Pirmadienį Vilniuje, Dūmų fabrike vyko kasmetinis, šiemet jubiliejinis − 15-asis Lietuvos vyno ir desertų derinių čempionatas WINE + DESSERT Pairing Contest 2025 „Dvaro Grand Prix“. Varžėsi net 23 komandos iš visos Lietuvos.
- Geriausiai pasirodė ir auksinę šakutę laimėjo restoranas „Demo“ su šefu Tadu Eidukevičiumi bei someljė Aloisu Hermannu.
- Sidabro šakutė atiteko restoranui „Gaspar’s“, su šefu Gasparu Fernandesu priešakyje, bei someljė Luku Stasyčiu.
- Trečiosios vietos nugalėtojai – restoranas „Dine“ su šefe Barbora Inciūte-Čepulioniene ir someljė Arminu Darasevičiumi. Ši komanda čempionate taip pat laimėjo – „Lengviausio čempionato derinio” bei „Publikos simpatijos” apdovanojimus.
- „Lietuviškiausio deserto” nominaciją laimėjo Lietuvos kolegija ir Roksala vyninė.
- Stilingiausio deserto nominaciją laimėjo restoranas „DIA”
- Lengviausio derinio nominaciją ir publikos simpatiją laimėjo restoranas „Dine”.
- Geriausio vyno kategorijoje nugalėjo 14 horses ir Nineteen18.
Renginio metu taip pat buvo apdovanoti prestižiniame restoranų gide „Falstaff“ geriausiai įvertinti restoranai. „Falstaff“ atstovai pirmą kartą svečiavosi Lietuvoje ir asmeniškai sveikino šefus.
WINE + DESSERT čempionatas 2025
Wine + dessert čempionato tikslas − skatinti šefų bei vyno ekspertų bendradarbiavimą, kūrybiškumą, apjungti pastangas populiarinant desertų kultūrą. Šis konkursas suburia visus šalies šefus, konditerius, vyno ekspertus ir gurmanus. Renginio metu žiūrovai kartais turi galimybę paragauti konkursui sukurtų desertų ir kartu suporuotų saldžiųjų vynų, pasisemti idėjų ir naujovių.
Apdovanojimo ceremonijos metu, čempionato sumanytojui ir komisijos pirmininkui Dr. Arūnui Starkui („Vyno klubo” ir Lietuvos someljė mokyklos įkūrėjas) jo žmona Rasa Starkuvienė („Vyno klubo” steigėja ir direktorė, Lietuvos someljė mokyklos įkūrėja), įteikė simbolinę dovaną – desertinius šaukštelius. Čempionatą stebėjo šalies gurmanai, vyno žinovai ir garbės svečias – Prancūzijos ambasadorė.
Čempionato nugalėtojai
- 1 vieta – restoranas „Demo“. Desertas „Padėka“ (pelėsinis sūris, cheresas, karamelė, liofilizuotas planktonas, eršketo ikrai, ryžių traškutis) derintas su vynu „Domaine de la Borde“ iš Jura regiono, kuris šešis metus brandinamas ąžuolo statinėse.
- 2 vieta – restoranas „Gaspar’s“. Derinys „Duoklė lietuviškai bulvei“: bulvė įvairiomis formomis, grietinė, bulvių karamelė ir eršketo ikrai derinti su vynu „Liliac & Kracher Ice Wine Transylvania 2023“.
- 3 vieta – restoranas „Dine“. Citrinų šerbetas, yuzu mandarinai, rozmarinų espuma (putėsiai), kadagiai derinti su vynu „G. D. Vajra Moscato d’Asti DOCG 2024“.
- 4 vieta – restoranas „Skóg“. Obuolių, moliūgų, cidonijų derinys su vynu „Vinyes Singulars Desembre 2019“.
- 5 vieta – restoranas „14Horses“. Desertas „Slyvų šarlotė su rožėmis“ derintas su vynu „Hager Matthias Eiswein Zweigelt 2018“.
- 6 vieta – restoranas „Dia“. Desertas „Pasinerk į raudoną“ (maskarponės musas, šviežios avietės, aviečių šerbetas, o viršuje aviečių želė) derintas su vynu „Giacomo Bologna Braida Brachetto d’Acqui DOCG 2023“.
- 7 vieta – restoranas „HeJi“ (komanda „Sugar Kintsugi“). Desertas „Atgimęs auksu“ (migdolų ir Pjemonto riešutų sausainis, kriaušė, medus, jogurto su vanile puta) derintas su vynu „Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Riesling Spatlese“.
- 8 vieta – restoranas „Nineteen18“. Paprika, avietės ir ruginė duona derinta su vynu „Hager Mathias Ice Wine 2018“.
- 9 vieta – restoranas „Saint-Malo“. Desertas „Tarte au pommes de mon grand-mére“ (rudasis sviestas, medus, vanilė, obuoliai ir ramunėlės) derintas su vynu „Andre Bonhomme Cuvée Botrytis“.
- 10 vieta – restonanas „Taurakalnis catering“ ir „Vyno klubo“ komandai. Desertas „Vienuolio sodas: kriaušės ir 7 prieskoniai“ derintas su vynu „Kesselstatt Riesling Piesporter Goldtropfchen Auslese #5 2019“.
Čempionato dalyviai
Komandų pasirodymų tvarka nustatyta burtų keliu:
1. „AŠ TOKS, KAIP IR TU“ – Kauno technologijų mokymo centras
2. Nuogne skanu
3. Old town grill
4. Justa Pasta
5. Frau Kirsche – Ilzenberg – restoranas Frau Kirsche ir Ilzenbergo dvaras
6. Nineteen18
7. The manor taste architects – Vytautas Mineral Spa Birštonas
8. Amandus
9. TTT 3
10. Saint-Malo restoranas
11. 14Horses
12. Kauno kolegija
13. Sugar Kintsugi – restoranas HeJi
14. Gaspar‘s
15. Dine
16. Red Brick
17. Oecumene wine bar
18. Taurakalnis – Taurakalnis ir Vyno klubas
19. Skóg restaurant
20. T.A.I.P Cake
21. Restoranas DIA
22. DEMO RESTORANAS
23. Ertlio namas
Čempionato komisija
Arūnas Starkus – „Vyno klubo“, Someljė mokyklos įkūrėjas, čempionato sumanytojas ir komisijos pirmininkas, „Vyno žurnalo“ vyr. redaktorius.
Aivaras Hansonas – leidinio „Falstaff“ Šiaurės Europos šalių redaktorius iš Estijos.
Linas Vaitulevičius – ilgametis „Vyno žurnalo“ autorius.
Beatričė Laurinavičienė – „Verslo žinios“ Laisvalaikio rubrikos redaktorė.
Ben Colvill – rašytojas, redaktorius, restoranų kritikas iš Londono. Specializuojasi vyno, maisto ir kelionių srityse. Save vadina maisto fanatiku.
Jurga Vaičiūtė – maisto žurnalistė, restoranų komunikacijos specialistė.
Ewa Rybak – pirmoji vyno blogerė ir knygų apie vyną ir gastronomiją autorė Lenkijoje.
Urtė Mikelevičiūtė, Justina Gedgaudaitė ir Eglė Tranaitė-Mascarenhas – tinklaraštininkės.