Benedikto kiaušinis, o gal reikėtų sakyti Benedikto kiaušiniai išpopuliarėjo 1800-ųjų metų pabaigoje.
Buvęs Wall streeto biržų brokeris Lemuelis Benediktas kamuojamas stiprių pagirių užsuko į Niujorke esantį Waldorfo restoraną. Atėjus padavėjui jis užsisakė svieste apkeptų skrebučių su be lukšto virtais kiaušiniais, traškia šonine ir daug daug olandiško padažo. Tai buvo jo bandymas išsigelbėti nuo stiprių pagirių.
Šis derinys taip patiko restorane dirbusiam šefui, kad jis receptą šiek tiek patobulino ir įtraukė į restorano meniu. Skrebutį pakeitė prašmatnesne angliška bandele, o šoninę – kumpiu. Taigi Benedikto kiaušinio receptas atkeliavo iš Amerikos, o patiekalą sugalvojęs ponas neturėjo nieko bendro su maisto gaminimu.
Benedikto kiaušinį pagaminti juokų darbas jei moki pagaminti olandišką padažą. Kaip patieksite kiaušinius Jūsų fantazijos reikalas. Svarbiausia turėti kokybišką Brioche bandelę. Man pati gardžiausia Biržų duonos.
Ant viršaus galite dėti savo mėgstamiausius priedus, tai gali būti:
- Kumpis
- Skrudinta šoninė
- Trintas avokadas su citrina ir druska (gvakamolė)
- Lašiša + špinatai arba pomidorai
- Krabų kotletas (iš krabų mėsos arba krabų lazdelių)
- Krevetės
- Šoninė + smidrai
- Balta žuvis(filė)
Benedikto kiaušinis receptas
Benedikto kiaušiniai
- Brioche bandelės (man skaniausios Biržų duonos)
- kiaušiniai
- šoninės kumpis / skrudinta šoninė / trintas avokadas / lašiša / krabų mėsos kotletas
- olandiškas padažas
Olandiškas padažas
- 3 kaimiškų ekologiškų kiaušinių tryniai
- 1 pakelis „Smetoniško“ sviesto. Netoleruojantiems pieno tiks sviestmedžio sviestas „Vegan block“ (jį rasite didesnėse Maximose, Rimi arba Promo veganų skyrelyje).
- 1 laimas (žalioji citrina) sulčių
- žiupsnelis druskos (druskos kiekį reikia žiūrėti pagal skonį. Jei sviestas sūdytas nepadauginti).
Pradėkite nuo olandiško padažo. Kaip gaminamas olandiškas padažas rasite čia.
Kaip išvirti kiaušinius be lukšto
- Kiaušinio lukštą per vidurį perskelkite peiliu, kiaušinį įleiskite į dubenėlį.
- Į puodą įpilkite vandens (maždaug per du pirštus) ir užvirkite.
- Kai vanduo pradės burbuliuoti iš dubenėlio atsargiai supilkite kiaušinius. Vanduo neturi burbuliuoti, kad nesugadintų kiaušinių, todėl geriausiai kaitrą išjungti arba šiek tiek sumažinti, kad kiaušiniai virtų stovinčiame vandenyje. Kiaušinius virkite kelias minutes, stebėkite, kad trynys nesukietėtų.
- Ištraukite kiaurasamčiu ir padėkite tiesiai ant paruoštos brioche bandelės su įdaru.
Kaip paruošti benedikto kiaušinius
- Brioche bandelę perpjaukite per pusę.
- Ant viršaus uždėkite kumpį /skrudintą šoninę / trintą avokadą / lašišą / krabų mėsos kotletą
- Išvirkite kiaušinius be lukšto ir sudėkite ant paruošto įdaro.
- Ant viršaus užpilkite olandiško padažo. (Kaip gaminamas olandiškas padažas rasite čia)
- Ant viršaus pabarstykite mėgstamų žalumynų ar sėklų. Skanaus!