24.1 C
Kaunas

Ispaniškas Arroz Caldoso ryžių troškinys su jūros gėrybėmis

Paragaukite

Mano Arroz Caldoso receptas atkeliavo iš saulėtosios Ispanijos. Suraukę antakius klausiate: kas tas Arroz Caldoso? Na ispaniškai Arroz – tai ryžiai, Caldoso –  sultinys. Trumpai tariant tai ryžiai sultinyje. Arroz caldoz virimo metu paliekama daug sultinio, kad ryžiai būtų drėgni. Galima sakyti tai beveik tiršta sriuba. Šiuose ryžiuose sultinio žymiai daugiau negu pavyzdžiui Paella ryžiuose. Ar šis patiekalas panašus į Paella? Taip, bet tik truputį. Paelloje ryžiai yra sausi, kai tuo tarpu Arroz Caldoso ryžiai mirksta sultinyje.

Arroz Caldoso ryžiai gaminami su daržovėmis, mėsa arba jūros gėrybėmis.

Kuo skiriasi Paella nuo Arroz Caldoso?

Tikra Paella yra gaminama dideliame inde ant ugnies. Kepant dėl kaitros dugne susidaro traškus ryžių sluoksnis. Tokio efekto kepant orkaitėje ar ant viryklės niekada neišgausite. Tikrą Paella būtina gaminti ant ugnies. Tuo tarpu Arroz Caldoso ryžiai yra drėgni ir kreminiai. Taigi šiandien Ispanija atkeliaus į Jūsų namuos.

Jums reikės:

  • 200 g trumpagrūdžių/rizotto/apvalių ryžių
  • 1 litras sultinio
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 svogūnas
  • 1 paprika
  • 150 g trintų pomidorų
  • alyvuogių aliejaus
  • pusė šaukštelio šafrano
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnis juodųjų pipirų
  • 12 didelių krevečių (apie 500 g)
  • 1 kg šviežių arba šaldytų midijų (nebūtinai)
  • 200 g kalmarų (nebūtinai)

Gaminimas:

  1. Į platų puodą supilkite du puodelius vandens (500ml), sudėkite midijas, uždenkite dangtį ir užvirkite. Kai vanduo užvirs midijas virkite tol kol atsidarys kiautai. Turėtumėte užtrukti apie 3 minutes.
  2. Midijų sultinį supilkite į atskirą indą. Padėkite į šalį, jis bus reikalingas kai virsite ryžius. Atskirkite midijas nuo kiautų ir sudėkite į atskirą dubenį. Kelias galite palikti neatskirtas nuo kiautų papuošimui.
  3. Paruoškite krevetes. Nuimkite galvas ir kiautus. Uodegas galite palikti.
  4. Į gilią keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus. Sudėkite krevečių galvas ir kiautus. Pakepinkite kelias minutes. Tada užpilkite 2 stiklines (500ml) vandens ir virkite apie 20 minučių. Tuomet nukoškite sultinį, išmeskite krevečių galvas ir kiautus.
  5. Supjaustykite papriką, svogūną ir česnaką. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir kepkite kol suminkštės. Tada supilkite pomidorų tyrę ir viską troškinkite dar apie 5 min.
  6. Kalmarą nuplaukite ir supjaustykite į pailgas juosteles. Ant nedidelės ugnies pakepinkite 3-4 minutes. Ant kalmarų sudėkite kepintas daržoves su pomidorų tyre. Ant viršaus suberkite ryžius, išmaišykite ir pakepinkite dar pora minučių. Supilkite midijų ir krevečių sultinį (turėtų gautis ~ litras), šafraną, druską. Ant vidutinės kaitros ryžius su daržovėmis troškinkite apie 15 minučių.
  7. Paragaukite, jeigu reikia įdėkite druskos. Sudėkite krevetes, troškinkite tik kelias minutes, kol iš pilkų taps rožinėmis. Jeigu pirkote jau rožines, jos yra išvirtos ir jas atšildžius reikia tiesiog nuplauti ir sudėti pačioje pabaigoje prieš patiekiant. Trumpai tariant tik pašildyti. Jeigu krevetes troškinsite per ilgai, jos taps neskanios, tekstūra tarsi guminės. Midijas taip pat sudedame pačioje pabaigoje. Patiekiame gilioje lėkštėje. Skanaus!

Recepto improvizacijos

  • Šiuos ryžius galite gaminti su įvairiausiomis daržovėmis ar grybais (žirneliais, šparagais, morkomis, saldžiomis bulvėmis, cukinijomis, pomidorais, kalafiorais, žolelėmis, baravykais ar pievagrybiais).
  • Galite pasigaminti ryžius su mėsa (vištiena, skrudinta šonine, kiauliena ar jautiena).
  • Pasigaminkite veganiškus ryžius su pupelėmis, lęšiais ar avinžirniais.
  • Ryžiai su jūros gėrybėmis patys gardžiausi (žuvis, jūros šukutės ar krabų mėsa).
  • Paprasti bet neprasti ryžiai su česnakiniu-sviestu ir žalumynais (petražolėmis, kalendra, baziliku ar mėtomis).
  • Aštrūs ryžiai su čili ar imbieru.

Patarimai

  • Šio ispaniško patiekalo paslaptis – geras sultinys. Ryžius būtina virti sultinyje, skonis bus visiškai kitoks. Naudokite jau paruoštą arba pasigaminkite patys. Jeigu neturite sultinio, galite naudoti daržovių sultinį, į jį įdėti jūros gėrybių ir šiek tiek patroškinti.
  • Pirkite tik apvalius trumpagrūdžius ryžius, tokius kokie naudojami ruošiant Risotto.
  • Jeigu šiame recepte norite sutaupyti, naudokite tik krevetes arba šaldytas jūros gėrybes.

Naujausi receptai

Daugiau receptų