Trifle – tai desertas, kurio idėja atkeliavo iš Anglijos. Klasikinis triffle desertas sluoksniuojamas plačiame stikliniame dubenyje. Jis gaminamas iš puraus biskvito, kuris sulaistomas Šeriu (baltų Palomino veislės vynuogių vynu) plikyto kremo, vaisių ir plaktos grietinėlės.
Trifle sluoksniuotas desertas turi tiek šiuolaikinių variacijų, kad visas suminėti išties sunku. Jis gaminamas su žele, makaronsais, kava, šokoladu. Skonio atspalviai priklauso nuo virtuvėje karaliaujančio kepėjo fantazijos.
Mano Trifle sluoksniuotis, kurio receptą parašysiu žemiau pagamintas iš puraus prancūziško biskvito, kurį sudėjau 6 cm apskritimais, kad atėjus deserto eilei būtų lengviau dalinti. Biskvito nelaisčiau, nes desertą valgė vaikai. Bet jeigu desertą valgys tik suaugusieji, labai tiktų Baileys, Vana Tallinn ar vynas. Tik nepersistenkite. Sulaistyti reikia lengvai, ne taip kad plauktų.
Ant biskvito viršaus pribarsčiau šviežių aviečių. Vasarą tai tikrai būtų braškės. Ant biskvito ir uogų dėjau sluoksnį plikyto kremo, tada vėl biskvitą išdėliojau apskritimais, pabarsčiau uogų, ir vėl plikyto kremo. Viršutinis aukštas iš plaktos grietinėlės su kondensuotu pienu. Viršų papuošiau Kalėdinėmis eglutėmis, kurias pagaminau iš baltojo šokolado ir sūrių lazdelių. Šią idėją pamačiau viename Kalėdiniame žurnale. Labai gražiai gavosi. Apsnigtas miškas dubenyje. Avietes išvoliojau cukraus pudroje, kad visas miškas būtų žiemiškas.
Trifle sluoksniuotis su plikytu kremu ir uogomis
Naudojau 21 cm diametro x 12 cm aukščio stiklinį indą
- 400 g aviečių arba kitų mėgiamų uogų
- šlakelis Baileys, Vana Tallinn arba vyno
Biskvitas
- 3 kiaušiniai
- 76 g + 54 g cukraus
- 54 g pieno
- 54 g augalinio aliejaus
- 96 g miltų
- 2,5 kepimo miltelių
Plikytas kremas
- 3 kiaušinių tryniai
- 590 g pieno
- 75 g kukurūzų krakmolo
- 100 g cukraus
- 65 g sviesto
- 50 g balto šokolado
- 200 g grietinėlės
- 250 g maskarponės
Viršutinis sluoksnis
- 200 g grietinėlės
- 1-2 šaukštai kondensuoto pieno į grietinėlę
- balto šokolado
- sūrių lazdelių
- aviečių
- cukraus pudros
Gaminimas
Biskvitas
- Į plakimo indą supilkite pieną ir aliejų. Padėkite į šoną, kad kai maišysite tešlą būtų paruošta.
- Į atskirą dubenį pasisverkite miltus, suberkite kepimo miltelius ir baltymų plakimo šluotele gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
- Sumalkite baltą cukrų – pasigaminkite cukraus pudros.
- Baltymus atskirkite nuo trynių. Didesniame dubenyje plakite baltymus su 76 g cukraus pudros tol kol baltymai sustandės tiek, kad pavertus dubenį šonu liktų vietoje.
- Atskirame inde plakite trynius tol kol jų masė padvigubės, o spalva taps šviesiai gelsva. Plakdami suberkite 54 g cukraus pudros.
- Supilkite išplaktą trynių masę į baltymų dubenį. Viską atsargiai išmaišykite rankine baltymų plakimo šluotele. Su ja maišyti lengviausia ir nereikia saugoti baltymų.
