17.3 C
Kaunas

Augalinis pienas receptas

Paragaukite

Augalinis pienas gardus ir sveikas gėrimas netoleruojantiems laktozės. Pieno produktų atsisakiau prieš gerus 9 metus. Mano kūdikiui buvo stipri alergija, todėl neturėjau kitos išeities, kaip tik pakeisti savo mitybą.

Prisipažinsiu pirmą mėnesį atrodė, kad net kaulus laužo. Buvau įpratusi pusryčiams išgerti tirpios saldžios kavos su pienu ir prancūziškomis bandelėmis.

Atsisakiau ir retai geriamos tirpios kavos. Pieną pakeičiau augaliniu pienu iš pakelio, kuris taip pat ne pati sveikiausia išeitis. Kai nustojau valgyti pieniškus produktus nei karto net neslogavau. Šie mitybos pokyčiai ir pastangos dėl vaiko sveikatos išėjo man pačiai į naudą.

Augalinis pienas

Dažnai žmonės sako, kad be pieno galėtų lengvai išgyventi, bet va grietinė ir sūriai, niekaip, nes tai taip skanu. Suprantu, kad sunkiausia atsisakyti to kas mėgstamiausia. Jeigu atsisakėte pieno produktų, ar ieškote sveikesnių patiekalų turiu Jums gerą naujieną.

Naudodami riešutus ir sėklas galite pasigaminti panašius produktus. Gardų pieną, grietinėlę, grietinę ir netgi sūrį galime pasigaminti iš riešutų ar sėklų. Pieną galima pagaminti iš aguonų, sezamo sėklų, saulėgrąžų, avižų.

Išbandžiau viską ką mėgstu labiausiai. Man pats skaniausias pienas ir grietinėlė iš lazdyno riešutų, migdolų, kokosų, graikinių riešutų ar anakardžių.

Graikiniai riešutai, bertoletijų ir anakardžiai puikiai tinka sūriui ar sūrio užtepėlėms. Ar ragavote anakardžių majonezą? Varškę galite pasigaminti iš kokosų ir anakardžių, graikinių riešutų mišinio.

Augalinis pienas yra labai maistingas. Vitaminai ir mineralai priklauso nuo riešutų rūšies iš kurio gaminate augalinį pieną. Nepamirškite, kad prieš gaminant riešutų pieną juos būtina gerai išmirkyti. Pagamintą augalinį pieną šaldytuve galima laikyti 2-3 dienas.

Kokosų pienas

Kokosų pienas naudojamas nuo labai senų laikų. Kokosų grietinėlė – pats gardžiausias rytietiškų sriubų ingredientas.

Be kokosų pieno turbūt neįsivaizduojate Pina Colados. O ar bandėte Pina Colada kokteilį pasigaminti namuose? Turiu omeny ne iš pakelio. Pabandyti tikrai verta, skonis stipriai skiriasi. O kaipgi legendinė Tom Yum sriuba be kokosų grietinėlės?

Migdolų pienas

Midolų pienas yra švelnaus, malonaus skonio, lengvai virškinamas. Jame yra vitamino E, kalcio, magnio, geležies, seleno. Migdolų grietinėlė taip pat nuostabaus skonio.

Migdolų pienas puikus pakaitalas valgant sausus pusryčius, ar bet kuriuose kituose jūsų įprastuose patiekaluose. Man augalinis pienas yra lygiavertis su karvės pienu.

Jį naudokite kepiniuose, grietinėlę gamindami sriubas, troškinius, kokteilius. Į migdolų grietinėlę pridėję žalumynų, pasūdę galite naudoti kaip grietinę ant salotų ar kitų mėgiamų patiekalų.

Lazdynų riešutų pienas

Augalinis lazdynų riešutų pienas turi vitamino E, cinko, geležies, kalio, vario. Lazdynų riešutuose yra gausu antioksidantų, kurie kovoja su laisvaisiais radikalais ir mažina vėžinių ląstelių atsiradimą, normalizuoja cholesterolio kiekį kraujyje.

Nepamirškite, kad riešutai sunkiau virškinamas maistas ir jų rekomenduojama valgyti ne daugiau nei saują per dieną. Lazdynų riešutų pieną organizmas pasisavina labai lengvai.

Anakardžių pienas

Anakardžių riešutai gali būti naudojami ne tik pienui pagaminti. Iš jų galite pagaminti tortus, naudoti užtepėlėms, grietinėlei. Iš tiesų kaip naudosite priklauso nuo Jūsų fantazijos.

Anakardžiai pats geriausias  pakaitalas įvairiems sūriams tokiems kaip maskarponė, kuriuos naudojame tortams gardinti.

Graikinių riešutų pienas

Šis pienas gardžiausias gaminant karštą šokoladą, nes jis tirštas ir sodraus skonio. Iš graikinių riešutų grietinėlės galite pagaminti ledus.

Graikiniuose riešutuose gausu magnio, kalio. Juos vartojant stiprėja imuninė sistema, širdies ir smegenų veikla. Jeigu turite sodą, būtinai pasodinkite graikinį riešutą.

Kaip pasigaminti augalinį pieną?

Riešutų, sėklų ar kruopų pienas gali būti naudojamas kaip pagrindas daugybei įvairių gėrimų bei patiekalų gamyboje.

Jeigu norite pagaminti pieną, turite žinoti, kad riešutai, sėklos ar kruopos mirkomi skirtingai. Migdolų, lazdynų riešutus reikia mirkyti 6-8 valandas, avižas 3-4 valandas. Bertoletijų riešutų, sezamų, kokosų, aguonų galima visai nemirkyti.

Ingredientai:

1 stiklinė mėgiamų riešutų, sėklų ar kruopų

3 stiklinės vandens

Gaminimas:

Riešutus sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą, supilkite vandenį. Malkite dideliu greičiu apie 3 minutes. Gautą mišinį supilkite į natūralaus audinio maišelį – perkoškite. Jame liks visi nesusmulkinti likučiai.

Daugiau gėrimų receptų:

Kokteilis lieknėjimui

Bananų ir riešutų sviesto kokteilis

Šokoladinis kokteilis

Mėlynių kokteilis

Gilių kava receptas

Aperol Spritz receptas

Pina Colada receptas

Jeigu pagaminote patiekalą, pažymėkite mus Instagram ir uždėkite grotažymę #maistasantstalo

Naujausi receptai

Daugiau receptų