliu. Masė turi būti vientisa, šviesiai geltonos spalvos.
  3. Į trynių plakimo indą su samčiu pilame verdantį pieną nesustodami plakti. Jeigu pilant nemaišysite gausis kiaušinienė. Jeigu norite vientiso kremo, būtina nuolat maišyti. Taip plakant supilame penkis samčius.
  4. Kiaušinių masę supilame į likusį neseniai užvirusį pieną maišydami.
  5. Kakavą suberiame į miltus ir išmaišome. Į sietelį sudedame miltus su kakava ir sijojant beriame ir įmaišome į pieną. Puodą kaitiname ant vidutinės ugnies. Nenustojame maišyti, kad neprisviltų.
  6. Suberiame vanilę ir žiupsnį druskos.
  7. Kai pienas su kiaušiniais ir miltais užverda, leidžiame dar pora minučių pavirti, nenustojant maišyti. Po kelių minučių supilame saldintą kondensuotą pieną, sudedame sviestą ir viską gerai išmaišome. Supilame pieną su želatina.
  8. Masę supilame į didelį indą ir padedame atvėsti. Atvėsusią uždengiame ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
  9. Iškepusius lakštus atvėsiname. Dedame lakštą ant torto indo ir tepame kremą. Taip sluoksnis po sluoksnio pertepame visą tortą. Šonus ir viršų lygiai aptepame silikonine mentele. Jeigu kremas pastovėjęs, jis turi būti tirštas ir lengvai tepamas.

Šokoladinio glajaus gaminimas ir papuošimas:

Grietinėlę supilame į puodą ir kaitiname iki virimo. Pradėjus virti supilame į indą, sudedame smulkiai sulaužytą šokoladą. Palaukiame kelias minutes kol ištirps šokoladas. Išmaišome ir iškart pilame ant torto. Jeigu palaikysime ilgiau kremas sutings ir reikės tepti mentele. Su sustingusiu kremu negalėsite padaryti gražių šokoladinių varveklių.

Viršų barstome smulkintais pistacijų riešutais, šonus jeigu norite galite apibarstyti kokoso drožlėmis. Viršuje galite padaryti grietinėlės papuošimus. Skanaus!

Daugiau receptų:

Braunio receptas

Nekeptas sūrio tortas su rikota

Balto ir pieniško šokolado pudingo tortas

Tortas su plikytu kremu ir uogomis

Šokolado ir matcha pudingo tortas

Prancūziškas želė tortas

Žaliavalgiškas tortas su datulių karamele

Tiramisu tortas su pistacijų pasta ir avietėmis

Sūrio tortas su baltuoju šokoladu

Vyniotinis su rikota

Vyniotinio biskvito receptas

Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis

 

Naujausi receptai

Daugiau receptų