- Miltus supilkite į sietelį ir pamažu sijodami ir maišydami šluotele suberkite visus į baltymų ir trynių mišinį. Masė turi būti vientisa. Subėrus miltus tešlos apimtis sumažės apie 10 proc.
- Paimkite dubenį su aliejumi ir pienu ir išplakite iki vientisos masės. Atsargiai maišydami šluotele supilkite į tešlą.
- Išklokite kepimo skardą (geriausia naudoti gilesniais kraštais, nes tešla skysta) kepimo popieriumi.
- Supilkite tešlą į skardą ir dėkite kepti į 170°C įkaitintą orkaitę nustačius kepimą „viršus-apačia” į antrą lentyną nuo apačios. Kepkite 20-25 minutes priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių.
- Iškepusį biskvitą padėkite atvėsti.
- Su 5 – 6 cm skersmens sausainių formele pridarykite apskritimų. Jais reikės išdėlioti desertinio indo dugną ir daryti kitus sluoksnius.
Kremas
- Pieną supilkite į puodą, suberkite cukrų, užvirkite.
- Kol kaista puodas baltymus atskirkite nuo trynių. Baltymų mums nereikės. Elektriniu plaktuvu plakite trynius tol kol iš geltonų taps šviesiai geltonos, balkšvos spalvos.
- Nesustodami plakti įpilkite samtį karšto pieno. Tada dar vieną. Suberkite kukurūzų krakmolą, išplakite. Nesustojant plakti įpilkite dar kelis samčius įkaitusio pieno. (Šiame procese svarbiausia pieną pilti plakant. Jeigu supilsite pieną ir tik tada pradėsite maišyti, kremas sušoks į kiaušinienę. Būtina intensyviai maišyti, arba plakti plaktuvu.)
- Pieno ir kiaušinių plakinį supilkite atgal į puodą, kuriame likusi dalis pieno. Pilant puodą maišykite mediniu šaukštu. Įjunkite vidutinę kaitrą užvirkite. Visą laiką nenustokite maišyti.
- Kai kremas pradės kunkuliuoti išjunkite kaitrą, maišykite kol šiek tiek atvės, kad nesviltų. Įmeskite sviestą ir baltą šokoladą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Užvirusį kremą supilkite į dubenį, kad atvėstų.
- Išplakite grietinėlę kol sustandės, sukrėskite į atvėsusio plikyto kremo dubenį, sudėkite maskarponę ir rankiniu sriubos trintuvu viską sutrinkite iki vietisos masės. Pakeiskite antgalį į šluotelę ir dar kartą lengvai praplakite, kad neliktų gumulėlių. Kremas paruoštas.
Viršutinis sluoksnis
- Išlydytą baltąjį šokoladą sudėkite į maišelį, nukirpkite galiuką ir ant kepimo popieriaus padėję sūrias lazdeles formuokite eglutės formos figūrėles.
- Išplakite grietinėlę ir sumaišykite su 1 arba 2 šaukštais kondensuoto pieno (pagal skonį).
- Avietes išvoliokite cukraus pudroje.
Sluoksniavimas
- Desertinio indo dugną išklokite biskvito apskritimais. Galite sulaistyti mėgstamu gėrimu jeigu desertą valgys suaugusieji. Pabarstykite uogų ir sutepkite pusę plikyto kremo.
- Kremą padenkite biskvitu, pabarstykite uogų ir sutepkite likusią dalį plikyto kremo.
- Sudėliokite trečią sluoksnį biskvito. Pribarstykite aviečių, ir ant jų sutepkite plaktą grietinėlę, susmaigstykite šokolado eglutes, sudėkite cukraus pudroje išvoliotas avietes.
Skanaus!
Patarimai
- Jei matote, kad biskvito iškepėte per daug, jį dėkite antru sluoksniu.
- Vietoj biskvito galite naudoti meduolį, damų pirštelius ar sviestinius sausainius.
- Jeigu dubuo didelis, vieną sluoksnį galite užlieti želė su vaisiais.
- Galite papuošti morengais ar makaronsais, uogomis ar vaisiais.