0.5 C
Kaunas

Šokoladiniai sausainiai be miltų (tirpsta burnoje)

Paragaukite

Šitas receptas tiks visiems, kas negali ar nenori vartoti miltų. Jeigu negalite valgyti gardumynų su miltais ar tiesiog norite lengvo ir greito skanėsto, šie sausainiai be miltų pradžiugins Jus šaltą žiemos dieną. Jie tokie gardūs! Juos pagaminsite vos per 20 minučių. Šie šokoladiniai sausainiai be miltų minkšti ir trapūs. Galėčiau juos pavadinti sveikuoliškais, nes juose nėra jokių dirbtinių priedų, kurie būna parduotuviniuose sausainiuose. O vietoj miltų naudojau į miltus susmulkintus riešutus. Sausainius pagaminau tik iš keturių ingredientų.

Kuo ypatingi šie šokoladiniai sausainiai be miltų?

Šių sausainių receptą sugalvojau bandydama, kaip tai darau visada. Eksperimentas pavyko tobulai. Sausainiai gavosi minkšti, trapūs. Ir net palikusi nakčiai neuždengtame dubenyje, ryte paragavau, jie nei trupučio nesudžiūvo ir neprarado savo minkštumo. Taigi mėgaukitės. Jeigu esate smaližius, nemanau, kad šio kiekio ilgam užteks. Kepsite ir vėl, nes išgaruos akimirksniu. Tai pats lengviausias ir greičiausias receptas.

Kodėl blogai balti miltai?

Pirmas dalykas ką sužinojau ieškodama informacijos apie miltus tai, kad visuose miltuose gausu pesticidų. Mačiau lietuvio ūkininko interviu, kuris dalinosi visa masinio derliaus auginimo eiga. Kviečiai purškiami glifosatu ne vieną kartą metuose. Prieš pat nuimant derlių jie nupurškiami paskutinį kartą tam, kad visi grūdai vienu metu sunoktų. Taip sutaupoma nemažai pinigų, nes derliaus nebereikia vežti į džiovyklą. O kam rūpi mūsų sveikata? Aišku, kad tik mums patiems. Glifosatas dirvoje išlieka iki keturiolikos metų. Turbūt nereikia pasakoti, kad pesticidai sukelia alergijas ir pamažu kaupiasi mūsų organizme galiausiai sukeldami vėžį. Ūkininkų, kurie augina švariai vienetai. Ačiū jiems, kad tausoja žemę, gamtą ir mus, tuos kurie valgo jų užaugintą derlių. Paskatinkime juos. Juk kol bus paklausa, tol bus ir pasiūla. Mes visada galime rinktis sveikesnę alternatyvą.

Ką sako dietologai sako apie baltus miltus?

Dietologai pasakoja, kad baltieji miltai visiškai bevertis produktas. Balti miltai – tuščios kalorijos, be jokių vitaminų ir mineralų. Jie kaip ir cukrus yra rafinuoti angliavandeniai, todėl vartodami juos priaugame svorio. Daugelis grūdinių kultūrų valo mūsų žarnyno sieneles. Balti miltai žarnyną dar labiau užteršia, aplipina jo sieneles. Tada organizmui sunku pasisavinti naudingus vitaminus ir mineralus. Taigi miltus patarčiau naudoti saikingai, jeigu yra galimybė juos pirkti iš ūkininkų, kurie turi ekologinius ūkius. Aš baltus miltus naudoju tik per šventes ir nedažniau kartą savaitėje.

Sveikuoliškiems sausainiams pagaminti reikės

Ingredientai

150 g „Cote D’or” pieniško šokolado (jį perku „Maximoje”)
70 g veganiško sviesto „Vegan block”(galite naudoti paprastą sviestą)
2 kaimiški kiaušiniai
180 g graikinių riešutų miltų (gali būti bet kokie kiti jūsų mėgstamų ar turimų riešutų miltai) Graikinių riešutų miltus radau „Lidl”, juos pasigaminti galima su virtuviniu kombainu.

Gaminimo eiga:

1. Imame nedidelį puodą, įpilame vandens, uždedame ant viršaus stiklinį dubenį. Vandens turi būti tiek, kad vos vos siektų stiklinio indo dugną, bet ne daugiau, nes užvirus gali bėgti per kraštus.
Sausainiai be miltu
Sutrupiname pienišką šokoladą į smulkesnius gabaliukus ir sudedame į stiklinį indą. Sudedame sviestą ir uždengiame dangčiu. Įjungiame didžiausią kaitrą.
sausainiai be miltu
2.Palaukiame kol vanduo užvirs, sumažiname kaitrą. Kai šokoladas išsilydo išmaišome su sviestu iki vientisos masės.
tesla
3. Į šokolado ir sviesto dubenį suberiame graikinių riešutų miltus. Gerai išmaišome.
graikiniu riesutu miltai
4.Su elektriniu plaktuvu išplakame du kiaušinius iki purios vientisos masės. Supilame į šokolado ir riešutų masę, išmaišome.
5. Ant kepimo skardos uždedame kepimo popierių. Su šaukštu dedame ant jo ir taip suformuojame sausainius.
6. Kepame 10 – 12 minučių 180C temperatūroje. Iškepusius palikite atvėsti.Skanaus!
sokoladiniai sausainiai be miltu

Kodėl šokoladą reikia tirpinti dubenyje virš verdančio vandens?

Šokoladą kaitinant puode jis gali prisvilti. Kaitinant ant per didelės kaitros susidaro juodi trupiniai, kurie sugadina skonį. Kaitinant mano aprašytu metodu šokoladas ištirpsta tolygiai ir tampa gražia vientisa mase.

Kodėl gamindami sausainius nededame cukraus?

Pieniškas šokoladas yra saldus, todėl saldumo sausainiuose gaunasi kaip tik. Nei per mažai nei per daug.

Ar galime pasigaminti sausainius be laktozės?

Galime. Tiesiog vietoj pieniško šokolado naudokite juodąjį. Jame dedama mažiau cukraus ir nenaudojami pieno milteliai. Naudokite kokybišką juodąjį šokoladą.

Jeigu ieškote desertų receptų, užmeskite akį čia:

Tinginys su riešutais ir abrikosais

Senoviškas šokoladinis tortas

Kuršėnų vyniotinis

Paminėkite mus @maistasantstalo Instagrame, kad galėtume pamatyti Jūsų kūrybą ir pažymėkite mus #maistasantstalo

Naujausi receptai

Daugiau receptų