Nekeptas sūrio tortas gaminamas iš itališko rikota sūrio, kuris yra perpus liesesnis nei jo nuostabioji pusseserė Maskarponė. Dėl kremiškumo dėjau Philadelphia sūrelio.
Pagrindą gaminau iš sausainių ir sviesto. Viršų nuklojau sezoninėmis uogomis, tada ant viršaus užpyliau žele.
Tortas su rikotos sūriu kreminis ir labai gardus, o svarbiausia nėra toks nuodėmingas. Galėsite suvalgyti ne vieną gabalėlį, o šviežios uogos pradžiugins ir mažus ir didelius valgytojus.
Torto gamybai reikia torto žiedo. Šiame recepte rasite produktų kiekius 20, 24 ir 26 cm torto formoms.
Nekeptas sūrio tortas
20 cm skersmens tortas
Pagrindas
- 120 g sausainių
- 50 g sviesto
Kreminė dalis
- 250 g philadelfia sūrio
- 700 g rikota sūrio
- 125 ml pieno (naudojau avižų)
- 3 šaukštai vanilės ekstrakto
- 120 g cukraus pudros (cukrų sumalu kavamale)
- 12 g smulkios želatinos
Viršus
Pasirinkite vieną variantą:
1. 300 g sezoninių uogų + 250 ml vynuogių sulčių + 5 g želatinos + 2 šaukštai rudojo cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui arba
2. 300 g sezoninių uogų + pusė pakelio vyšnių žele (38 g) + 250 g vandens + 30 g cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui
24 cm torto formai
Pagrindas
- 145 g sausainių
- 60 g sviesto
Kreminė dalis
- 300 g philadelfia sūrio
- 820 g rikota sūrio
- 150 ml pieno (naudojau avižų)
- 3 šaukštai vanilės ekstrakto
- 140 g cukraus pudros (baltą cukrų sumalu kavamale)
- 15 g smulkios želatinos (jeigu būna stambesnėmis granulėmis pasmulkinu kavamale)
Viršus
Pasirinkite vieną variantą:
- 360 g sezoninių uogų + 300 ml vynuogių sulčių + 6 g želatinos + 2.5 šaukštai rudojo cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui arba
2. 360 g sezoninių uogų + 45 g vyšnių žele iš pakelio + 300 g vandens + 36 g cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui
26 cm torto formai
Pagrindas
- 155 g sausainių
- 65 g sviesto
Kreminė dalis
- 325 g philadelfia sūrio
- 890 g rikota sūrio
- 160 ml pieno (naudojau avižų)
- 4 šaukštai vanilės ekstrakto
- 150 g cukraus pudros (cukrų sumalu kavamale)
- 16 g smulkios želatinos
Viršus
Pasirinkite vieną variantą:
- 390 g sezoninių uogų + 325 ml vynuogių sulčių + 7 g želatinos + 3 šaukštai rudojo cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui arba
- 390 g sezoninių uogų + 50 g vyšnių žele iš pakelio + 325 g vandens + 39 g cukraus + melisos ar mėtų lapeliai papuošimui
Gaminimas
Pagrindas
- Sausainius susmulkinkite iki trupinių, sudėkite į dubenį.
- Ištirpinkite sviestą ir supilkite ant sausainių. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Pasiruoškite lėkštę į kurią dėsite tortą. Į torto formą – žiedą, (kur šonai) įdėkite kepimo popieriaus juostelę, arba skaidrią plastikinę juostą (juosta šonuose palengvina torto išėmimą iš formos).
- Į torto formą suberkite trupinius ir padarykite torto pagrindą. Tolygiai suspauskite, kad pagrindas būtų vienodo aukščio/storio, tolygus. Torto lėkštę su forma ir pagrindu padėkite į šaldytuvą.
Kreminė dalis
- Į nedidelį dubenėlį suberkite želatiną, užpilkite verdančiu pienu, išmaišykite ir uždenkite. Po 5 minučių vėl pamaišykite. Dar po kelių minučių maišykite tol kol želatina ištirps. Palikite atidengtą, kad atvėstų pienas.
- Rikotą gerai išmaišykite su philadelfia, cukraus pudra ir vanilės ekstraktu.
- Į kremą supilkite atvėsusį pieną. Želatina turi būti pilnai ištirpusi. Kremą gerai išmaišykite su baltymų plakimo šluotele.
- Į torto formą, ant sausainių pagrindo sudėkite išplaktą kremą, tolygiai paskirstykite ir išlyginkite viršų. Padėkite į šaldytuvą.
Viršus
1 būdas
- Į dubenį suberkite želatiną, cukrų ir užpilkite 100 ml verdančių vynuogių sulčių. Maišykite kol želatina visiškai ištirps. Kai želatina visiškai ištirps supilkite likusias sultis ir išmaišykite.
- Nuplaukite uogas. Nusausinkite ir suberkite ant kreminės dalies.
- Ant viršaus supilkite atvėsusias sultis su žele, papuoškite mėtų ar melisų lapeliais ir atsargiai padėkite į šaldytuvą. Tortas šaldytuve turėtų išbūti nemažiau 24 valandų.
- Ryte atsargiai nuimkite metalinį žiedą-formą. Atsargiai nuimkite kepimo popieriaus juostelę nuo šonų. Skanaus!
2 būdas
- Į dubenį suberkite vyšnių žele ir cukrų. Užpilkite verdančiu vandeniu. Išmaišykite ir palikite atvėsti.
- Torto viršų padenkite sezono uogomis (naudojau šilauoges), papuoškite melisos ar mėtų lapeliais.
- Atvėsusią žele supilkite ant uogų ir atsargiai padėkite į šaldytuvą visai nakčiai. Tortas šaldytuve turėtų išbūti nemažiau 24 valandų.
- Ryte atsargiai nuimkite metalinį žiedą-formą. Atsargiai nuimkite kepimo popieriaus juostelę nuo šonų. Skanaus!
Daugiau receptų:
Balto ir pieniško šokolado pudingo tortas
Tortas su plikytu kremu ir uogomis
Šokolado ir matcha pudingo tortas
Žaliavalgiškas tortas su datulių karamele
Tiramisu tortas su pistacijų pasta ir avietėmis
Sūrio tortas su baltuoju šokoladu
Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis