Moliūginis varškės tortas arba moliūginis varškės pyragas su karamele nuostabaus skonio, kvepiantis rudeniu, moliūgais, gvazdikėliais ir cinamonu. Įprastuose sūrio pyraguose dedamas philadelphia sūris (jame daug cheminių priedų), todėl naudojau ekologišką varškę grūdeliais. Aš visada noriu valgyti paprastą, sveiką ir skanų maistą. Tokio niekur negausi, tik namuose!
Moliūgą prieš naudojant tortui iškepiau orkaitėje. Iškepusio moliūgo skonis ryškesnis ir nugaruoja nereikalingi skysčiai. Moliūgą supjaustau stambiomis riekėmis, sudedu kepti į orkaitę valandai 180°C. Iškepus nupjaustau žieves ir susidedu į indelius (šaldytuve galima laikyti keturias dienas, arba kameroje ilgiau). Man patinka tai, kad kepto moliūgo žievės žymiai lengviau nusipjausto, be jokio vargo.
Keli naudingi patarimai:
- Rinkitės kuo tamsesnės spalvos moliūgą. Tamsių moliūgų skonis geriausias.
- Varškę geriausia naudoti naturalią, grūdeliais. Parduotuvėj randu Bio varškės, tokios kokią gamindavo močiutė.
- Neseniai perskaičiau, kad yprastame cinamone yra daug kumarino (kenkia kepenims), todėl jeigu turite galimybę, naudokite Ceylono cinamoną. Jame šios medžiagos mažiau. Jo skonis švelnesnis su citruso natomis.
Šis pyragas su moliūgu tiks bet kokiai progai ir patiks visiems.
Moliūginis varškės tortas
20 cm
Pagrindas
- 130 g Selga sausainių
- 60 g sviesto
- 0.5 šaukštelio cinamono (jeigu naudosite Ceilono, jo skonis švelnesnis, dėkite 1 šaukštelį)
Moliūginė dalis
- 560 g bio pusriebės varškės
- 230 rudojo cukraus (sumalti kavamale, masėje sunkiai tirpsta)
- 360 g kepto moliūgo (moliūgą kepti 200°C apie valandą. Keptą moliūgą naudoju pyragams, tortams, padažams prie makaronų, sriuboms, jo skonis intensyvesnis ir neturi papildomų skysčių. Laikyti indeliuose šaldytuve arba kameroje)
- 3 kaimiški kiaušiniai
- 50 g grietinės
- 1 šauktas bulvių krakmolo
- 1 šaukštelis Ceilono cinamono
- 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių
- 1/2 šaukštelio maltos burbono vanilės
- žiupsnelis druskos
Karamelė
- 90 g sviesto
- 50 g vandens
- 180 g cukraus
- 100 g grietinėlės
- žiupsnelis druskos
Papuošimas
100 g grietinėlės (išplakti be cukraus)
23 cm
Pagrindas
- 150 g Selga sausainių
- 70 g sviesto
- 0.7 šaukštelio cinamono (jeigu naudosite Ceilono, jo skonis švelnesnis, dėkite 1 šaukštelį)
Moliūginė dalis
- 640 g bio pusriebės varškės
- 265 rudojo cukraus (sumalti kavamale, masėje sunkiai tirpsta)
- 420 g kepto moliūgo (moliūgą kepti 200°C apie valandą. Keptą moliūgą naudoju pyragams, tortams, padažams prie makaronų, sriuboms, jo skonis intensyvesnis ir neturi papildomų skysčių. Laikyti indeliuose šaldytuve arba kameroje)
- 3-4 kaimiški kiaušiniai (priklausomai nuo dydžio)
- 58 g grietinės
- 1 šauktas bulvių krakmolo (12 g)
- 1 šaukštelis Ceilono cinamono
- 1 šaukštelis maltų gvazdikėlių
- 1/2 šaukštelio maltos burbono vanilės
- žiupsnelis druskos
Karamelė
- 90 g sviesto
- 50 g vandens
- 180 g cukraus
- 100 g grietinėlės
- žiupsnelis druskos
Papuošimas
100 g grietinėlės (išplakti be cukraus)
25 cm
Pagrindas
- 160 g Selga sausainių
- 75 g sviesto
- 1 šaukštelis cinamono (jeigu naudosite Ceilono, jo skonis švelnesnis, dėkite 1,5 šaukštelio)
Moliūginė dalis
- 700 g bio pusriebės varškės
- 290 rudojo cukraus (sumalti kavamale, masėje sunkiai tirpsta)
- 450 g kepto moliūgo (moliūgą kepti 200°C apie valandą. Keptą moliūgą naudoju pyragams, tortams, padažams prie makaronų, sriuboms, jo skonis intensyvesnis ir neturi papildomų skysčių. Laikyti indeliuose šaldytuve arba kameroje)
- 4 kaimiški kiaušiniai
- 63 g grietinės
- 1,5 šaukto bulvių krakmolo
- 1 kaipinas šaukštelis Ceilono cinamono
- 1 kaupinas šaukštelis maltų gvazdikėlių
- 1/2 šaukštelio maltos burbono vanilės
- žiupsnelis druskos
Karamelė
- 90 g sviesto
- 50 g vandens
- 180 g cukraus
- 100 g grietinėlės
- žiupsnelis druskos
Papuošimas
100 g grietinėlės (išplakti be cukraus)
Gaminimas
- Sausainius sutrinkite iki smulkintų trupinių(galima sudėti į sandarų maišelį ir sutrinti naudojant kočėlą arba naudoti elektrinę trintuvę).
- Suberkite cinamoną, supilkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite.
- Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių. Padėkite kepimo žiedą ir jame iš trupinių suformuokite pagrindą.
- Įdėkite kepti į 180°C įkaitintą orkaitę 8 minutėms.
- Kavamale susimalkite rudąjį cukrų.
- Į didelį dubenį sudėkite varškę, suberkite sumaltą rudąjį cukrų, sumuškite tris kiaušinius, sukrėskite moliūgų tyrę, grietinę, prieskonius, žiupsnelį druskos, maltos vanilės, krakmolo ir gerai sutrinkite rankiniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilkite ant pagrindo ir kepkite orkaitėje 200°C temperatūroje, funkcija viršus-apačia 45 minutes.
- Iškepusį tortą padėkite atvėsti pusvalandžiui. Kai tortas atvės išimkite iš formos, padėkite į serviravimo lėkštę ir pasigaminkite karamelę.
- Į puodą supilkite vandenį, cukrų, išmaišykite, įjunkie vidutinę kaitrą ir kelioms minutėms palikite cukrų karamelizuotis. (Neatsitraukite nuo viryklės, nes cukrus labai greitai sudega.) Kai cukrus truputį patamsėja ir panašėja į medaus spalvą (nekaitinkite per ilgai) sudėkite sviestą, išmaišykite.
- Patraukite nuo kaitros, supilkite grietinėlę, įberkite žiupsnelį druskos ir išmaišykite iki vientisos masės.
- Torto viršų ištepkite karamele.
- Papuoškite plaktos grietinėlės gėlėmis. Valgykite su cinamonine latte, skanaus!