Kai man buvo 16 metų, nežinojau nieko apie adžiką. Visai atsitiktinai naujųjų metų išvakarėse teko nakvoti Vilniuje, pas labai malonią ponią, kuri sausio 1d. mums paruošė puikias vaišes. Ant stalo buvo ir gruziniška adžika. Negalėjau nustoti valgyti. Man taip patiko. Suvalgiau viską ir ji tai pamačiusi ant stalo padėjo dar. Išvykstant paklausiau kas tai per patiekalas ir gal ji galėtų pasidalinti receptu. Tai buvo prieš 23 metus. Ji buvo labai maloni, papasakojo, kad tai gruziniškas receptas ir kad jį ruošia vasarą, kad būtų atsargų žiemą. Receptą įdėjau į savo receptų iškarpų knygą ir jį turiu ponios raštu rašytą iki šiol.
Gruziniška adžika gali būt naudojama prie įvairiausių patiekalų, sriubų ar kaip padažas. Gruziniška adžika tinka ryžių, daržovių patiekalams. Galima naudoti kaip pagardą prie žuvies ar mėsos.
Jeigu recepte surašyti kiekiai Jums atrodo per dideli tiesiog padalinkite kiekius į dvi ar tris dalis. Šis receptas skirtas turintiems savo sodą ir didelį pomidorų, paprikų, obuolių ir kitų sodo gėrybių derlių.
Gruziniška adžika žiemai
Jums reikės:
1 kg svogūnų
1 kg paprikų
1 kg česnakų
1 kg obuolių
1 kg morkų
10 kg pomidorų
15-20 vnt pipirų
1 stiklinė cukraus
druska
1 litras aliejaus
Gaminimas
Nulupame svogūnus, česnakus, morkas.
Nuplauname išpjaustome paprikas, nulupame, išpjaustome obuolių sėklalizdžius.
Nulupame pomidorų žieveles.
Viską sutriname su blenderiu arba mėsos malimo mašinėle ir verdame dvi valandas ant vidutinės kaitros, kol skystis nugaruos ir padažas sutirštės.
Apie gruzinišką adžiką
Adžika – tai abchazų, gruzinų ir kitų Užkaukazės tautų nacionalinės virtuvės prasididžiavimas. Gruziniška adžika gali būti ir čili pasta ir daržovienė, priklausomai nuo šeimininkės pomėgių ir skonio. Yra įvairiausių adžikos atmainų. Pagrindiniai ingredientai visada bus druska, pipirai ir česnakas. Gruziniška adžika būna raudonos, oranžinės, rudos arba žalios spalvos, priklausomai nuo to ką darže užaugino ir naudojo šeimininkė.