4.4 C
Kaunas

Paragaukite

Žemaičių blynai su kopūstais tiks vegetarams. Jie tokie pat minkšti, sotūs ir gardūs. Nors pavadinau juos žemaičiais, šis receptas atkeliavo iš Dzūkijos. Ten jie vadinami kokorais.

Žemaičių blynai su kopūstais

Tešlai:

  • 1.8 kg bulvių
  • 65 g krakmolo
  • 14 g druskos
  • 1 kiaušinis

Įdarui

  • 500 g šviežio kopūsto
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • 500 ml pieno (naudojau avižų)

Padažui

  • 3 šaukštai sviesto (naudojau augalinį)
  • 3 šaukštai miltų
  • 300 ml pieno (naudojau avižų)
  • 60 g grietinės (galite naudoti augalinį sūrelį)
  • druskos
  • žiupsnelis pipirų
  • 3 šaukštai džiovintų baravykų (arba sauja šviežių)
  • 1 svogūnas (nebūtinai, jei mėgstate)

Gaminimas

Įdaras

  1. Sutarkuokite kopūstus, suberkite į puodą, supilkite pieną ir ant nedidelės kaitros troškinkite kol sukris.
  2. Nulupkite morkas ir svogūną. Svogūnus smulkiai supjaustykite, morkas sutarkuokite ir pakepinkite keptuvėje, kad suminkštėtų. Pabarstykite druskos ir juodųjų pipirų.
  3. Kai kopūstais bus visai minkšti ir nebeturės stipraus kvapo, juos sudėkite į didelį sietelį ir palikite nuvarvėti.
  4. Sausus kopūstus sudėkite į dubenį, sudėkite pakepintas morkas ir svogūnus, paragaukite ir įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį. Viską gerai išmaišykite. Įdaras paruoštas, padėkite į šalį.

Tešla

  1. Išvirkite bulves.
  2. Į dubenėlį įmuškite kiaušinį ir šakute gerai išplakite.
  3. Į išvirusių bulvių puodą supilkite išplaktą kiaušinį, suberkite druską ir krakmolą. Su bulvių grūstuve sugrūskite bulves tol kol neliks bulvių gabaliukų ir išsimaišys kiaušinis, druska ir krakmolas.
  4. Blynų tešla paruošta.

Baravykų Padažas

  1. Puode ištirpinkite tris šaukštus sviesto.
  2. Puodas turi būti ant nedidelės kaitros. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite kol taps vientisa ruda masė.
  3. Po truputį maišydami pilkite pieną, kol neliks miltų gabaliukų ir susidarys vientisa masė.
  4. Įberkite šiek tiek druskos, juodųjų pipirų.
  5. Nuolat maišant padažą užvirinkite kol pradės burbuliuoti. Tada patraukite nuo kaitros.
  6. Su kavamale sumalkite tris šaukštus džiovintų baravykų ir juos suberkite į padažą. Jeigu turite šviežių, reikėtų sudėti apkepintus arba smulkiai pjaustytus tuo momentu kai užvirinote padažą ir truputį leisti pasitroškinti.
  7. Sudėkite 1 smulkiai pjaustytą kepintą svogūną. Jo galima ir nedėti. Man patinka svogūnai, todėl juos dedu beveik visur.
  8. Į padažą įdėkite 2-3 šaukštus grietinės ir išmaišykite. (Jei naudosite augalinį sūrelį, jį reikia dėti padažui užvirus).

Blynų formavimas

  1. Iš bulvių tešlos suplokite blyną, ant viršaus dėkite šaukštą įdaro ir ant viršaus uždėkite kitą nedidelį blyną, kraštus gražiai užlyginkite.
  2. Kepkite keptuvėje ant vidutinės kaitros kol gražiai apskrus.
  3. Jeigu norite dar gardesnio efekto, keptuvėje apkeptus blynus dėkite į orkaitę su viršus apačia funkciją 180°C ir kepkite apie 15 minučių, bet tai tikrai nebūtina.
  4. Patiekite su grietine arba baravykų padažu.

Jeigu turite šviežių baravykų, juos pakepinkite su svogūnu, pabaigoje įdėkite grietinės ir išmaišykite. Bus pats skaniausias padažas.

Daugiau blynų receptų

Mieliniai blynai receptas

Žemaičių blynai

Tarkuoti bulviniai blynai

Lietinių blynų receptas

Vaflių receptas

Purūs kepti varškėčiai

Rikotos blynai – varškėčiai be miltų

 

Naujausi receptai

Daugiau receptų