15.1 C
Kaunas

Kūčiukai receptas (traškūs, mieliniai)

Paragaukite

Kūčiukai ir jų receptas mum reikalingi atėjus šventėms. Kokios Kūčios be kūčiukų? Juos kepa visos šeimininkės. Tikras senoviškų kūčiukų receptas yra gana kūdas. Žmonės laikydavosi advento pasninko. Jame nedaug cukraus ir riebalų.

Naminiai kūčiukai arba šližikai būdavo gaminami iš vandens, miltų, mielių ir aguonų. Aš šiek tiek pagerinau senovinį receptą, bet stengiausi labai nenutolti. Mūsų kūčiukai traškūs ir tirpstantys burnoje.

Jeigu norite vietoj vandens galite pilti pieną. Bet tai tikrai nebūtina. Kūčiukus kepkite kuo mažesnius, bus smagiau kramtyti. Be to nepamirškite, kad jie šiek tiek išsipūs.

Kūčiukai receptas

Iš šio produktų kiekio pagaminsite 500 g kūčiukų

  • 350 g miltų
  • 130 ml vandens
  • 7 šaukštai cukraus
  • 20 g šviežių mielių (7 g sausų mielių)
  • 30 g aguonų
  • 5 šaukštai neutralaus skonio aliejaus
  • žiupsnis druskos

Gaminimas

  1. Mieles sudėkite į dubenėlį, suberkite cukrų. Ant viršaus supilkite šiltą vandenį. (Vanduo turi būti gan šiltas, bet ne per karštas. Karštas vanduo nužudys mielių mikroorganizmus.) Vandenį gerai išmaišykite su mielėmis ir cukrumi. Dubenėlį palikite pastovėti dešimčiai minučių arba kol viršuje atsiras putos. Tai reikš, kad mielės aktyvavosi.
  2. Į didelį dubenį supilkite 200 g miltų. Supilkite suputojusias mieles su vandeniu ir išmaišykite iki vientisos masės. Dubenį su tešla pastatykite šiltai maždaug valandai, kad pakiltų. Tešla turi padvigubėti.
  3. Kai tešla pakils, suberkite likusią dalį miltų (150 g), aliejų, aguonas, žiupsnelį druskos ir išminkykite iki vientisos masės. Tešla turi gautis nelipni, panaši į plasteliną. Jeigu limpa prie rankų pabarstykite šaukštelį miltų.
  4. Iš tešlos padarykite 1 cm storumo gyvatėles. Aš tiesiog lengvai pakočioju ir kočiodama tempiu į šonus. Kūčiukus supjaustykite simetriško dydžio kvadratėliais. Jeigu norite dailesnių ir apvalesnių, kvadratėlius pavoliokite tarp delnų, kad būtų apvalūs.
  5. Į kepimo skardą įtieskite popieriaus, sudėkite paruoštus kūčiukus palikdami šiek tiek vietos (turėkite omenyje, kad jie išsipūs) padėkite šiltai dvidešimčiai minučių pakilti. Jei namuose vėsu, galite įjungti orkaitę 40°C ir leisti truputį pakilti orkaitėje. Tik nelaikykite per ilgai, kad kūčiukai nepasidarytų gigantiški. Užteks 10 minučių. Stebėkite juos, kai tešla truputį pakils orkaitę įkaitinkite iki 180°C. Kepkite apie 15 minučių, arba kol gražiai pagels. Viršutinė skarda iškepa per 15 minučių, viduryje kepusi keliomis minutėmis ilgiau.
  6. Atvėsusius šližikus valgykite su aguonų pienu. Skanaus!

Patarimai

  • Jeigu tešla limpa prie rankų, įberkite šaukštą miltų.
  • Jei per sausa – šaukštelį vandens.
  • Jeigu sunkiai kočiojasi, kočiojimo vietą perbraukite šlapiu delnu, rankas nusausinkite. Gavusi truputį drėgmės tešla lengviau išsikočios. Bet taip daryti reikia tik jei padauginote miltų.

Jeigu Jums patiko šis kūčiukų receptas čia rasite daugiau šventinių receptų:

Silkė su obuoliais

Silkė pataluose

Pyragėliai su grybais

Virtiniai su grybais

Silkė Kūčioms

Naujausi receptai

Daugiau receptų