11.5 C
Kaunas

Žirnių sriuba su kumpiu

Paragaukite

Žirnių sriuba su kumpiu yra soti, labai skani ir gali atstoti pagrindinį patiekalą. Žirniai pigus ir geras baltymų šaltinis. Žirnelių sriuba gaminama iš skaldytų, šaldytų arba šviežių žirnių, sultinio ir kumpio.

Žirnių sriuba su šonine patiekiama ant viršaus pabarstant kvadratėliais skrudinto batono skrebučių ir traškios šoninės. Ši sriuba gardi su prancūzišku batonu arba ciabatta. Juoda duona su sėklomis taip pat puikus derinys.

Jeigu Jums labiau patinka trinta žirnių sriuba – nebėda. Ją lengvai paruošite tiesiog viską sutrynę prieš patiekiant.

Skaldyti žirniai būna žalios arba geltonos spalvos. Žali žirniai yra saldesni, dažniausiai naudojami sriuboms, o tuo tarpu geltonieji skaldyti žirneliai yra švelnesnio skonio ir naudojami troškiniams gaminti. Jeigu jums nepatinka saldumas, naudokite geltonus žirnius.

Skaldyti žirniai turi šiek tiek panašumo į lęšius. Jų nereikia mirkyti.

Žirnių sriuba

6-8 porcijos

paruošite per 15 minučių

virti reikia apie valandą su puse

Ingredientai

  • gabaliukas šviežios šoninės (supjaustyti kvadratėliais)
  • 1 didelis geltonas svogūnas
  • 1 šaukštelis druskos
  • 2 česnako skiltelės
  • 450 g skaldytų džiovintų žirnių arba 1 kg šaldytų žirnių
  • 963 ml sultinio
  • 700 ml vandens
  • 300 g virto kiaulienos kumpio
  • 3 šakelės šviežio čiobrelio (atidėkite dar kelias papildomai papuošimui)
  • 2 lauro lapai
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 saliero stiebas
  • žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • skrudinti šviežio batono kvadratėliai (skrebučiai – krutonai)
  • tarkuoto kietojo sūrio (pabarstyti ant viršaus patiekiant)

Kaip virti žirnių sriubą

  1. Dideliame puode paskrudinkite smulkiai kvadratėliais supjaustytą šoninę tol kol taps traški. (Išgriebkite traškius šoninės gabaliukus ir atidėkite).
  2. Supjaustykite svogūną, suberkite į puodą ir pakepinkite ant nuo šoninės likusių taukų vis pamaišydami kol taps skaidrūs.šviežių žirnių sriuba
  3. Sutraiškykite česnako skilteles ir sumeskite į puodą. Kepinkite nedaugiau 1 minutės.
  4. Supilkite sultinį, vandenį, sudėkite kumpį.
  5. Perrinkite žirnelius( kad nebūtų šiukšlių), nuplaukite ir suberkite į puodą. Sumeskite čiobrelių šakeles, lauro lapus.
  6. Padidinkite kaitrą iki maksimalios ir nuolat maišant, kad neprisviltų žirniai užvirinkite.
  7. Kai puodas užvirs, sumažinkite kaitrą iki minimalios, uždenkite dangtį ir palikite troškintis maždaug 45 minutėms.
  8. Kol sriuba verda, jei neturite, paskrudinkite šviežio batono supjaustyto kvadratėliais patiekimui.
  9. Po 45 min troškinimo išgriebkite kumpį į lėkštę. (Jeigu verdate šviežius arba šaldytus (nedžiovintus) žirnius, su bulvių trintuve šiek tiek lengvai patrinkite, kad sriuba kiek sutirštėtų).
  10. Nuskuskite, supjaustykite morkas, saliero stiebą, suberkite į puodą. Palikite troškintis dar pusvalandžiui ant nedidelės kaitros.
  11. Atvėsusį kumpį šakute suplėšykite į kasnio dydžio gabalėlius.trinta zirniu sriuba
  12. Išgriebkite čiobrelių šakeles ir lauro lapus. Sumeskite atgal susmulkintą kumpį.
  13. Įberkite žiupsnelį juodųjų pipirų, paragaukite ar netrūksta druskos.
  14. Sriubą supilstykite į dubenėlius, ant viršaus pabarstykite batono skrebučių ir skrudintos šoninės.
  15. Patiekite su grietine, žalumynais ir mėgstama duona. Jeigu norisi ant viršaus pabarstykite tarkuoto parmezano.zirniu sriuba

Daugiau sriubų receptų

Pievagrybių sriuba

Daržovių sriuba

Tom Yum sriuba

Trinta moliūgų sriuba

Gaspacho sriuba

Pomidorų sriuba

Burokėlių sriuba

Kaip pasigaminti skrebučių

  1. Kvadratėliais supjaustykite šviežią batoną.
  2. Ant keptuvės ištirpinkite pora šaukštų nesūdyto sviesto.
  3. Suberkite į keptuvę ir kepinkite ant vidutinės kaitros kol gražiai apskrus.

Žirnelių sriuba – naudingi patarimai

  • Sriuba aušdama ir stovėdama ant viryklės sutirštėja. Jei norite skystesnės, tiesiog įpilkite truputį vandens.
  • Jeigu naudosite žalius žirnelius jų naudokite daugiau, nes jie nedžiovinti.
  • Trinta žirnių sriuba gali būti gaminama pabaigoje sriubą sutrynus blenderiu ir tik tada sudedant susmulkintą kumpį. (Prieš trinant nepamirškite išimti lauro lapų ir čiobrelių šakelių).

Žirnių sriuba – laikymas

  • Sriubą galite laikyti šaldytuve 3 dienas.
  • Šaldiklyje šią sriubą galite laikyti iki trijų mėnesių. Sriubą išimkite iš šaldymo kameros, palikite per naktį šaldytuve. Pašildykite puode.

Jeigu Jums patiko ši žirnelių sriuba, pasidalinkite receptu su draugais. Ačiū, kad užsukote, skanaus!zirneliu sriuba

Naujausi receptai

Daugiau receptų