15.1 C
Kaunas

Pyragas su šilauogėmis

Paragaukite

Pyragas su šilauogėmis ir baltu glaistu tiks bet kuriai progai. Jis gali būti gaminamas ir su mėlynėmis. Jeigu turite šaldytų uogų atsargų ir norite jas sunaudoti, turėkite omenyje, kad uogų atšildyti nereikia.

Glaistas nėra būtinas, nes pyragas pats labai gardus. Viršų galite apibarstyti cukraus pudra.

Pyragas su šilauogėmis

  • 120 g pieno (naudoju avižų)
  • 1 didelė ekologiška citrina (naudosime žievelę ir spausime sultis)
  • 280 g + 1 arbatinis šaukštelis baltų miltų (naudoju eko speltą)
  • 1/4 šaukštelio sodos
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 140 g šilauogių arba mėlynių (jei uogos šaldytos, jų neatišildykite)
  • 115 g kambario temperatūros sviesto (naudoju sviestmedžio augalinį Vegan Block)
  • 180 g cukraus
  • 2 kaimiški kiaušiniai

Glajus

  • 135 g cukraus pudros (cukrų susimalu kavamale)
  • 1,5 valg. šaukšto neutralaus skonio jogurto

Gaminimas

Pyragas

  1. Įjunkite orkaitę, nustatykite, 180°C. Groteles padėkite per vidurį.
  2. Į kepimo formą įtieskite kepimo popierių.
  3. Į nedidelį dubenį supilkite pieną.
  4. Nuplaukite citriną(geriausia naudoti ekologišką) ir su smulkia tarka pritarkuokite žievelės (1 arb. šaukštelį). Išspauskite 2 valg. šaukštus sulčių.
  5. Į dubenėlį su pienu įberkite 1 arbatinį šaukštelį tarkuotos citrinos žievelės ir 2 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių. Jeigu citrina sutrauks pieną, nesijaudinkite. Pieną padėkite į šalį.
  6. Į vidutinio dydžio dubenį suberkite 280 g miltų, 1/4 šaukštelio druskos, 1/4 šaukštelio sodos, ir viską gerai išmaišykite. Dubenį atidėkite į šalį.
  7. Į kitą dubenėlį suberkite nuplautas ir nusausintas šilauoges (arba mėlynes) ir arbatinį šaukštelį miltų. Mėlynes išvoliokite miltuose, kad gražiai pasidengtų. Dubenį atidėkite į šalį.
  8. Sviestą su cukrumi sutrinkite mentele arba elektriniu plaktuvu iki vientisos masės. Masė turi būti minkšta ir puri. Plaktuvu užtruksite apie tris minutes. (Jeigu sviestą pamiršote išsiimti anksčiau. Ištrinkite jį su cukrumi ir dubenį įstatykite į kitą dubenį su karštu vandeniu, taip sviestas greitai suminkštės ir bus lengviau plakti)
  9. Nesustodami plakti įmuškite vieną kiaušinį, plakite kol susimaišys iki vientisos masės. Tada įmuškite antrą ir išmaišykite iki vientisos masės.
  10. Į sviesto ir kiaušinių masę įmaišykite trečdalį miltų ir pusę pieno. Gerai išmaišykite. Tada suberkite dar trečdalį miltų ir likusią pusę pieno. Išmaišykite iki vientisos masės ir suberkite likusią miltų dalį.
  11. Į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą plonu sluoksniu paskleiskite tešlos, pabarstykite šilauogių. Ant šilauogių uždėkite dar truputį tešlos. Tada vėl pabarstykite šilauogių ir taip kol sudėsite visas šilauoges ir tešlą. Gražiai išlyginkite viršų. (Sluoksniavimas garantuos, kad šilauogės nesukristų į vieną vietą ir tolygiai pasiskirstytų pyrage)
  12. Kepkite apie 60 – 70 minučių, 180°C temperatūroje. Ar pyragas iškepė būtina patikrinti mediniu pagaliuku. Įsmeikite į pyrago viršų, jeigu ištraukus jis apsivėlęs tešla, reikėtų dar kepti 5-10 min.
  13. Iškepusį pyragą padėkite atvėsti. Atvėsusį išimkite iš formos, padėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
  14. Jei pyragas visiškai atvėso, nuimkite popierių ir įdėkite į serviravimo lėkštę. Apibarstykite cukraus pudra arba apipilkite glajumi, papuoškite šilauogėmis ir citrinos griežinėliais.

Glaistas

  1. Į nedidelį dubenėlį suberkite cukrų, įdėkite jogurto. Glajus turi būti gana tirštas, konsistencija panaši į medaus.
  2. Paruoštą glajų užpilkite ant pyrago, kad kraštai gražiai nuvarvėtų. Palikite 10-15 minučių pastovėti, kad glajus sustingtų.

Kita taip pat gardi glaisto alternatyva – baltas ganašas. Reikėtų baltojo šokolado ir grietinėlės. Baltas ganašas receptas.

Skanaus!

Daugiau receptų

Maskarponės tortas

Obuolių duona su cinamonu

Tiramisu tortas su pistacijų pasta ir avietėmis

Sūrio tortas su baltuoju šokoladu

Senoviškas šokoladinis tortas

Tinginys su riešutais ir abrikosais

Šokoladinis Kuršėnų vyniotinis

Naujausi receptai

Daugiau receptų