12.9 C
Kaunas

Paragaukite

Tom Yum sriuba kvepia Tailandu. Tai mano viena mėgstamiausių sriubų. Nes ją pagaminu labai greitai ir lengvai, užtrunku apie pusvalandį. Ši sriuba saldžiarūgštė ir labai gardi. Be to, šaldytuvo kameroje visada turiu maišelį krevečių, o maisto spintoje kokosų grietinėlės ir pieno.

Todėl visada kai užsimanau ko nors gardaus pasigaminu šia kreminę Tom Yum sriubą.

Šį kart naudojau mėlynuosius svogūnus ir pievagrybius. Krevetės, prieskoniai, švelnus kokosų kremas, laimo rūgštumas ir agavų sirupo saldumas tarpusavyje dera taip gerai, kad dažniausiai vienos porcijos neužtenka. Užkandusi visada noriu daugiau. Ar Jums patinka Tailandietiškas maistas?

Tom Yum sriuba

  • 300 g ekologiškų pievagrybių
  • 2 raudonieji svogūnai, supjaustyti kubeliais
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai sviesto
  • Pusės laimo sulčių
  • 250 g kokosų pieno
  • 250 g kokosų grietinėlės
  • 480 ml vandens
  • 1 kubelis ekologiškų daržovių sultinio(nebūtinai)
  • žiupsnelis jūros druskos ir pipirų
  • 300 g krevečių be lukštų
  • 1 šaukštas agavų sirupo (jei mėgstate saldžiarūgščiai)
  • šaukštas tailandietiškos čili pastos (galima naudoti čili pipiriukas, sriracha padažą arba džiovintus kajeno pipirus ir reguliuoti aštrumą jeigu jo norisi arba praleisti šiuos ingredientus ir valgyti tiesiog saldžiarūgštę sriubą)

Tom Yum sriuba receptas

  1. Supjaustykite svogūnus, sutraiškykite česnako skilteles. Įkaitinkite puodą iki vidutinės kaitros, įdėkite kelis šaukštus sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus ir troškinkite kol svogūnai taps skaidrūs. (jeigu norite aštriau galite įpjaustyti vieną čili pipiriuką, bet tai tikrai nebūtina)
  2. Perpjaukite laimą (žalioji citrina) per pusę ir iš vienos puselės išspauskite sultis. Supilkite sultis į puodą, įdėkite žiupnelį druskos, pipirų ir šaukštą agavų sirupo jeigu norisi saldžiarūgščio skonio.
  3. Supilkite kokosų pieną ir grietinėlę, vandenį, daržovių sultinio kubelį (nebūtinai) ir viską įkaitinkite iki virimo.
  4. Puodui užvirus nuplaukite, nuvarvinkite ir sumeskite į puodą atšildytas krevetes. Jų nereikia ilgai virti, užtenka tik kad pašiltų. Jeigu jos rožinės spalvos – reiškia jau yra išvirtos. Jeigu jos pilkos, jas reikia kaitinti tik tol kol įgaus rožinę spalvą. Jeigu ilgai kaitinsite rožinės spalvos (virtas) krevetes, jos susitrauks, bus kietos, guminės ir praras visą savo gardumą. Tad atminkite jeigu rožinės, tik pašildyti. Jeigu pilkos, virti tik tol kol taps rožinės.
  5. Kai krevetės jau puode, patraukite puodą nuo kaitros. Padėkite šone. Nuplaukite, supjaustykite šviežius pievagrybius ir sumeskite juos į puodą. Pievagrybių nebūtina kepti ar apvirti. Juos galima valgyti ir termiškai neapdorotus.
  6. Paragaukite sriubą, ar ko nors netrūksta. Su druska, agavų sirupu ir laimu galite reguliuoti rūgštumą, saldumą ir sūrumą pagal save.
  7. Jeigu norite aštriau, galite įsipilti šiek tiek sriracha padažo arba įberti kajeno pipirų. Jeigu sriubą valgys vaikai, geriau aštrumą reguliuotis tiesiai savo lėkštėje, o vaikams patiekti tiesiog saldžiarūgštę sriubą, kokia jau yra dabar. Sriuba Tom Yum paruošta! Toliau rasite aprašymą kaip patiekti.

Daugiau sriubų receptų

Pievagrybių sriuba

Žirnelių sriuba

Trinta moliūgų sriuba

Daržoviu sriuba

Gaspacho sriuba

Trintų pomidorų sriuba

Burokėlių sriuba

Kaip paruošti krevetes

Atšildykite krevetes. Šaldytas krevetes užpilkite šiltu vandeniu, taip jos greičiau atsileis – arba galite palikti pastovėti kambario temperatūroje.

Pirkite pilkos spalvos krevetes. Jos yra nevirtos. Rožinės spalvos krevetės jau buvo išvirtos.

Jeigu jas dar kartą užvirinsite, gali būti, kad jos taps kietos ir tąsios. Gerai paruoštos krevetės turėtų būti minkštos ir traškios. Dažnai būna jau nusiperkame pervirtas ir kietas. Tad jei norite geriausios skonio, pirkite pilkos spalvos ir į sriubą dėkite tik pačioje virimo pabaigoje, ir virkite tik pora minučių, arba tol kol iš pilkos spalvos taps rožinėmis.

Tom Yum sriuba – patiekimas

Supilkite į dubenį, ant viršaus užberkite daigų ar mėgstamų žalumynų. galima petražolių ar kalendros. Tom yum sriuba bus gardi su ciabatta ar prancūzišku batonu. Skanaus!

Naujausi receptai

Daugiau receptų