Olandiškas padažas, dar kitaip vadinamas „Hollandaise“ yra vienas iš skaniausių padažų. Tirštas, kreminis, sūriai rūgštus su švelniu sviesto-grietinėlės poskoniu ir trynių kremiškumu.
Nors padažas vadinamas olandišku, jį XVII amžiuje sukūrė prancūzai. Olandišku pavadintas dėl tuo metu vykusio Prancūzijos – Olandijos karo. Padažas daugiausiai naudojamas patiekiant apvirtus šparagus, baltą žuvį arba užpilamas patiekiant Benedikto kiaušinius.
Jei turi laiko paskaityti, papasakosiu mūsų meilės istoriją. 2003 metais viešėjau Vokietijoje. Susitikome su partneriais ir po dalykinio pokalbio mus pakvietė pietų į restoraną Osnabruck miestelio pakraštyje.
Įėjusi į restorano vidų jaučiausi tarsi Bernelių užeigoje. Vidus atrodė kaip sena lietuviška rąstinė troba. Po kelių minučių prie mūsų priėjo padavėjas su kostiumu ir varlyte, persimetęs dailų rankšluostį, elegantiškas tarsi liokajus princesės pilyje.
Mūsų svetingieji partneriai vokiečiai pasiūlė paragauti smidrų. Tada neturėjau supratimo kas tie smidrai. Juos mums patiekė su olandišku padažu. Visada buvau šviežių daržovių mėgėja, todėl smidrai man patiko. Ant jų užpylė tirštą, kreminį, šviesiai geltonos spalvos padažą, kuris buvo pats skaniausias kokį kadanors buvau ragavusi. Taip gimė meilė nuo pirmo kąsnio.
Galvoje sukosi mintys: „noriu dar! Bet nedrąsu paklausti… kur gauti šio padažo, kažin koks jo receptas”. Skonis išliko atmintyje ilgam. Lietuvoje 2003 šis padažas nebuvo toks populiarus.
Atsimenu prieš dešimt metų išbandžiau visus klasikinio olandiško padažo receptus. Pagal visų to meto žinomiausių maisto tinklaraštininkų receptus. Mažiausiai penkis kartus gavosi kiaušinienė.
Receptai buvo neišsamiai parašyti, todėl šeštąjį kartą viską išjungiau kompiuterį ir viską dariau taip kaip man atrodė. Prisiminiau, kaip daromas plikytas kremas ir į išplaktus trynius pamažu supyliau sviestą. Man pavyko, padažas gavosi, toks kokį tada ragavau Vokietijoje. Jokių kiaušinienių ir sušokusių į guzus trynių. Kaip pagaminti? Tuoj pasidalinsiu. Ir tai visai nesunku.
Olandiškas padažas receptas
Jums reikės:
- 3 kaimiškų ekologiškų kiaušinių trynių
- 1 pakelis „Smetoniško“ sviesto. Netoleruojantiems pieno rekomenduoju sviestmedžio sviestą „Vegan block“, jį rasite didesnėse Maximose, Rimi arba Promo veganų skyrelyje.
- 1 laimo(žalioji citrina) sulčių
- žiupsnelis druskos (druskos kiekį reikia žiūrėti pagal skonį. Jei sviestas sūdytas nepadauginti).
Kaip pagaminti olandišką padažą
- Atskirkite trynius nuo baltymų. Trynius su mikserio šluotele plakite tol kol pasidarys vientisa šviesiai geltona masė.
- Tuo pat metu ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą.
- Kai sviestas ištirpsta, įjunkite mikserį ir plakant trynių masę, nedidele srovele supilkite ištirpintą sviestą. Pilant sviestą negalima nustoti plakti, nes trynių masė dėl įkaitusio sviesto gali sušokti gabalais. Plakite tol, kol pamažu supilsite visą sviestą. Susidarys šviesiai geltona vientisa masė.
- Jei sviestas nesūdytas įberkite žiubsnelį druskos, supilkite laimo sultis, išmaišykite ir paragaukite. Atvėsęs padažas sutirštės. Jį galite naudoti ir kaip sviestą ant skrebučio. Laikykite sandariame inde šaldytuve. Skanaus!