Šis šokoladinis tortas patiks visiems kas dievina šokoladą. Kreminis, su daug daug gryno šokolado. Šeimyna sako, kad jis toks kaip kavinėje. O kai žinai, kad receptas atkeliavo iš Paryžiaus. Jį pagaminti paprasta. Nereikia mikserio ar virtuvinio kombaino. Viską padariau rankomis be didelių pastangų. Užtrukau apie pora valandų vakare ir pusvalandį kitą dieną.
Žinau, kad Jus vargina ilgi tekstai, tad keliaukime prie gamybos.
Šį desertą: biskvitą ir kremą reikia pagaminti iš vakaro, padėti tortą į šaldymo kamerą, ryte apipilti glazūra ir palikti tortą keletui valandų atšilti.
Šokoladinis tortas
22 cm formai
Šokoladinis sausainis (apatinis pyrago sluoksnis)
- 115 g sviesto
- 70 g juodo šokolado (nemažiau 70 procentų)
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus pudros
- 60 g miltų
- 100 g lazdyno riešutų
Kremo sluoksnis
- 240 g pieno
- 240 g grietinėlės
- 3 kiaušinių tryniai
- 75 g cukraus pudros
- 190 g juodo šokolado (nemažiau 70 procentų)
- 3 g želatinos
Blizgus šokoladinis glajus (pabaigoje abi dalis sumaišome)
I dalis
- 115 g (65 g ir 50 g) 66 % juodojo šokolado
- 40 g grietinėlės
- 10 g sviesto
II dalis
- 60 ml grietinėlės
- 45 g cukraus pudros
- 125 ml vandens
Gaminimas
Kaip pagaminti šokoladinio sausainio sluoksnį
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C ir paskrudinkite lazdyno riešutus apie 14 minučių. Kai riešutai atvės nuimkite odeles.
- Orkaitę kiek pravėdinkite, kad būtų apie 150°C. Įdėkite dubenėlį su sviestu ir smulkiai sulaužytu šokoladu. Palikite kol ištirps.
- Į dubenį sumuškite kiaušinius, suberkite cukraus pudrą ir rankine šluotele išplakite iki vientisos masės.
- Ištirpusį sviestą su šokoladu išmaišykite iki vientisos masės ir plakant šluotele įmaišykite į kiaušinių plakinį.
- Suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Suberkite paskrudintus riešutus ir dar kart išmaišykite.
- Į kepimo formą įtieskite kepimo popierių. Aš visada iškerpu ir bortelį. Tešlą supilkite į kepimo formą. Kepkite 170°C įkaitintoje orkaitėje 8 minutes, vidurinėje lentynoje, orkaitės funkcija viršus-apačia.
Kreminis sluoksnis
- Kai ištrauksite iškepusį pagrindą-sausainį, į orkaitę iškart sudėkite šokoladą, kad ištirptų.
- Trynius išsukite su cukraus pudra.
- Pieną ir grietinėlę supilkite į puodą, užvirkite ir užpilkite ant želatinos. Išmaišykite, kad ištirptų.
- Pieno-grietinėlės mišinį supilkite ant trynių. Pilti reikia nuolat maišant šluotele, kad tryniai nesušoktų į kiaušinienę.
- Viską grąžinkite į puodą, nuolat maišant užvirkite ir iškart nuimkite nuo kaitros.
- Į ištirpusį šokoladą maišant supilkite užvirintą kremą ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Kreminė dalis turi būti vientisa. Padėkite atvėsti pusvalandžiui.
- Iškeptą pagrindą įdėkite į formą. Užsekite kraštus. Į vidų aplink įdėkite plastikinį bortelį. Supilkite atvėsusį kremą ir padėkite į šaldymo kamerą nakčiai.
Blizgus šokoladinis glajus
- Pasverkite 50 g ir 65 g šokolado, pasidėkite į dubenėlius.
- Į dubenį kuriame 50 g šokolado supilkite grietinėlę, sudėkite sviestą ir įdėkite į orkaitę, kad viskas ištirptų. (Orkaitę įjungiu viršus apačia 150°C)
- Į puodą supilkite vandenį, cukrų, grietinėlę sumeskite 65 g šokolado.
- Ant nedidelės kaitros maišant ištirpinkite šokoladą. Nuolat maišant užvirkite, sumažinkite kaitrą iki vidutinės. Masė pradžioje būna nevientisa, bet maždaug po penkių minučių virimo tekstūra pasikeičia į gražų vientisą padažą. Šokoladas ištirpsta ir masė sutirštėja.
- Šį šokolado padažą supilkite į ištirpintą šokoladą su sviestu. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Glazūra paruošta.
- Padėkite, kad atvėstų. Ji turi būti apie 40°C temperatūros. (kol atvės praeis apytiksliai 20-30 minučių.)
- Jei glazūra atvėso, išimkite tortą iš kameros, nuimkite plastikinį bortelį ir padėkite tortą ant grotelių. Po apačia pakiškite indą, kad būtų kur subėgti glazūrai. Glazūrą užpilkite ir tortą kiek pavartykite į šonus, kad nubėgtų iki apačios. Viską reikia daryti greitai, nes tortas per naktį sušalo į ledą. Užpylus glazūrą, ji nuo torto šalčio labai greitai sutvirtėja. Dirbti reikia greitai. Šonus papuoškite tarkuotu šokoladu. Tortą palikite kambario temperatūroje keleta valandų, kad atšiltų. Skanaus!