16.9 C
Kaunas

Paragaukite

Morkų pyragas kaip ir morkų tortas gali būti gaminami įvairiai. Maniškis morkų pyragas su kremu, drėgnas, švelnaus skonio, todėl pelnytai galima vadinti tortu. Galite patiekti bet kokiai šventei, gimtadieniui ar šeimos susibūrimui.

Morkų pyrago recepto kilmė iki galo neaški, jis atkeliavo arba iš Anglijos arba iš Šveicarijos.

Pirmasis receptas panašus į morkų pyrago – „Morkų pudingas” rastas XVI amžiuje Anglijoje, dar tais laikais kai cukrus ir saldikliai buvo prabangos prekė, todėl daugelis morkas naudodavo vietoje cukraus. Morkų pudingas laikui bėgant transformavosi į kepinį su pluta, netrukus buvo pradėta kepti keptuvėje su glajumi ant viršaus.

Pirmojo morkų pyrago receptas dienos šviesą išvydo 1814 metais Liudviko XVI virėjo Antoine Beauvilliers knygoje: „Virėjo menas”. 1824 metais anglišką šios knygos versiją jis išleido ir Londone.

Šveicarijos kulinarinio paveldo duomenimis, tai vienas populiariausių tortų Šveicarijoje, ypač skirtas vaikų gimtadieniams. 

Morkų pyragas receptas

Receptus parašiau 18-20, 22-24 ir 28 cm formoms

18-20 cm formai

Biskvitui

  • 260 g miltų
  • 2 nubraukti a.š. sodos
  • 1 nubrauktas a.š. druskos
  • 1 a.š ceilono cinamono
  • 1/5 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 3 kiaušiniai
  • 170 g balto cukraus
  • 80 g rudo cukraus
  • 243 g sviesto arba augalinio aliejaus
  • 365 g plautų morkų (neskustų)
  • 50 g geltonų razinų

Kremui

  • 160 g grietinėlės 30 proc.
  • 160 g Philadelpia sūrelio
  • 200 g maskarponės + (160 aptepti šonams, jeigu norite, kad atrodytų kaip tortas)
  • 80 g cukraus pudros

22-24 cm formai

Biskvitui

  • 320 g miltų
  • 2 a.š. sodos
  • 1 a.š. druskos
  • 1.5 a.š ceilono cinamono
  • 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 4 kiaušiniai
  • 210 g balto cukraus
  • 100 g rudo cukraus
  • 300 g sviesto arba augalinio aliejaus
  • 450 g plautų morkų (neskustų)
  • 60 g geltonų razinų

Kremui

  • 200 g grietinėlės 30 proc.
  • 200 g Philadelpia sūrelio
  • 250 g maskarponės + (200 aptepti šonams, jeigu norite, kad atrodytų kaip tortas)
  • 100 g cukraus pudros

28 cm formai

Biskvitui

  • 365 g miltų
  • 3 nubraukti a.š. sodos
  • 1,5 nubraukto a.š. druskos
  • 1,5 a.š ceilono cinamono
  • 1/3 a.š. maltų gvazdikėlių
  • 4 kiaušiniai
  • 240 g balto cukraus
  • 110 g rudo cukraus
  • 340 g sviesto arba augalinio aliejaus
  • 510 g plautų morkų (neskustų)
  • 70 g geltonų razinų

Kremui

  • 224 g grietinėlės 30 proc.
  • 224 g Philadelpia sūrelio
  • 280 g maskarponės + (160 aptepti šonams, jeigu norite, kad atrodytų kaip tortas)
  • 110 g cukraus pudros

Gaminimas

  1. Razinas užpilkite šiltu vandeniu iš krano. Palikite 15 minučių. Nupilkite per sietelį, palikite nuvarvėti.
  2. Išplakite keturis kiaušinius su soda, druska ir cukrumi.
  3. Išlydykite sviestą.
  4. Į didelį dubenį suberkite miltus, cinamoną, gvazdikėliius. Supilkite išlydytą kambario temperatūros sviestą, išplaktus kiaušinius su cukrumi ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Maišyti geriausia su rankine kiaušinių plaktuve, ta kuria plakami baltymai.
  5. Nulupkite morkas ir smulkiai sutarkuokite.
  6. Į tešlą suberkite morkas, nusausintas razinas ir gerai išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų.
  7. Tešlą pasverkite ir padalinkite į dvi arba tris dalis. Aš dalinau į tris (kepiau 22 cm formai, tešla svėrė 1538 g, tai man gavosi 512 g x 3). Kepkite 180-190°C 20-25 min. viskas priklauso nuo to kiek formų vienu metu kepsite ir į kurią lentyną dėsite. Viršutėje iškeps greičiau, todėl geriausia stebėti, kad nesudegtų.
  8. Į kepimo formą įtieskite kepimo popierių, supilkite 1/3 tešlos (pasverkite savo tešlą ir gautą skaičių padalinkite iš trijų arba dviejų). Taip iškepkite visus tris sluoksnius. Iškepusius biskvitus palikite atvėsti.
  9. Kol keps biskvitai kavamale susimalkite cukrų į cukraus pudrą. Grietinėlę išplakite su cukrumi iki standumo(neperplakite, nes turėsite saldų sviestą). Atsargiai šaukštu išmaišykite išplaktą grietinėlę su maskarpone(250g) ir philadelphia sūreliu. Biskvito sluoksnius ir torto viršų sutepkite išplaktu kremu. Šonus ištepkite likusia maskarpone be cukraus. Papuošti galima mėgstamais riešutais. Skanaus!

Naudingi patarimai

  • Į torto tešlą galite įberti mėgstamų riešutų.
  • Jeigu nemėgstate razinų, šį žingsnį tiesiog praleiskite.
  • Tortą geriausia pasiruošti dieną prieš, kad kremas gerai sustingtų.

Naujausi receptai

Daugiau receptų