Paragaukite

Kada raugti kopūstus 2025? Tikslią datą rasite straipsnio pabaigoje. Šiame straipsnyje rasite ir tris gardžius receptus.

Rauginti kopūstai gelbėjo mūsų protėvius šaltuoju metų laiku. Jie bus labai gero skonio jeigu juos raugsite iš subrendusių, šviesių vėlyvųjų kopūstų veislių. Jei kopūstas nesunokęs, tamsiai žaliais lapais – jame mažai cukraus, kuris būtinas rūgimui. Kopūstų rauginimas bus sėkmingas jeigu naudosite gerai sunokusius kopūstus.

Raugintuose kopūstuose susidariusi pieno rūgštis išsaugo kopūstus visą žiemą, bei juose esančius vitaminus, ir žinoma dezinfekuoja žarnyną. Raugti kopūstai, agurkai ir pomidorai – puikios daržovės kaip garnyras prie mėsos, žuvies, labai skani raugintų kopūstų sriuba arba tiesiog gali būti patiekiami kaip salotos su duona.

Kopūstų rauginimas žiemai būdavo įprastas rudeniškas darbas mūsų šeimoje. Močiutė atsinešdavo didžiulę medinę statinę, milžinišką kopūstų tarką ir dirbdavo iš peties. Taigi šis senoviškas raugintų kopūstų receptas ir patarimai Jums tikrai pagelbės pasigaminti gardžių raugintų kopūstų. Išsisaugokite šį receptą. Aprašysiu visą procesą kaip raugti kopūstus. Taip gaminti mano močiutės rauginti kopūstai.

Rauginti kopūstai receptas ir naudingi patarimai

Tinkamiausi kopūstai

Skaniausi rauginti kopūstai iš subrendusių, šviesių vėlyvųjų kopūstų veislių. Jei kopūstas nesunokęs, tamsiai žaliais lapais – juose mažai cukraus, kuris būtinas rūgimui. Naudokite gerai sunokusius kopūstus.

Rauginimui tinka vidutinio ankstyvumo arba vėlyvieji baltagūžiai kopūstai. Kuo cukringesni, tuo daugiau pasigamins pieno rūgšties ir kopūstai geriau užsikonservuos. Gūžės turi būti kietos.

Tinkamiausia druska

Drus­kos ber­kite 18-25 g – 1 kg ko­pūs­tų. Ragaukite, kad nepersūdytumėte. Naudokite rupią akmens druską. Nenaudokite joduotos druskos, su ja kopūstai taps minkšti ir beskoniai. Jodas slopina pieno rūgšties bakterijų aktyvumą, stabdo rūgimo procesus. Šios bakterijos gyvena ant kopūstų lapų ir yra atsakingos už fermentaciją. Laikant nuskintus kopūstus ilgainiui žūsta. Naudokite šviežiai nuskintus kopūstus.

Kokį druskos kiekį dėti rauginant? Tai priklauso nuo to, kokio produkto galiojimo norite. Esant per mažam druskos kiekiui  ko­pūs­tai su­minkš­tė­ja, įgau­na ne­ma­lo­nų kva­pą, juo­se pra­de­da dau­gin­tis pu­vi­mo bak­te­ri­jos. Tam kad nepersūdyti, būtina ragauti sūrymą visuose gaminimo etapuose. Per didelis druskos kiekis taip pat stabdo rūgimo procesą.

Kaip paruošti kopūstus

  • Prieš pjaustymą neplaukite kopūstus, pašalinkite viršutinius lapus.
  • Sumaišykite su druska.
  • Prieš perkant pasidomėkite kur augo kopūstai. Nepirkite kopūstų, kurie augo prie kelio, kur intensyvus eismas. Su tokiomis daržovėmis gausite nuodingo švino, kadmio, kurie pamažu kaupsis organizme ir sukels įvairias ligas.

Kopūstų rauginimo procesas ir priežiūra

  • Kasdien pašalinkite ant indo susidariusias putas.
  • Nuplikyta karštu vandeniu medine lazdele iki dugno subadykite kopūstus, kad išeitų angliarūgštė.
  • Po rauginimo indu padėkite plačią lėkštę, kad fermentacijos metu sūrymas neišbėgtų ant grindų.
  • Karts nuo karto su ilgu pagaliuku pamaišykite raugimo indą, kad išeitų dujos.

Rauginimo temperatūra ir trukmė

  • Rau­gin­ti geriausia 15–20°C tem­pe­ra­tū­ro­je.
  • Jei­gu patalpos tem­pe­ra­tū­ra aukš­tes­nė nei 25°C pra­dės vys­ty­tis svies­to rūgš­ties bak­te­ri­jos ir ko­pūs­tai ap­kars­.
  • Jei­ tem­pe­ra­tū­ra že­mes­nė nei 15°C, rū­gi­mas vyks­ lėtai, gali pradėti vys­ty­tis pu­vi­mo bak­te­ri­jos.
  • Nor­ma­lio­se są­ly­go­se rū­gi­mas užtrun­ka apie 10–15 pa­rų.

Per tą lai­ką ko­pūs­tuo­se su­si­kau­pia 1 pro­c. pie­no rūgš­ties bei ne­žy­mūs kie­kiai ac­to, obuo­lių, gin­ta­ro rūgš­čių ir 0,25 pro­cen­to al­ko­ho­lio. Šios medžiagos apsau­go kopūstus nuo ge­di­mo.

