Šis vyniotinis su maskarpone, želė, avietėmis ir šilauogėmis. Jis patiks ir mažiems ir dideliems. Tiks bet kokiai progai. Vasarai ir žiemai, gimtadieniams, žiemos ar pavasario šventėms. Biskvitas purus it debesėlis o kremas tirpsta burnoje.
Vyniotinis su maskarpone, uogomis ir želė
Reikės: standartinės kepimo skardos (46×38)
Pagaminsite didelį 40 cm ilgio vyniotinį
Biskvitas
- 7 kiaušiniai
- 100 g + 70 g cukraus pudros (kavamale baltą cukrų sumalu į cukraus pudrą)
- 70 g neutralaus skonio aliejaus
- 70 g pieno (naudojau avižų)
- 126 g miltų (naudojau baltus speltos, jeigu netoleruojate gliuteno, naudokite krakmolą)
- 3 g kepimo miltelių
- 1 šaukštas vanilės ekstrakto
Kremas
- 250 g Philadelphia tepamo sūrelio
- 250 g Maskarponės
- 200 grietinėlės 30 proc
- 100 g cukraus pudros
Uogos
- 250 g aviečių
- 200 g šilauogių
Želė
- 1 pakelis vyšnių, braškių, arba aviečių želė
- 500 ml verdančio vandens
Gaminimas
Želė
Želė geriausia pasiruošti iš vakaro, kad kai gaminsite būtų sustingusi.
- Pakelį želė užpilkite puse litro verdančio vandens ir maišykite kol viskas ištirps, kad neliktų gumulėlių.
- Naudojau keraminį kugelio indą 18×26 cm. Supilkite ištirpusią želė į panašių išmatavimų indą.
- Iš sustingusios želė išpjaukite dvi apie 3 cm pločio juostas per visą indo ilgį ir palikite želė dubenyje. Jų reikės į vyniotinį.
Kaip išsikepti biskvitą vyniotiniui
- Suplakite pieną, aliejų ir vanilės ekstraktą. Padėkite į šoną, kad kai maišysite tešlą būtų paruošta.
- Į atskirą dubenį pasisverkite miltus, suberkite kepimo miltelius ir baltymų plakimo šluotele gerai išmaišykite. Padėkite į šalį.
- Sumalkite baltą cukrų – pasigaminkite cukraus pudros.
- Baltymus atskirkite nuo trynių. Didesniame dubenyje plakite baltymus su 100 g cukraus pudros tol kol baltymai sustandės tiek, kad pavertus dubenį šonu liktų vietoje.
- Atskirame inde plakite trynius tol kol jų masė padvigubės, o spalva taps šviesiai gelsva. Plakdami suberkite 70 g cukraus pudros.
- Supilkite išplaktą trynių masę į baltymų dubenį. Viską atsargiai išmaišykite rankine baltymų plakimo šluotele. Man su ja maišyti lengviausia ir nereikia saugoti baltymų.
- Miltus supilkite į sietelį ir pamažu sijodami ir maišydami šluotele suberkite visus į baltymų ir trynių mišinį. Masė turi būti vientisa. Subėrus miltus tešlos apimtis sumažės apie 10 proc.
- Paimkite dubenį su aliejumi ir pienu ir išplakite iki vientisos masės. Atsargiai maišydami šluotele supilkite į tešlą.
- Išklokite kepimo skardą (geriausia naudoti gilesniais kraštais, nes tešla skysta) kepimo popieriumi.
- Supilkite tešlą į skardą, išlyginkite ir dėkite kepti į 170°C įkaitintą orkaitę nustačius kepimą „viršus-apačia” į antrą lentyną nuo apačios. Kepkite 20-25 minutes priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių.
- Jeigu matote kad tešla pakilo netolygiai(atsirado pūslių), atidarykite dureles (aš atsargiai-švelniai pirštais patapšnoju tas vietas ir uždarau. Atidarau neilgiau nei 20-čiai sekundžių.)
- Iškepusį biskvitą padėkite šiek tiek atvėsti.
Kremas
- Į plakimo indą sukrėskite Maskarponę, Philadelphia, supilkite plaktą grietinėlę, suberkite cukraus pudrą.
- Viską išplakite iki vientisos standžios masės.
Kaip susukti vyniotinį
- Biskvito kraštą apie 5 cm pakočiokite kočėlu ir prie krašto kas 1.5 cm padarykite išilgai tris vienodus įpjovimus. Biskvitą turite ne perpjauti o tik šiek tiek įpjauti viršų, taip bus lengviau pradėti sukti vyniotinį.
- Ant biskvito viršaus tolygiai paskleiskite kremą. Priešingoje pusėje nuo ten kur įpjovėte ir kočiojote palikite apie 4 cm nuo karšto neištepta kremu.
- Toje pusėje kur kočiojote, išilgai padėkite pasiruoštas želė juostas.
- Nuplaukite avietes ir šilauoges. Nusausinkite ir tolygiai paskleiskite ant kremo.
- Pradėkite sukti nuo tos pusės kur padarėte įpjovimus ir padėjote želė juostą pamažu nuplėšiant popierių.
- Susuktą vyniotinį pabarstykite cukraus pudra. Galite papuošti plakta grietinėle, uogomis ar philadelfijos sūreliu. Skanaus!