17.3 C
Kaunas

Paragaukite

Humuso receptas atkeliavo iš Jeruzalės. Rašytiniai šaltiniai rodo, kad Egipte jį valgė dar XIII amžiuje. Tradicinis humusas receptas gaminamas iš avinžirnių, sezamų pastos, alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, vandens, druskos ir česnako.

Humusas Artimuosiuose Rytuose patiekiamas šiltas su duona pusryčiams, pietums ar vakarienei ant viršaus užpylus šlakelį alyvuogių aliejaus, pabarsčius džiovintos paprikos, uždėjus mėtų ar petražolių lapelių. Ant viršaus dažnai barstoma virtų avinžirnių.

Avinžirnių užtepėlė gali būti valgoma kaip užkandis ar kaip priedas prie kitų patiekalų. Avinžirnių humusas ir šis receptas jums garantuotai patiks, nes jo skonis geresnis nei iš parduotuvės. Jame nėra nereikalingų priedų, jis sveikesnis, be to jį gan lengvai pagaminsite namuose.

Savo recepte naudoju džiovintus avinžirnius, nes metalinėse skardinėse konservuoti avinžirniai būna prisigėrę sunkiųjų metalų. Moksliniai tyrimai rodo, kad didelė dalis šių toksinų nepašalinami kaupiasi mūsų organizme, vėliau tai virsta onkologija, todėl geriausia virtis ir gamintis patiems.

Humusas receptas

Ingredientai

  • 900 gramų virtų avinžirnių (400 g sausų džiovintų avinžirnių)
  • 2 lauro lapai
  • šaukštas raudonėlio
  • 90 g skysčio, kuriame virė avinžirniai
  • 90 g virinto vandens
  • 70 g šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 60 g tahini pastos (sezamų pasta parduodama šalia riešutų sviesto)
  • 2 česnako skiltelės (sukapotos)
  • 1/8 arbatinio šaukštelio kajeno pipirų (juos perku livinn)
  • 1.5 arbatinio šaukštelio druskos
  • 3 šaukštai sezamų aliejaus plius šiek tiek patiekimui pašlakstyti ant viršaus(galite naudoti alyvuogių aliejų)
  • sauja šviežių petražolių patiekimui
  • šaukštelis džiovintos paprikos patiekimui
  • vietoj avinžirnių patiekimui galima pabarstyti kedrinių pinijų riešutų ar sezamo sėklų

Kaip pagaminti humusą

  1. Į didesnį indą užmerkite avinžirnius nakčiai. Vandens pripilkite daugiau ir palikite vietos brinkti. Sausi avinžirniai sveria mažiau, todėl Jums reikės maždaug pusės virtų avinžirnių svorio. Užmerkite 400 g avinžirnių. Išbrinkę ir išvirę jie svers 900 g (išbrinkę avinžirniai sveria kiek mažiau nei virti).
  2. Ryte suberkite avinžirnius į puodą, įdėkite 2 lauro lapus, valgomąjį šaukštą raudonėlio ir virkite 1-1.5 val. arba kol pasidarys minkšti.
  3. Išvirusius avinžirnius išgriebkite iš puodo. Palikite atvėsti. Išgriebkite lauro lapus ir išmeskite.
  4. Saujelę avinžirnių atidėkite papuošimui. Neišpilkite skysčio, kuriame virė avinžirniai. Jį naudosite užtepėlei.
  5. Suberkite avinžirnius į blenderį, taip pat aliejų, citrinos sultis, tahini pastą, česnaką, kajeno pipirus, druską, skystį, kuriame virė avinžirniai ir vandenį.
  6. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jeigu gausis per tiršta masė, ją lengvai paskystinsite su vandeniu. Tik nepripilkite per daug, kad nebūtų per skysta. Paragaukite, jeigu reikia įdėkite dar prieskonių.
  7. Humusą sudėkite į dailų dubenį, pašlakstykite alyvuogių aliejumi. Ant viršaus pabarstykite džiovintos paprikos miltelių, petražolių, mėtos lapelių ar kitų mėgstamų žalumynų. Papuoškite atidėtais virtais avinžirniais.
  8. Patiekite kambario temperatūros su pita, mėgiama duonele ar traškučiais.
  9. Humusą galima laikyti šaldytuve kelias dienas, uždarame inde, kad neapdžiūtų. Skanaus!

Maistinė vertė

Avinžirniuose gausu skaidulų, baltymų, vitamino B6, mangano ir kitų naudingų maistinių medžiagų.

Humuso receptas – patarimai

  • Nusipirkę tahini pastos dažniausiai randame viršuje išsiskyrusius riebalus. Pabandykite su šakute sumaišyti pastą, su išsiskyrusiais riebalais ir tada naudoti.
  • Šis receptas yra kaip bazė tradiciniam humusui. Jo skonį galite reguliuoti pagal save. Galite naudoti alyvuoges, džiovintus pomidorus, kaparėlius, pagardinti bet kuriais mėgstamais prieskoniais ar priedais. Viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos ir to ką mėgstate.
  • Patiekimui galite paskrudinti lavašą iki traškumo ir sulaužius patiekti kartu.
  • Jeigu pasigaminsite per tirštą humuso masę, įsidėkite į dubenį tiek kiek valgysite, įpilkite kelis šaukštus geriamo vandens ir su šaukštu gerai išmaišykite. Humusas ir vėl bus šviežias, drėgnas.humuso receptas

Naujausi receptai

Daugiau receptų