Pupelių užtepėlė tiks bet kokiai progai. Tai pats skaniausias baltyminis užkandis, kurį pagaminsi tik iš augalų. Frijoles Molidos – taip Kosta Rikoje vadinamas pupelių užkandis. Pupeles kostarikiečiai valgo visur ir visada. Išvirtas gamina įvairiausiais būdais. Valgo su ryžiais, verda sriubas ir gamina kitokius įvairiausius patiekalus.
Ši užtepėlė labai paprasta, todėl ją pagaminsi greitai. Tiks vegetaras, veganams ir patiks net tiems, kurie valgo viską. Sudėtį gali koreguoti pagal savo šeimynos poreikius.
Šiam patiekalui pagaminti naudojau džiovintas pupeles. Jas reikia užmerkti ir palikti nakčiai, kad išbrinktų. Žinoma, Tu gali naudoti pupeles skardinėse, bet turėk omenyje, kad pupelės bus prisigėrę nereikalingų metalų. Juk pupelės mirko skardinėje. Todėl renkuosi ilgesnį būdą. Bet užmerkti pupeles nakčiai nėra toks didelis darbas. Virimui priežiūros irgi daug nereikia. Svarbiausia į puodą nepamiršk įdėti vieną šaukštą druskos.
Pupelių užtepėlė receptas
- 400 g džiovintų raudonųjų pupelių (išvirus gausis apie 800 g minkštų pupelių)
- 1 šaukštas druskos (į puodą, kuriame virs pupelės)
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 4 skiltelės česnako
- 1.5 a.š. druskos (į užtepėlę)
- 3 šaukštai laimo ar citrinos sulčių
- jalapenai/aštrieji pipirai/kajeno milteliai – jei mėgsti aštriai, reguliuok pagal skonį (nebūtina, aš dariau be jų, nes nelabai mėgstu aštriai)
- papuošimui pusės granato
- pora šviežių saujų kalendrų
- vandens (tiek, kad susitrintų pupelės)
- grietinės papuošimui (nebūtina)
Gaminimas
- Pupeles užmerkite nakčiai (aštuonioms valandoms) didesniame dubenyje, su daugiau vandens, kad turėtų vietos brinkdamos didėti. Ryte išvirkite. Išvirę turi būti minkštos. Prieš verdant į puodą įberkite šaukštą druskos.
- Smulkiai supjaustykite svogūnus ir keturias skilteles česnako. Šiek tiek pakepinkite, kad lengvai karamelizuotūsi.
- Į blenderį suberkite pupas, sudėkite pakepintus svogūnus su česnakais. Įberkite druskos, įspauskite citrinos sulčių. Įpilkite šiek tiek vandens ir sutrinkite iki vietisos masės. Jeigu matote, kad užtepėlė sunkiai trinasi, įpilkite dar truputį vandens. Vandens pilkite tiek, kad užtepėlė gražiai išsimaišytų iki vientisos masės. Nepadauginkite, kad nebūtų per skysta.
- Užtepėlę sukrėskite į dubenį, papuoškite sukapotais kalendrų lapais ir granatų sėklomis. Kaledras galima sutrinti su pupelėmis į bendrą masę jeigu mėgstate jų skonį. Mano šeimyna nemėgsta kalendrų, todėl jas subėriau kaip papuošimą.
- Aplink užtepėlės dubenį sudėliokite kukurūzų traškučius. Jeigu mėgstate ant viršaus galite uždėti šaukštą grietinės. Skanaus!
P.S mes šią užtepėlę suvalgėme per dvi dienas, labai džiaugėmės ir gaminsime dar ne kartą. Tikiuosi ir Tau ji patiks.