11.8 C
Kaunas

Šašlykų marinatas, kuris tiks kepti lauke, orkaitėje ar keptuvėje

Paragaukite

Šašlykai orkaitėje ar keptuvėje tiks tiems, kurie neturi galimybės kepti gamtoje. Žinoma, jeigu turite šašlykinę ir glėbį beržinių malkų, lauke keptiems šašlykams nebus lygių.

Šis šašlykų marinatas ir jo receptas atkeliavo iš mielos Dalytės – mano mamos. Ji sakė, kad norėjo natūraliau. Be acto, majonezo ar kitų pagardų. Pati sugalvojo ir pagal šį šašlykų receptą gamino visą gyvenimą. Man jos gaminti šašlykai patys skaniausi.

Atsimenu prieš gerus aštuonis metus klausiau recepto, prisaikdino niekam nepasakoti. Tegul bus šeimos paslaptis. Dabar ji jau ne tokia užsispyrusi, leido pasidalinti receptu ir dalijosi patarimais bei visais gaminimo niuansais.

Šašlykams geriausia rinktis kiaulienos sprandinę, nes ji turi truputį riebaliuko. Kol kepa mėsa, riebalas šiek tiek išbėga mėsai duodamas drėgnumo, ji neišdžiūsta. Jei nenorite riebalų mentė irgi labai minkšta mėsa. Jokiu būdu nepirkite kumpio.

Šašlykų marinatas ir visas receptas

Geram šašlykui reikia geros mėsos ir marinato. Mano mėgstamiausi šašlykai marinuoti šviežiai spaustose obuolių sultyse, laikyti nemažiau tris dienas su daug svogūnų, pipirų ir druskos.

Jums reikės:

  • 2 kg kiaulienos sprandinės
  • 3 dideli svogūnai
  • 1.2 litro šviežių obuolių sulčių (iš bėdos tiks ir pasterizuotos)
  • pipirų, druskos

Kaip paruošti mėsą ir marinatą

  1. Sprandinę nuplaukite ir supjaustykite gerokai didesniais nei kąsnio dydžio gabaliukais. (Turėkite omenyje, kad šašlykai kepdami šiek tiek pasitraukia, riebalai nubėga. Tai kai supjaustysite, iškepę gabalėliai bus mažesni.)
  2. Nulupkite svogūnus. Supjaustykite riekelėmis, kad būtų daug svogūnų žiedų.
  3. Dubenio, kuriame marinuosite dugną padenkite sluoksniu svogūnų.
  4. Supjaustytą mėsą gausiai pabarstykite druska ir pipirais, įmasažuokite. Druskos ir pipirų negailėkite, nes šašlykai atsiskies obuolių sultimis. Jeigu bus per mažai druskos, gali kiek jaustis obuolių saldumas. Bet žinoma geriau nepersūdyti. Druską visada dedu iš akies.
  5. Ant svogūnų sudėkite 1 sluoksnį mėsos, ant mėsos sluoksnį svogūnų, tada vėl mėsos ir ant paskutinio mėsos sluoksnio vėl svogūnų.
  6. Taip susluoksniavus visą reikalą užpilkite šviežiai spaustomis obuolių sultimis. Jeigu ne sezonas ir neturite nei šviežių obuolių nei sulčių, naudokite pasterizuotas natūralias sultis ne iš koncentrato.
  7. Marinavimo indą uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaltą vietą (aš dedu į šaldytuvą) trims dienoms. Šašlykai būna neblogo skonio ir po paros, bet kuo ilgiau marinuosite, tuo mėsa bus minkštesnė.

Kaip kepti šašlyką

  1. Kai mėsa išsimarinuos suverkite šašlykus. Svarbiausia, kad šašlykai būtų suverti kuo arčiau vienas kito. Jei atsiranda tarpas tarp mėsos, ta vieta gauna daugiau karščio ir išleidžia iš savęs sultis. Suvėrus su dideliais tarpais šašlyko mėsa bus sausesnė.
  2. Šašlykus suverkite išilgai, taip mėsa geriau iškeps.
  3. Kepant galite karts nuo karto palaistyti marinatu, kuriame marinavosi šašlykai. Kepant mėsą, ją prižiūrėkite, bet stenkitės per daug neliesti. Leiskite stipriau apskrusti kiekvienai pusei. Susidaro storesnė plutelė ir mėsa po ja išlieka sultinga ir skani. Svarbiausia prižiūrėti, kad nesudegtų. Atsiminkite, kad kepti šašlykus atsakingas darbas. Juodi šašlykai niekam nepatiks. O jeigu šašlykai sunkiai kramtosi – perkepėte mėsą.

Kokios malkos tinka šašlykams

  • Nepatariu kūrenti įvairiausių lentų ar kitokios chemiškai apdorotos medienos.
  • Venkite spygliuočių medienos, kurios sudėtyje yra sakų. Užkūrus tokias malkas, aprūksite ir Jūs ir šašlykai.
  • Naudokie beržą(nužievintą) arba obels, vyšnios medieną. Jeigu reikia kepti ilgiau, geriausia naudoti uosio malkas.

Šašlykai orkaitėje

  1. Pasimarinavusius sprandinės gabaliukus sumaukite ant iešmų. Ant gilesnės skardos padėkite groteles, o ant viršaus iešmus.
  2. Kepkite iki 190°C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30 – 40 minučių, kol iškeps ir gražiai apskrus. Ar iškepė, patikrinkite prapjovę vieną gabaliuką, jei bėga rausvos sultys – kepti toliau, jei skaidrios – šašlykai paruošti.

Naujausi receptai

Daugiau receptų