Ką daryti jeigu persūdėte?

Sūrymo druskingumas tikrinamas iškart po to, kai išsiskiria sultys. Jeigu matote, kad persūdėte, išpilkite trečdalį sūrymo ir papildykite nauju šaltu vandeniu, išmaišykite. Negalima išpilti viso sūrymo, nes kopūstai bus beskoniai. Šis metodas patogiausias raugiant mažesniuose induose. Statinėje raugiamus kopūstus sunkiau išmaišyti.

Persūdžius galima papildyti naujomis šviežiomis daržovėmis, kurios sugers druskos perteklių ir sušvelnins bendrą skonį. Jeigu pastebėjote ne iš karto, pvz. indą atidarėte žiemą, nebus naudinga perplauti ar pridėti naujų daržovių. Tokius kopūstus naudokite barščių, kopūstų sriuboms ar troškiniams.

Prieš patiekiant persūdytus kopūstus kaip pagrindinį patiekalą galite pusvalandį palaikyti vandenyje, perplauti ir prieš vartojimą pagardinti nedideliu kiekiu cukraus ir aliejaus.

Kokie tinkamiausi indai rauginimui?

Raugimui nenaudokite plastikinių ir metalinių indų. Kopūstai patamsės, bus neskanūs.

Geriausia naudoti medines, ąžuolines statines arba stiklainius. Kopūstams prispausti naudokite nuplikytas lapuočių lentas, o ant viršaus karštu vandeniu plikytus akmenis.

Gaminimui reikės didelio medinio kubilo ar molinio puodo, bei didelio dubens. Jie turi būti švarūs, galite išplauti su soda ir nuplikyti verdančiu vandeniu. Pasiruoškite stiklainius, juos taip pat išplaukite su soda, dangtelius nuvalykite degtine pavilgyta vata.

Rauginti kopūstai receptai

Rauginti kopūstai su morkomis

  • 10 kg kopūstų,
  • 210 g druskos,
  • 350 g morkų.

Rauginti kopūstai su morkomis obuoliais ir spanguolėmis

  • 10 kg kopūstų,
  • 210 g druskos,
  • 100 g cukraus,
  • 200 g spanguolių,
  • 300 g obuolių,
  • 350 g morkų.

Rauginti kopūstai su antaniniais obuoliais ir kmynais

  • 10 kg kopūstų,
  • 210 g druskos,
  • 100 g cukraus,
  • 800 g obuolių (antaninių),
  • 250 g morkų,
  • 60 g kmynų,
  • keletas lauro lapelių.

KAIP RAUGTI KOPŪSTUS – GAMINIMAS

1.Viršutinius, žalius ir nešvarius lapus, kotus išpjaustykite, gūžes padalinkite į 3 dalis, pasverkite.

2. Kopūstus sutarkuokite ne didesnėmis nei 0.5 cm juostelėmis, sudėkite į dubenį ir pabarstykite druska.

3. Susmulkintus kopūstus, su rankomis gniaužykite tol kol suminkštės ir išsiskirs sulčių. Anksčiau močiutės kopūstus išdaužydavo didele medine grūstuve tol kol išsiskirdavo sultys. Kopūstus paskaninkite priedais. Dar kartą išmaišykite ir sudėkite į kubilą ar molinį puodą.

4. Kubilo dugną ir šonus išklokite nuplautais ir išdžiovintais kopūstų lapais. Kopūstus iš viršaus uždenkite švariais kopūstų lapais arba drobe, prispaukite dangčiu (gali būti medinė lapuočio lenta) ir ant jos uždėkite švarų, nuplikytą akmenį. Paslėgti kopūstai turi būti apsemti. Turite palikti 6 cm iki dangčio.

5. Kopūstus rauginkite 15 – 20 C temperatūroje, 9 dienas. Jei atsiras per daug sulčių, jas nusemkite. Po 4 rūgimo dienų atidenkite kopūstus ir kelis kartus per dieną badykite iki dugno smaila lazdele, kad išeitų dujos. Jei paviršiuje atsiranda pelėsių, juos nuimkite, dangtį gerai nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu, išdžiovinkite ir uždenkite ant kopūstų, uždėkite akmenį.

6. Ant puodo dugno galima įdėti aštraus skonio paprikų, jos suteiks aštrumo, burokėliai nudažys raudonai. Po savaitės kopūstus reikia laikyti šaltai, galima perdėti į švarius stiklainius. Svarbu, kad kopūstai būtų apsemti savo sulčių. Viršų užpilkite aliejumi.

RAUGINTI KOPŪSTAI

Mano močiutės rauginti kopūstai patys skaniausi. Dabar žinote kada raugti kopūstus, raugintų kopūstų receptą ir visą procesą kaip raugti kopūstus. Jeigu Jums šis raugintų kopūstų receptas atrodo per gausus, tiesiog sumažinkite pagal poreikius. Kopūstų rauginimas nesudėtingas, jei žinote visus niuansus, žinoma padirbėti reikia iš peties.

KADA RAUGTI KOPŪSTUS 2025

Taigi kada raugti kopūstus 2025 metais? Spalį subręsta baltagūžiai kopūstai tinkami rauginimui. Senoliai tikėjo, kad geriausia raugti per delčią.  2025 metais spalio mėnesį delčia prasideda spalio 13 d. 11:03 val.

Stebėkite visas naujienas mūsų Instagrame ir Facebooke.

Naujausi receptai

Daugiau receptų