Paragaukite

Naminis majonezas tūkstantį kartų gardesnis nei parduotuvinis. Skaniausias naminis majonezas tada kai pagamini ir valgai iškart. O užtruksite kažkur apie 10 minučių.

Naminio majonezo pirmą kartą paragavau mūsų šeimos šventėje. Pamačiau ant stalo dubenėlį su gelsvu kremu ir paklausiau tetos, kas čia. Naminis majonezas! Skonis buvo pasakiškas, o aš per visą šventę jį kabinau šaukštais ir niekaip negalėjau sustoti. Virtuvėje tądien šeimininkavo restorano „Avilys” šefė.

Mano majonezo skonis toks pat kaip to, kurį ragavau tada. Šį versija recepte verta geriausio restorano, o iš šaldytuvo dingsta per kelias dienas.

Naminis majonezas

Aliejus: geriausia naudoti neutralaus skonio aliejų. Iš visų aliejų kuriuos bandžiau (visada stengiuosi rinktis nerafinuotus ir kokybiškus) man skaniausias avokadų aliejus. Žinoma toks aliejus ne iš pigiųjų. Daug kas naudoja vynuogių kauliukų aliejų, bet radau informacijos, kad jo gamyboje naudojamas hexanas, toksinas, kuris man atrodo visai nereikalingas.

Kiaušiniai: kadangi recepte naudojami žali tryniai naudokite kaimiškus kiaušinius. Dedu 3 trynius. Jei norite naudoti mažiau kiaušinių, galite naudoti vieną trynį.

Rūgštis: Skaniausias ir sveikiausias pasirinkimas – žaliosios citrinos/laimo sultys.

Saldikliai: agavų/klevų/gliukozės sirupas arba cukraus pudra.

Druska: naudokite savo mėgstamiausią druskos rūšį.

Česnakas suteikia pikantiškumo, turi antioksidacinių, priešbakterinių savybių. Jo dėkite pagal skonį. Aš dedu 2 vidutinio dydžio skilteles.

Garstyčios: jų kažkada bandžiau dėti eksperimentuodama. Jos sugadino visą majonezo skonį. Mano nuomone garstyčios majonezui nereikalingos. Todėl šio ingrediento nenaudoju, nebent gaminu specialų padažą. Deja skonis draugų neturi, tad jeigu jums patinka, naudokite į sveikatą.

Skaniausias naminis majonezas

Jums reikės:

  • Elektrinio rankinio plakiklio su šluotele arba rankinės šluotelės (plakdami ranka užtruksite ilgai)
  • 400 g nerafinuoto, neutralaus skonio avokadų aliejaus
  • 3 naminių kiaušinių tryniai
  • pusė nubraukto arbatinio šaukštelio druskos
  • pusės laimo sulčių
  • 2 didesni šaukštai agavų sirupo
  • 2 česnako skiltelės

majonezo receptas

Daugiau padažų receptų

Bešamelio padažas

Pesto padažas

Veganiškas majonezas

Veganiška grietinė

Garstyčių medaus padažas

Adžika receptas

Kaip pasigaminti majonezą

  1. Į aukštesnį ir siauresnį litro talpos indą sudėkite trynius. Plakite rankiniu plaktuvu apie 3 minutes kol masė sutirštės ir pasidarys balkšvai geltonos spalvos.
  2. Į trynių masę įpilkite vieną šaukštą aliejaus ir plakite iki vientisos masės. Tada įpilkite dar vieną šaukštą aliejaus, išplakite. Tada dar šaukštą aliejaus ir taip pamažu kol masė pradės tirštėti. Supilkite apie 1/3 aliejaus. (Aliejų reikia pilti po truputį gerai išmaišant. Jei praradę kantrybę ir įpilsite per daug masė išskystės, praras kremiškumą. Bus olandiškas padažas, ne majonezas).
  3. Kai masė kiek sutirštėjo ir suplakėte 1/3 aliejaus suberkite druską, sutraiškytus česnakus, supilkite sirupą. Viską išplakite.
  4. Vėl pamažu pilkite aliejų ir plakite palaipsniui tol kol supilsite visą. Gausis labai tiršta masė, tokia, kad net sunku maišyti. Pabaigoje supilkite pusės laimo sultis, išmaišykite. Majonezas pašviesės ir nebebus toks tirštas.  (Jeigu masė sutirštėja tiek, kad neįmanoma plakti, įpilkite šiek tiek laimo sulčių, išplakite.) Majonezas gaunasi purus it debesėlis, tirpstantis burnoje.
  5. Pagamintą majonezą sudėkite į jau pasiruoštą sterilų, sandarų indą. Aš palieku tame pačiame plakimo inde, uždengiu. Šaldytuve galima laikyti iki savaitės, bet pas mus ilgiau dviejų dienų neišbūną.
  6. Sūrumą, saldumą ir rūgštumą reguliuokite individualiai pagal savo skonį.

Kodėl netirštėja naminis majonezas?

Dažniausiai daroma klaida yra ta, kad tryniai neišplakami iki kreminės konsistencijos ir aliejus supilamas per greitai. Tokiu atveju masė pasidaro skysta ir gali plakti neplakęs, kad ir iki vakaro, majonezas nepasidarys tirštas. Čia ir yra visa paslaptis. Trynius plakti kol pabals. O aliejų pilti labai pamažu apsišarvavus kantrybe.

Procesas šiek tiek primena plikyto kremo arba olandiško padažo gamybą, kur pamažu pienu plikomi tryniai nesustojant plakti.

Šiuo atveju taip pat būtina pilti aliejų po nedaug neišjungiant plaktuvo. Jeigu pilsite pamažu, neskubant ir vis išmaišant viskas bus gerai.

Maistinė vertė: kuo skiriasi naminis majonezas nuo parduotuvinio?

Daugelis žmonių vengia padažų dėl juose esančių beverčių riebalų. Tame yra teisybės, tačiau majonezo maistinė vertė kaip ir skonis priklauso nuo jame esančių ingredientų.

Parduotuviniuose majonezuose galite rasti pavojingų priedų, tokių kaip E385 – (EDTA)Kalcio dinatrio etilendiamino-tetraacetatass. Naudojamas tirštiklis E 412, stabilizatoriai: E202 kalio sorbatas ir E211 natrio benzoatas, kurie sveikatos neprideda.

Parduotuviniuose majonezuose naudojami pigiausi, maistinės vertės neturintys aliejai, kiaušinių trynių milteliai. Todėl maistine prasme tokius gaminius galime drąsiai vadinti beverčiais.

Verta gamintis namuose

Namuose pasigamintame majoneze galite naudoti ekologiškai auginamų vištų kiaušinių trynius, kurie yra maistingi. Naudokite ekologišką šalto spaudimo aliejų, šviežias citrinos sultis. 

Sėmenų aliejuje gausu omega 3 ir 6. Turėkite omenyje, kad aliejaus skonis ir kvapas įtakoja majonezo skonį. Man labiausiai patiko šalto spaudimo neutralaus skonio avokadų aliejus, kuriame gausu vitamino E.

Dar vienas argumentas kodėl verta gaminti namuose – naminis majonezas, labai gardus. Be to, pagaminsite vos per 10 minučių. Jums tereikia turėti avokadų aliejaus, kaušinių, laimo sulčių ir česnako. Ačiū, kad buvote kartu ♥️


Pagaminote šį majonezą? Paminėkite mus @maistasantstalo Instagrame, kad galėtume pamatyti Jūsų patiekalus. Pažymėkite #maistasantstalo

Naujausi receptai

Daugiau receptų